15 παιδικά βιβλία με σπουδαία μηνύματα που κάθε παιδί πρέπει να έχει διαβάσει

14:33 2/4/2021 - Πηγή: iPop

Το καλύτερο υλικό δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου δεν είναι άλλο από το βιβλίο κι εμείς συγκεντρώσαμε τα καλύτερα παιδικά βιβλία με αξίες και σπουδαία μηνύματα που μπορείς να του αγοράσεις από την μικρή του κιόλας ηλικία.

Το βιβλίο μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του παιδιού σου, άσχετα με το αν του αρέσει ή όχι το διάβασμα του σχολείου. Είναι απίστευτο το πόσο σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί το παιδικό βιβλίο στην ψυχοσύνθεση και την ψυχική υγεία του παιδιού. Από την παιδική κιόλας ηλικία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν, ακόμα κι αν δεν έχουν μάθει ανάγνωση, διαβάζουν

με την ψυχή και μερικές φορές αυτό είναι αρκετό.

Η αξία του παιδικού βιβλίου στη ζωή του παιδιού σου!

Όμως, τα βιβλία μπορούν να διδάξουν πολλά στα παιδιά κι εμείς συγκεντρώσαμε μερικά παιδικά βιβλία με αξίες και σπουδαία μηνύματα. Είτε, λοιπόν, θες να του πάρεις ένα δώρο, είτε όχι, αυτά τα βιβλία για παιδιά θα συναρπάσουν το παιδί σου και θα το κάνουν να μην θέλει να τα αφήσει από τα χέρια.

Παιδικά βιβλία με αξίες και σπουδαία μηνύματα για τα παιδιά

Οικογένεια είναι…

Οικογένεια είναι… μια αγκαλιά όπου το παιδί μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια.
Οικογένεια είναι… να ζει με ευτυχισμένους ανθρώπους.
Οικογένεια είναι… άνθρωποι που φροντίζουν ο ένας τον άλλον.

Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, στέλνοντας ένα και μοναδικό μήνυμα…

Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών.

Γέτι – Η δύναμη του ακόμη

Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητές μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε;

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.
Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Η φάρμα των ζώων

Όλα αυτά που λέει τούτη η ιστορία έγιναν στην Αγγλία, αλλά θα μπορούσαν να ’χουν γίνει και στη δική μας χώρα κι οπουδήποτε αλλού στη Γη. Μου τα αφηγήθηκε ένας Άγγλος, ο κύριος Τζορτζ Όργουελ, άνθρωπος δίκαιος και θαρραλέος. Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς μου τα είπε, έτσι θα προσπαθήσω να σας τα διηγηθώ με τα δικά μου λόγια.

Κάποιο βράδυ, λοιπόν, ένας αγρότης, ο κύριος Τζόουνς, γύρισε κουρασμένος στο σπίτι του. Αυτός ο Τζόουνς είχε μάτια που έλαμπαν από κακία και δεν το ’χε σε τίποτα να σηκώσει το ραβδί του και να το σπάσει στη ράχη ενός ζώου. Τα ζώα δεν υπέφεραν άλλο την τυραννία και την αδικία, επαναστάτησαν και έδιωξαν την οικογένεια του Τζόουνς. Τότε το αγρόκτημα έγινε δικό τους, όμως ο Ναπολέοντας κι ο Φωνακλάς, δύο μεγάλα γουρούνια, πίστευαν πως ήταν «πιο ίσοι από τους άλλους», κι έτσι τα ζώα έπρεπε να παλέψουν ξανά – αυτή τη φορά όχι ενάντια στους ανθρώπους, αλλά στους πρώην συντρόφους τους.

Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κορίτσια που έγιναν μύθος

Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.

Παράλληλα, τις παρακολουθούμε σε στιγμές δράσης ή στιγμιότυπα-σταθμούς της ζωής τους, για να ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια, σε δύο από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και πιο αγαπημένες μυθικές περιπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Έριδα, η εριστική
Ιφιγένεια, η ευσυνείδητη
Χρυσηίδα, η καλοαναθρεμμένη
Ελένη, η μοιραία
Αφροδίτη, η ξελογιάστρα
Ήρα, η ακαταμάχητη
Ανδρομάχη, η καρτερική
Βρισηίδα, η αξιαγάπητη

Ήρθε η ώρα να τις γνωρίσουμε!

Μπορείς να το κάνεις

Θέλεις να μάθεις όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε και να δοκιμάσουμε; Σίγουρα θα εκπλαγείς όταν καταλάβεις για πόσα πράγματα είμαστε ικανά εμείς τα παιδιά. Αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να ξεπερνάμε τους φόβους μας, να μην απογοητευόμαστε όταν δεν καταφέρνουμε κάτι και να έχουμε το θάρρος να υπερασπιζόμαστε την άποψή μας, ακόμα και όταν οι μεγάλοι πιστεύουν το αντίθετο.

Το βιβλίο προσφέρει παραδείγματα στα οποία τα παιδιά θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, θα τον κατανοήσουν καλύτερα και θα εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Το σώμα μου είναι δικό μου

Γεια σας! Είμαι η Κλάρα και έχω κάτι πολύ ξεχωριστό! Είναι το σώμα μου και ανήκει μόνο σ’ εμένα. Είμαι περήφανη για εμένα και το σώμα μου. Μερικές φορές θέλω να νιώθω κοντά σε κάποιον. Υπάρχουν όμως στιγμές που δε θέλω να με αγγίζει κανένας. Όποτε πάει κάποιος να με αγγίξει και δε μου αρέσει, τότε λέω: «Σταμάτα! Μη με αγγίζεις! Δεν το θέλω!».

Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν σωστή εικόνα για το σώμα τους και να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Ο μικρός πρίγκιπας

Και ξαναγύρισε στην αλεπού:
«Αντίο…» της είπε.
«Αντίο», είπε η αλεπού. «Και να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: δε βλέπεις σωστά παρά με την καρδιά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια».
«Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια», ξανάπε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.
«Είν’ ο καιρός που έχασες για το τριαντάφυλλό σου που το κάνει να’ χει τόση σημασία».
«Είν’ ο καιρός που έχασα για το τριαντάφυλλό μου…» είπε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.
«Οι άνθρωποι ξέχασαν αυτή την αλήθεια», είπε η αλεπού. «Μα εσύ δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Γίνεσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι έχεις εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος
για το τριαντάφυλλό σου…»
«Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου…» ξανάπε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.

Πού πήγαν οι οθόνες;

Όταν το Κλεφτρί φτάνει στην πόλη, το μόνο που θέλει είναι να κάνει καινούριους φίλους και να παίξει. Ωστόσο κανείς δεν ασχολείται μαζί του. Όλοι είναι κολλημένοι στην οθόνη του κινητού τους. Ξαφνικά όμως όλες οι οθόνες εξαφανίζονται μυστηριωδώς, και τότε είναι που ξεκινά η πραγματική διασκέδαση!

Μια ξεκαρδιστική ιστορία σε στιχάκια, με πολύ επίκαιρο μήνυμα, για τη χαρά της ζωής… μακριά από οθόνες!

Τι είναι αγάπη;

Μα πώς επιτέλους μπορείς να την πεις την αγάπη; Μπορείς να τη ζωγραφίσεις; Έχει σχήμα; Έχει χρώμα; Μυρίζει; Φαίνεται; Μπορούν να τη δουν όλοι; Τελειώνει η αγάπη; Τεράστια και ατελείωτα ερωτήματα, όπως ακριβώς και η αγάπη…

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

«Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;» «Όχι, Φάρμουρ,τίποτα.»

Η Κωνσταντίνα, όταν μετακόμισε με τους γονείς της στη Γερμανία, ήταν τόσο ευτυχισμένη με την καινούρια της ζωή, που ποτέ δεν της πέρασε από τον νου πως μια μέρα θα άλλαζαν όλα. Καταπληκτικό σχολείο, νέοι φίλοι, βόλτες και ζεστή σοκολάτα τα απογεύματα με τον μπαμπά, παγοδρόμιο. Ώσπου μια μέρα της το ανακοίνωσαν: οι γονείς της θα χώριζαν τελεσίδικα και ήταν καλό γι’ αυτήν να επέστρεφε στην Ελλάδα όπου θα έμενε για λίγο καιρό με τη γιαγιά της, τη Φάρμουρ. Όχι, δεν ήταν αυτό το πραγματικό όνομα της κυρίας Ισμήνης: Φάρμουρ, τη φώναζε η Κωνσταντίνα στα σουηδικά.

Μα πώς γκρεμίστηκαν όλα; Χωρίς δικό της μεγάλο χώρο, χωρίς πουπουλένιο πάπλωμα, χωρίς δικό της γραφείο, χωρίς κλειδιά δεν μπορεί να αντέξει άλλο την γκρίνια της γιαγιάς της και έχει βαρεθεί να ακούει ξανά και ξανά τις ιστορίες που της διηγείται μαζί με τις τρεις αχώριστες φίλες της για την Κατοχή και την Αντίσταση. Εκείνη ποιος θα την καταλάβει;

Ας είναι καλά ο Λουμίνης, ένα μεγαλύτερο αγόρι από το νέο της σχολείο, και το θαυματουργό γαλάζιο χαπάκι που την κάνει να τα ξεχνάει όλα και να μην τη νοιάζει τίποτα: ούτε ο χωρισμός των γονιών της και οι καινούριες τους οικογένειες ούτε η δύσκολη συμβίωση με τη γιαγιά της. Και μετά όμως τι; Ακόμα ένα χαπάκι κι άλλο ένα κι άλλο ένα… και η Κωνσταντίνα μια στα ουράνια και μια στον γκρεμό, στο δικό της σύμπαν όπου κυριαρχεί το ψέμα, παγιδευμένη στις αράχνες της να παλεύει με χέρια και με πόδια να ξεμπλεχτεί και να μην μπορεί. Ή μήπως μπορεί;

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα

Πήχτωνε το βράδυ. Λιγόστεψε κι ο αχός απ’ τα κυπαρίσσια. Ανάψανε οι λαµπάδες τ’ ουρανού. Όλα ήταν γάλα… γάλα… λουλάκι… και σπίθες. Το ποτάµι µουρµούριζε µες στον ύπνο του κρυφά παραµιλητά. Το παιδί κείνο το βράδυ δεν κοιµήθηκε… ολόκληρο το βράδυ. Έγραψε το πιο πικρό, το πιο µεγάλο του παραµύθι…

Την αυγή ξεκίνησε. Ήταν… παρηγορηµένο. Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να µετρήσει τ’ άστρα… Να τα µετρήσει όλα… σιγά σιγά… ένα ένα… Όλα… Και τα βρήκε σωστά.

Κλιματική αλλαγή. Θέλουμε λύσεις. Δράση τώρα!

Η επιστήμη μίλησε. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, γνωρίζουμε τι είναι και τι πρέπει να αλλάξει.
Τότε γιατί δεν κάνουμε κάτι;

Οι μεγάλοι λένε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται, αλλά οι ίδιοι δεν ακολουθούν πάντα τις συμβουλές τους. Κάτι ανάλογο κάνουν και οι πολιτικοί: λένε περισσότερα από όσα πράττουν. Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου θα σε εμπνεύσει και θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις επιχειρήματα ώστε να πείσεις περισσότερους ανθρώπους να συνεργαστούν για να φτιάξουμε όλοι μαζί έναν καθαρότερο, δικαιότερο και καλύτερο κόσμο.

Ο Τριγωνοψαρούλης

Ο Τριγωνοψαρούλης είναι ένα ψάρι που δε μοιάζει με κανένα άλλο και στο σχολείο του βυθού οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν. Όμως, όταν στον βυθό εμφανίζεται ένας μεγάλος κίνδυνος, η ιδιαιτερότητά του είναι αυτή που προσφέρει τη σωτηρία σε όλα τα ψάρια… Ένας ύμνος στην αποδοχή του διαφορετικού!

Το καπλάνι της βιτρίνας

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδερφές που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους «αρχαίους» του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, μα πάνω απ’ όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα.

Το καπλάνι –όπως το λένε στο νησί–, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του.

Τι συμβαίνει μια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους; Ποιος θέλει να βλάψει το καπλάνι;

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»

Όταν ο πόλεμος έφτασε στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία του. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους τους, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, σαμποτάροντας γερμανικά οχήματα, γράφοντας συνθήματα «ΠΕΙΝΑΜΕ! ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΜΕ» στους τοίχους και έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι που φλογίζει τις καρδιές τους:

Πάντα μπροστά μας, για μια καινούρια ζωή…

Εσύ ποιο από αυτά τα παιδικά βιβλία με αξίες και σπουδαία μηνύματα θα επιλέξεις για το παιδί σου; Ποιο άλλο το έχει ενθουσιάσει τον τελευταίο καιρό; Περιμένουμε την απάντησή σου στον λογαριασμό του iPop στο Instagram!

Πόσο σημαντικό είναι το λογοτεχνικό βιβλίο για το παιδί σου και πώς θα το πείσεις να ξεκινήσει να διαβάζει;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 15 παιδικά βιβλία με σπουδαία μηνύματα που κάθε παιδί πρέπει να έχει διαβάσει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
βιβλια, μηνυματα, παιδικα, παιδι, θες, θαρραλέος, ιλιάδα, γεια, καιρος, σοκολατα, ελλαδα, δραση, καλοκαιρι, αθηνα, ipop, google, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, αξια, Καλή Χρονιά, χρυση αυγη, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, ξανα, ipop, ιλιάδα, αυγη, γερμανια, ζωα, θαρρος, νησι, οδυσσεια, οθονες, σωτηρια, ταινιες, υγεια, χελωνα, ψεμα, ωρα, αγαπη, αστρα, αγκαλια, αδικια, αρθρο, αλεπου, ανθρωπος, απιστευτο, αχος, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γερμανικα, γινει, γινεσαι, γονεις, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δωρο, εγινε, ειπε, εκουσια, ελπιδα, επρεπε, ερχεται, ζεστη, ζεστη σοκολατα, ζωη, ζωης, ζωων, ηλικια, υπνο, ηρωες, θαρραλέος, θες, εικονα, κι αλλο, κυπαρισσια, λογια, μαυρο, μακρια, ματια, ματι, μυστικο, μικρος πριγκιπας, μπορεις, μυαλο, μυθος, νημα, νυχτα, νυμφες, ξαδερφος, παντα, οθονη, οικογενεια, ονομα, οργουελ, ουσια, οχηματα, παιδια, παθος, πεθανε, πριγκιπας, ψυχη, ρολο, σιγουρα, σωμα, σπιτι, συνθηματα, συμπαν, σχολειο, τιγρης, τι ειναι, φαρμα, φοιτητης, φτανει, φωνη, φορα, χαρα, ωρες, αγορι, ανηκει, αραχνες, ασφαλεια, ερωτες, ερχεται το καλοκαιρι, φιλοι, γουρουνια, χωρα, υμνος, κακια, κλωστη, καρδιες, καρδια, κρυφα, κωνσταντινα, μοιαζει, μπροστα, ουρανια, ποδια, ψαρι, σωμα μου, θελω να, θεματα, υλικο, ξεκινησε, χερια, γιαγια
Τυχαία Θέματα