Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αποτελεσματικής ζιζανιοκτονίας

12:30 31/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πάνω από τα 2/3 των ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1991 έχουν αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πρακτικής που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των ζιζανίων (αγριόχορτων) στις καλλιέργειες.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Α. Π. Θ. Ηλίας Ελευθεροχωρινός στο πλαίσιο των εργασιών του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, σήμερα έχουμε μόνο 82 δραστικές ουσίες, από 300 που ήταν πριν

από 25 χρόνια. Με αυτά τα εγκεκριμένα από την Ε. Ε. ζιζανιοκτόνα οι αγρότες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα 19 είδη επίμονων ζιζανίων που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα. “Πρόκειται για πολύ κοινά ζιζάνια σε πολλές καλλιέργειες, αρχής γενομένης από τα χειμερινά σιτηρά, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί στα χωράφια τους”, εξήγησε ο κ. Ελευθεροχωρινός. Οι εναλλακτικές λύσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τη γεωπονική επιστημονική κοινότητα, αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλέον ανθεκτικών ζιζανίων. “Ως καλοί γεωπόνοι, θα πρέπει να πούμε στους αγρότες ποια ζιζανιοκτόνα είναι πιο αποτελεσματικά, για να μην ξοδεύουν τζάμπα χρήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη χημεία των ζιζανιοκτόνων, αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον ότι αυτή έχει προ πολλού εξαντληθεί. “Έχουμε να δούμε καινούριο ζιζανιοκτόνο (από πλευράς μηχανισμού δράσης) από το 1984. Άρα λοιπόν πρέπει να παλέψουμε με αυτά που έχουμε”, σχολίασε ο κ. Ελευθεροχωρινός, ξεκαθαρίζοντας πως “είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα ζιζάνια χωρίς ζιζανιοκτόνα, αφού απόλυτα βιολογική αντιμετώπιση δεν υπάρχει”. Όσον αφορά τη γενικότερα ανησυχία που συχνά εκφράζεται από τους καταναλωτές για τα υπολείμματα των ζιζανιοκτόνων στα προϊόντα που αγοράζουν, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαβεβαίωσε ότι οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας μεταβολίζονται μέσα στα φυτά και δεν φτάνουν σε αυτά που καταναλώνουμε. “Εάν τα ζιζανιοκτόνα άφηναν υπολείμματα, θα ήταν τοξικά και για την καλλιέργεια και θα τη “σκότωναν”. Οι καλλιέργειες, όμως, επιβιώνουν, ακριβώς γιατί έχουν την ιδιότητα να μεταβολίζουν τα ζιζανιοκτόνα”, είπε συγκεκριμένα. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι “τα ζιζάνια στη φύση έχουν κάποιο ρόλο και ευεργετικές επιδράσεις”, ειδικά στα πολυετή φυτά, όπως είναι τα δέντρα, αφού προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση. “Όπου είναι ανεπιθύμητα τα ζιζάνια, παρεμβαίνουμε και τα αντιμετωπίζουμε, ενώ όπου έχουν ευεργετικές επιδράσεις τα προστατεύουμε”, ανέφερε ο κ. Ελευθεροχωρινός.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα