Βελτιώνονται οι παιδικές χαρές της Αλοννήσου

13:12 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ανάπλαση τριών παιδικών χαρών της Αλοννήσου προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου: «Σημειακές παρεμβάσεις αναπλάσεων υφισταμένων παιδικών χαρών Δήμου Αλοννήσου», προϋπολογισμού 82.811,43 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», Άξονας Προτεραιότητας 6 «Παρεμβάσεις σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές» του Πράσινου Ταμείου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και κύριος είναι ο Δήμος Αλοννήσου.

Σε

δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αλοννήσου βελτιώνουμε τρεις παιδικές χαρές μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου. Με την ολοκλήρωση των έργου της ανάπλασης αναδεικνύουμε τρεις νέους χώρους ψυχαγωγίας με όλα τα σύγχρονα μέσα. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε για χρήση στα μικρά παιδιά, καλαίσθητους χώρους με νέες και σύγχρονες δραστηριότητες, οι οποίες θα είναι απόλυτα ασφαλής και θα αναβαθμίζουν σημαντικά την αισθητική των παιδικών χαρών στο νησί. Το συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνει σημαντικές αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης τόνισε: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο οι κάτοικοι της Αλοννήσου το περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό. Με τις νέες παιδικές χαρές οι οποίες θα πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, έτσι ώστε να μπορούν και να αδειοδοτηθούν, δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας για τα παιδιά. Είναι ένα έργο συνεργασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Αλοννήσου. Η συνεργασία και η συνέργειά μας με τον Περιφερειάρχη φέρνει έργα και αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών του νησιού μας».

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

1 Χωροθέτηση Παιδικής Χαράς Αγίας Παρασκευής

Ο χώρος στον οποίο υφίσταται χώρος παιδικής χαράς κοντά στο ναό της Αγ. Παρασκευής του οικισμού Πατητηρίου είναι οριοθετημένος, αποτελεί δημοτικό ακίνητο του Δήμου Αλοννήσου και έχει χαρακτηριστεί στους Κτηματολογικούς Πίνακες ως πλατεία. Ανατολικά, βόρεια και νότια συνορεύει με πλακοστρωμένες δημοτικές οδούς ήπιας κυκλοφορίας, του εσωτερικού οδικού δικτύου του οικείου οικισμού και δυτικά με ιδιοκτησία και κοινόχρηστο χώρο.

2 Χωροθέτηση Παιδικής Χαράς Αστυνομίας, Οικισμού Πατητηρίου

Ο χώρος στον οποίο υφίσταται χώρος παιδικής χαράς πλησίον του κτιρίου της Αστυνομίας, στον οικισμό Πατητηρίου, του Δήμου Αλοννήσου, είναι οριοθετημένος, αποτελεί το υπ΄αριθμ. 30 οικόπεδο και έχει χαρακτηριστεί ως πλατεία στο Ρυμοτομικό Σχέδιο του οικισμού. Περιμετρικά οριοθετείται από πλακοστρωμένους δρόμους.

3 Χωροθέτηση Παιδικής Χαράς Βότση, οικισμού Βότση

Ο χώρος στον οποίον υφίσταται χώρος παιδικής χαράς στον οικισμό Βότση, είναι οριοθετημένος, και αποτελεί δημοτικό ακίνητο του Δήμου Αλοννήσου και έχει χαρακτηριστεί στους κτηματολογικούς πίνακες ως κοινόχρηστος χώρος. Ανατολικά και βόρεια συνορεύει με πλακοστρωμένες δημοτικές οδούς ήπιας κυκλοφορίας, του εσωτερικού οδικού δικτύου του οικείου οικισμού, δυτικά με ιδιοκτησία και νότια με ιδιοκτησία και κοινόχρηστο χώρο.

Γενικά

Για τη λειτουργία των παιδικών χαρών δόθηκε αρχικά βαρύτητα στη σχεδίαση και οργάνωση του χώρου σε επίπεδο κατασκευής – εγκατάστασης και μετά στην επιλογή του είδους και του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού των οργάνων αυτής. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει αρχικά την λειτουργία της παιδικής χαράς ως κατασκευαστική υποδομή και επιτρέπει μελλοντικά τον περαιτέρω εμπλουτισμό της σε όργανα.

Οι βασικοί στόχοι που ετέθησαν κατά την εκπόνηση της παρούσας μελέτης είναι :

Οι παρεμβάσεις να ανταποκρίνονται στις πρόσφατες προδιαγραφές του ΕΛΟΤ για τις παιδικές χαρές.Ο σχεδιασμός να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού.Η σχεδίαση του χώρου να αποσκοπεί στην σωματική και πνευματική ανάπτυξη, καθώς και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.Η δημιουργία άνετης διαβίωσης και διαμονής στον χώρο, για τις διαφορετικές ομάδες χρηστών.

Όλοι αυτοί οι στόχοι θεωρούνται ότι γίνονται εφικτοί με:

Το διαχωρισμό των περιοχών δραστηριοτήτων με βάση τις ηλικιακές ομάδες χρηστών.Την ορθή χωροθέτηση των οργάνων.Την πρόβλεψη της απαιτούμενης επιφάνειας ασφαλείας γύρω από τον εξοπλισμό για την μεγιστοποίηση του επιπέδου ασφαλείας και επομένως, την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων.Την αποφυγή τσιμεντοστρωμένων και ασφαλτοστρωμένων επιφανειών.Τη δημιουργία χώρων πρασίνου χαμηλής βλάστησης.Τη δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης από τον εξωτερικό χώρο στον παιδότοπο με παράλληλη πρόβλεψη για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.Την τοποθέτηση καθιστικών και ξύλινων σκιάστρων.Τον περιορισμό του χώρου με την τοποθέτηση ικανής φυσικής ή τεχνητής περίφραξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα