Ξάνθη:«Εγώ είμαι εγώ». Η Έκθεση με έργα απο προσφυγόπουλα από τον Luoke Chen στην Ξάνθη

11:55 19/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η έκθεση του εικαστικού Luoke Chen με έργα-αυτοπροσωπογραφίες από προσφυγόπουλα των γειτονικών καταυλισμών, πραγματοποιήθηκε έξω από το χώρο της Balkan Art Gallery στην Ξάνθη με θέρμη συμμέτοχη κοινού. Μία φιλανθρωπική εικαστική δράση του ΤαΪβανέζου καθηγητή και εικαστικού καλλιτέχνη Luoke Chen με κεντρικό θέμα την ζωγραφική έκφραση των

προσφυγόπουλων.

Με πινέλο και χρώμα αποτυπώνεται μία γλώσσα χωρίς σύνορα. Τα προσφυγόπουλα ζωγραφίζουν τον εαυτό τους – τα πορτραίτα τους αποτελούν μια έκφραση χωρίς σύνορα.
Η δράση αποτελεί μέρος του συντονισμένου έργου του Luoke Chen σε δέκα πόλεις της Γερμανίας και κορυφώθηκε στην Ελλάδα στην πόλη της Ξάνθης. Σε συνεργασία με την ομάδα βοήθειας και αλληλεγγύης Στέκι Kardelen της Ξάνθης ο Luoke Chen επισκέφθηκε το κέντρο των προσφύγων στο Χαλκερό της Καβάλας και με την καθοδήγηση του τα παιδιά ζωγράφισαν το πορτραίτο.Στην έκθεση έλαβαν 52 έργα που ζωγράφισαν προσφυγόπουλα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Luoke Chen, επισήμανε ότι στην έκθεση αυτήν κατάφεραν να περάσουν στο χαρτί με χρώματα τα αισθήματα και θέματα των παιδιών που δυσκολεύονται να εκφράσουν, καθώς βιώνουν το δράμα της προσφυγιάς .Η επικοινωνία με τα παιδιά στο κέντρο των προσφύγων στο Χαλικερό της Καβάλας, ήταν πολύ πιο άμεση και ουσιαστική σε σχέση με την Γερμανία και για αυτό η χαρά του απερίγραπτη..Κάποια από τα έργα θα πάρουν μέρος σε μεγάλη έκθεση ζωγραφικής στον έξω από το μεγάλο καθεδρικό ναό της Κολωνίας στην Γερμανία .
Ο Ταϊβανέζος καθηγητές και εικαστικός καλλιτέχνης Luoke Chen, τόνισε ότι η κατάσταση των προσφύγων και κυρίως των παιδιών τον συνεπαίρνει και για αυτό κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια με ζωγραφιές παιδιών για να ευαισθητοποίηση τον κόσμο και την Γερμανική κοινωνία. Επισημάνει στην Γερμανία στην αρχή της προσφυγής κατάστασης υπήρχε ένα κύμα ενθουσιασμού ως προς την υποδοχή των προσφύγων ,τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει γιατί κοινή γνώμη θεώρει ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι πολύ μεγάλος και είναι μια κατάσταση που δεν μπορούν να το επεξεργαστούν οι Γερμανοί για αυτό και υπάρχει μια γενική στασιμότητα, προς το παρόν υπάρχει μια κατάσταση ενσωμάτωσης ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία και ελπίζει σύντομα να ανοίξουν τα σύνορα ,να επικρατήσει η ψυχραιμία και οι Γερμανοί όπως και οι Ευρωπαίοι πολίτες να αγκαλιάσουν τους προσφυγές για όσο καιρό χρειαστεί .

The post Ξάνθη:«Εγώ είμαι εγώ». Η Έκθεση με έργα απο προσφυγόπουλα από τον Luoke Chen στην Ξάνθη appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα