Το Θείο Δράμα στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

09:05 22/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφιερώματα, θεματικές εκπομπές, συναυλίες και έργα κλασικής και θρησκευτικής μουσικής, τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ αποτυπώνουν στο πρόγραμμά τους το Θείο Δράμα, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Εικόνες Πάθους σε λαϊκούς δρόμους», όπως αυτό καταγράφηκε στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάζει το Δεύτερο, από τις 20:00 ώς τις 21:00.

Από Μ. Δευτέρα έως Μ. Τετάρτη, τραγουδάμε μέσα από

το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, και μέσα από τις συνεργασίες ζωής που είχε με τρεις φωνές, το ανθρώπινο και το Θείο Πάθος. Τη Μ. Δευτέρα με τη φωνή του Καζαντζίδη, τη Μ. Τρίτη με τη φωνή του Μπιθικώτση, τη Μ. Τετάρτη με τη φωνή της Φαραντούρη.

«Η τέχνη του αμανέ για τα ανθρώπινα βάσανα» στην ελληνική δισκογραφία, από τη Σμύρνη και την Πόλη των αρχών του 20ού αιώνα ώς τις μέρες μας, παρουσιάζεται τη Μ. Πέμπτη. Τη Μ. Παρασκευή, τα ανθρώπινα και Θεία Πάθη τραγουδιούνται «χωρίς λόγια, με τον τρόπο των πρακτικών, δημοτικών και λαϊκών, μουσικών»…

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ. Τσάμπρας

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Παρασκευή, 12.00-13.00 και σε επανάληψη, την ίδια μέρα 24:00-01:00 «Θρήνοι και θρηνώδεις συνθέσεις» από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, που αφορούν στο Θείο Πάθος επιλέγει ο Μάρκος Μωυσίδης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την EBU, καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, μεταδίδεται σειρά συναυλιών με έργα θρησκευτικού χαρακτήρα ερμηνευμένα από διάσημους σολίστ και ευρωπαϊκές ορχήστρες. Παρουσίαση: Α. Γιαλίνη.

Από Μ. Δευτέρα έως Μ. Πέμπτη, 23:00-24:00, και τη Μ. Παρασκευή, 22:00-24:00, μεταδίδεται το θρησκευτικό μυθιστόρημα «Μπεν Χουρ», σε ραδιοφωνική μεταφορά-μετάφραση από τον Χρήστο Σερδινιάρη, η οποία βγήκε πρώτη φορά στον αέρα, το 1965, από το ΕΙΡ.

Ραδιοσκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Μουσική επιμέλεια: Σοφία Μιχαλίτση

Τεχνική επιμέλεια: Νίκος Δροσόπουλος

Στον ρόλο του Μπεν Χουρ ο Νίκος Τζόγιας

Αφηγητής ο Λιάκος Χριστογιαννόπουλος

Στους υπόλοιπους ρόλους ακούγονται οι ηθοποιοί:

Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Νέζος, Γιάννης Αργύρης, Στέλιος Βόκοβιτς, Σώτος Νικολούδης, Σπύρος Ολύμπιος, Νίκος Φιλιππόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Πόπη Παπαδάκη, Γκίκας Μπινιάρης, Κική Ρέππα, Λουκιανός Ροζάν, Γρηγόρης Βαφιάς, Έλλη Βοζικιάδου, Άννα Εμμανουήλ, Κούλα Αγαγιώτου, Δημήτρης Παπαγιάννης, Σώτος Νικολούδης, Νίκος Δενδρινός, Βασίλης Παπανίκας, Λευτέρης Τρακάδας, Μάκης Γιαννόπουλος

Στην εκπομπή «Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο», τη Μεγάλη Τρίτη, 16:30-18:00 συνοδοιπόροι είναι: Ποιητές, Ευαγγέλια, Τροπάρια, Κασσιανή, Μαγδαληνή, Χριστιανόπουλος, Περγκολέζι, Καρούζος και πολλοί ακόμη.

Παραγωγή – παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη

Το Ρέκβιεμ του W.A. Mozart επιλέγει τη Μεγάλη Τρίτη, 18:00-19:00, ο Μάρκος Μωυσίδης.

Το τροπάριο της Κασσιανής, το πρωτότυπο και τη μεταγραφή του από τον Φώτη Κόντογλου, διαβάζει η Ζυράννα Ζατέλη, τη Μ. Τρίτη, στις 18:45. Επιμέλεια: Γ. Ευσταθίου

Στην εκπομπή «Τα μήλα Εσπερίδων», τη Μεγάλη Τρίτη, 19:00-20:00, ακούγονται έργα για τη Μεγάλη Εβδομάδα, δύο σπουδαίων Γάλλων συνθετών του μπαρόκ:

François Couperin: Ευαγγελικές περικοπές
Jean – Baptiste Lully: Miserere

Παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη

Μία συγκλονιστική προσέγγιση, από τη Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, της έννοιας του ελέους στην διδασκαλία του Χριστού, σε σχέση με την προχριστιανική φιλοσοφία και τη διαδρομή των ιδεών μέσα στον χριστιανικό κόσμο, από τον 1ο αιώνα έως σήμερα, τη Μεγάλη Τρίτη, 22:00-23:00, με τίτλο «Ο αμέτρητον έχων το έλεος».

Την εκπομπή παρουσίασε η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου από την Ελληνική Ραδιοφωνία τη Μ.Τρίτη, 17 Απριλίου του 1979. (Από το Aρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας)

«Παράθυρο στον κόσμο» ανοίγει η Τζουλιέττα Καρόρη, τη Μεγάλη Τετάρτη, 10:00-12:00, με το «Stabat mater dolorosa», Ίστατο η μήτηρ τεθλιμμένη, το γνωστό θρησκευτικό κείμενο του Jacopone da Todi, στη μελοποίηση του Giovanni Battista Pergolesi, και του Antonín Dvořák.

«Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» ξεκινάει τη Μεγάλη Τετάρτη, 20:00-21:00. Σε όλη τη διαιώνια διαδρομή της ποίησης, σε όλες τις εκδοχές της, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ο θάνατος υπήρξε ένα από τα θεμελιώδη της θέματα. Ο θάνατος και το δέος μπροστά στο επέκεινα. Ο θάνατος και ο θρίαμβος της παρηγορίας που τον νικάει μέσα σε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα του καθ’ ημάς Αναστάσιμου πένθους. Ποιήματα, λοιπόν, από την «Ελληνική Ποιητική Ανθολογία Θανάτου του εικοστού αιώνα», που επιμελήθηκαν ο αείμνηστος Γιάννης Βαρβέρης και ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, (εκδόσεις Καστανιώτη).

Παραγωγή–Παρουσίαση: Κώστας Καναβούρης

Καλεσμένος του Γιώργου Γιανναράκου, τη Μεγάλη Πέμπτη, 14:00-15:00, στην εκπομπή «Άλλος πλανήτης, άλλη αλεπού, άλλο τριαντάφυλλο» είναι ο Μάριος Μπέγζος, καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο ΕΚΠΑ με θέμα «Η Δίκη του Χριστού».

Στις «Μουσικές στιγμές στο χρόνο», τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή 15:00-17:00 παρουσιάζονται θρησκευτικές αναφορές σε έργα του 20ού και του 21ου αιώνα -Μέρος Α’ και Μέρος Β’

Παραγωγή-Παρουσίαση: Κάτια Καλλιτσουνάκη

Το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Μέρες Επιταφίου», σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και τον Μανώλη Μητσιά, καθώς και το έργο του Μάρκου Μωυσίδη «Lacrimae or Seven Fears», ακούγονται τη Μ. Πέμπτη, 17:00-19:00. Παραγωγή-παρουσίαση: Μπ. Καβροχωριανός

Από «Τα μήλα των Εσπερίδων», τη Μεγάλη Πέμπτη, 19:00 – 20:00, ακούγονται καντάτες, θρήνοι, μοτέτα των Dietrich Buxtehude, Benedetto Ferrari, Francisco Corselli, Frangiskos Leontaritis και η Σονάτα αρ 10, που έχει τον τίτλο της Σταύρωσης, από τις Σονάτες του Ροζαρίου του Heinrich Ignaz Franz von Biber.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη

«Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι», ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της τέχνης του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Λεονάρντο ντα Βίντσι, είναι το θέμα της εκπομπής «Με αφιέρωση», τη Μεγάλη Πέμπτη, 20:00- 21:00.

Ένα έργο που διαφοροποιείται ως προς την επιλογή της σκηνής που απεικονίζει, τη διάταξη του χώρου, την κατανομή των μαθητών ανά ομάδες, την επιλογή των χρωμάτων και κυρίως την απόδοση των ψυχικών αντιδράσεων μέσω των κινήσεων.

Μνημειώδης τοιχογραφία του 15ου αιώνα, που βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, στην τραπεζαρία του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε (Παναγία της Χάριτος).

Παραγωγή-Παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

Ο Βυζαντινός Ύμνος του Ρωμανού του Μελωδού «Θρήνος της Θεοτόκου εις το Πάθος του Κυρίου», έργο του 5ου μ.Χ. αιώνα, που αποτελεί την πρώτη μορφή ελληνικού Θρησκευτικού Δράματος, ακούγεται τη Μεγάλη Παρασκευή, 18:30-19:00.

Η συγκεκριμένη ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Τα Γνωστά και τα Λησμονημένα» τον Απρίλιο του 1957.

Προσαρμογή για το Ραδιόφωνο: Πέτρος Μαρκάκης

Ραδιοσκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Μουσική Επιμέλεια: Σπύρος Σκιαδαρέσης

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Αλέκα Κατσέλη, Ντίνος Δημόπουλος, Άλκης Παππάς, Δημήτρης Βεάκης

Συμμετέχει η χορωδία του Νικόλαου Τσιλίφη.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Ο «Θρήνος για τον Ιγνάτιο Σάντσεθ Μεχίας» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, ακούγεται τη Μεγάλη Παρασκευή, 20:00-21:00. Το υμνητικό πένθος και η απαράμιλλη λυρική νοημοσύνη του Λόρκα. Η φωνή μιας παγκόσμιας οδύνης στα ελληνικά σε μια εξαίσια μετάφραση του Νίκου Γκάτσου που δεν μεταφράζει απλώς μια γλώσσα, αλλά μεταφράζει τον πόνο του χαμού. Κι όλο μαζί να ευωδιάζει σαν αεράκι Επιταφίου.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Κώστας Καναβούρης

KOSMOS

Τη Μ. Παρασκευή, στις 14:00, η Γιώτα Κοτσέτα παρουσιάζει μία δίωρη εκπομπή αφιερωμένη στα θεία και στα ανθρώπινα πάθη με spirituals, gospels και τραγούδια με θρησκευτικό αλλά και ανθρώπινο περιεχόμενο. Blues τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, που αφηγούνται ιστορίες για τον θάνατο, επιλέγει η Δήμητρα Κακαουνάκη, στις 16:00.

Το «Lazarus», το μιούζικαλ που μαζί με το άλμπουμ «Blackstar» αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Ντέιβιντ Μπόουι, παρουσιάζει, στις 18:00, ο Φώτης Απέργης. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του τραγουδοποιού πριν από τον «προετοιμασμένο και σκηνοθετημένο» θάνατό του, τα τραγούδια που συνέθεσε για το μιούζικαλ, καθώς και οι απρόβλεπτες διασκευές των παλιών του επιτυχιών, που ηχογραφήθηκαν γι’ αυτό.

Ρ/Σ Μακεδονίας της ΕΡΤ3

Με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα εκπέμπουν τα προγράμματα του ΡΣΜ της ΕΡΤ3. Στον 9.58fm, από Μ. Δευτέρα έως Κυριακή του Πάσχα, ακούγονται τα ποιήματα του Νίκου Γκάτσου από τη «Μεγάλη Εβδομάδα». Ύμνοι και θρήνοι θρησκευτικοί μεταδίδονται από τις «Ιχνογραφίες», 11:00-12:00.

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μποζίνης, είναι καλεσμένος του Γιώργου Καλιεντζίδη, τη Μ. Δευτέρα. Το Πάσχα του 1913 από τις εφημερίδες της εποχής γνωρίζουμε τη Μ. Τρίτη στις «Ιστορίες της πόλης». Στην εκπομπή «Τεχνηέντως» με τον Γιάννη Τσολακίδη, τη Μ. Τετάρτη, 13:00-14:00, από το αρχείο του 9.58 ακούγεται ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος να διαβάζει το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στη δική του μετάφραση στη δημοτική γλώσσα.

Στην ίδια εκπομπή, τη Μ. Πέμπτη ακούγεται και σχολιάζεται το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».

Το Πρώτο Πρόγραμμα, η ΕΡΑσπορ, Η Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, και οι Περιφερειακοί Σταθμοί προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα.

www.ert.gr

Keywords
δραμα, ΕΡΤ, θειο, δευτερο προγραμμα, εκδόσεις καστανιώτη, ντίνος χριστιανόπουλος, δευτερο, προγραμμα, ebu, μπεν, mozart, giovanni, εκπα, ferrari, μετάφραση, blues, εμφάνιση, ερτ3, πασχα, ΑΠΘ, ελλαδα, ert, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, δωρο πασχα, νικολετα ρωμανου, η φιλη της κορης μου, λουκα κατσελη, νικος απεργης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, σταυροι, νικος ρωμανος, μετάφραση, ρωμανου, το θεμα, αφροδιτη, εκπα, ερτ3, ηθοποιοι, θανατος, θεμα, μιλανο, ντίνος χριστιανόπουλος, πλαισιο, ποιηματα, προγραμμα, ραδιοφωνο, σμυρνη, τραγουδια, υμνοι, αλεπου, αναγεννηση, αννα, ασμα, βογιατζης, βρισκεται, δημητρα, γλωσσα, γρηγορης, δευτερο, δεος, δευτερα, δικη, ελλη, εμμανουηλ, εβδομαδα, εργα, εμφάνιση, ευαγγελια, ευαγγελιο, τεχνη, ζωης, ιδια, η φωνη, ηχογραφηση, κασσιανη, κειμενο, κικη, κυριακη του πασχα, λεοναρντο ντα βιντσι, λογια, λουκιανος, λορκα, λυρικη, μεγαλη εβδομαδα, μιουζικαλ, μορφη, μπεν, μαρια, μυθιστορημα, νοημοσυνη, ποιηση, παθος, παρουσιαση, πεμπτη, πενθος, προγραμματα, ρεκβιεμ, ρολο, σειρα, σοπρανο, σοφια, τμημα, τριτη, τραπεζαρια, φεντερικο γκαρθια λορκα, φωνη, φορα, χριστιανοπουλος, κωνσταντινος, blues, δημητρης, ebu, εκπομπες, ελληνικα, γκικας, giovanni, γιωτα, υμνος, κωστας, κυριακη, mozart, μπροστα, ομαδες, ποιητης, ποιητες, σπυρος, σονατα, ταξιδι, θεια, θεματα
Τυχαία Θέματα