150 γυναίκες από το Αφγανιστάν έφτασαν στην Ελλάδα και μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

11:01 14/11/2021 - Πηγή: iPop

Μετά την κατάκτηση της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν χιλιάδες Αφγανοί πολίτες έψαχναν απεγνωσμένα τρόπο διαφυγής. Η Ελλάδα έγινε χώρα υποδοχής για περισσότερες από 150 γυναίκες που ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας. Οι περισσότερες είναι γυναίκες επιφανείς, που κατείχαν ισχυρές θέσεις στην πατρίδα τους. Γυναίκες βουλευτές, δικαστές και ακτιβίστριες μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν στο Αφγανιστάν και δείχνουν το άσχημο πρόσωπο των Ταλιμπάν.

Φρίκη

και παράνοια: Στο Αφγανιστάν πουλούν τις κόρες τους για να επιβιώσουν

Η γυναίκες στο Αφγανιστάν διεκδικούν πλέον τα δικαιώματά τους

Η Άλλια Πόπαλ και η Φέροζαν Ίζαρ Κασίμι ήταν δικαστές  sτο Αφγανιστάν για περισσότερα από δέκα χρόνια, μέχρι την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία και ασχολούνται με το αστικό δίκαιο και υποθέσεις οικογενειακού ή εμπορικού δικαίου.

“Σε πολλές κοινωνίες έχουμε το φαινόμενο όλα να συνδέονται με τους άνδρες και να έχουν περισσότερη δύναμη στις αποφάσεις. Στο Αφγανιστάν αυτό συμβαίνει ακόμα περισσότερο. Αλλά, αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμένα ήταν ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν άλλαζαν και τα τελευταία χρόνια που εργαζόμουν, οι γυναίκες είχαν ξεκινήσει να αντιδρούν, όταν για παράδειγμα ένας σύζυγος ήταν κακοποιητικός, βίαιος ή ακόμα και εξαρτημένος σε ουσίες. Η γυναίκα θα ερχόταν στο δικαστήριο, να εκφράσει το παράπονό της, να χωρίσει. Ενδεχομένως να μην μπορούσε νομικά να πάρει διαζύγιο αλλά θα επεδίωκε να απομακρυνθεί, να πάρει τα παιδιά της, να ζητήσει τα χρήματα της προίκας”, λέει η Αλλία.

Αφγανιστάν: Η λεπτή γραμμή ζωής και θανάτου. Ενώ οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί επιστρέφουν, οι αθλήτριες του βόλεϊ προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους

Η δικαστής μιλάει για τις γυναίκες στην πατρίδα της οι οποίες έχουν αρχίσει να διεκδικούν δυναμικά τα δικαιώματά τους ξεκινώντας από την προίκα τους την οποία ζητάνε πίσω σε περίπτωση που ο σύζυγος τους δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στην οικογένεια. “Οι γυναίκες είχαν αρχίσει να μαθαίνουν τα δικαιώματα τους και να μιλάνε. Ένιωθαν πιο ελεύθερες. Αυτό ήταν κάτι τεράστιο και πάρα πολύ σημαντικό, ένα πρώτο βήμα. Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες δεν βγαίνουν εύκολα από το σπίτι τους. Και όμως αυτές οι γυναίκες όχι μόνο έβγαιναν αλλά έκαναν και το δεύτερο βήμα, να έρθουν στο δικαστήριο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Πριν ακόμα πέσει η Καμπούλ, όταν διαφαινόταν η επάνοδος των Ταλιμπάν, η Φεροζάν Ίζαρ Κασίμι ξεκίνησε να δέχεται απειλές επειδή ήταν γυναίκα δικαστής. “Δεχόμουν απειλές στο τηλέφωνό μου. Από την οικογένεια μου, οι δύο μου αδερφές, που ήταν ακτιβίστριες, και ο αδερφός μου ήταν επίσης σε άμεσα κίνδυνο. Μόνο η μία κατάφερε να φύγει για την Αμερική στις 31 Αυγούστου. Οι άλλοι δύο κρύβονται και οι γονείς μου έχουν μείνει πίσω, στο σπίτι μας. Επειδή οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να βρουν εμένα και τα αδέρφια μου, πιέζουν τους γονείς μου που, επίσης, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή” εξηγεί η Φεροζάν.

Η επάνοδος των Ταλιμπάν πηγαίνει βήματα πίσω την πρόοδο των τελευταίων ετών

Η Χόμα Αχμάντι ήταν βουλευτής του Αφγανικού κοινοβουλίου και δικηγόρος. “Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν τα τελευταία είκοσι χρόνια για να φέρουν την ασφάλεια στη χώρα και να φτάσουν σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Στο οικονομικό πεδίο, στο πολιτικό πεδίο, στο κοινωνικό πεδίο, δουλεύαμε πάρα πολύ σκληρά, ακριβώς όπως οι άνδρες της οικογένειας, κάναμε τα ίδια βήματα για να πετύχουμε στο επίπεδο που θέλαμε. Ακόμα και στις επιχειρήσεις. Στο Αφγανιστάν πολλές γυναίκες έχουν χάσει τους συζύγους τους και πλέον οι ίδιες αναλάμβαναν να υποστηρίξουν την οικογένεια, είχαν σημαντικές ευθύνες. Και εγώ ήμουν μία από αυτές, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να υπερασπιστώ τους αδύναμους πολίτες και την χώρα”, λέει η Χόμα Αχμάντι.

Πριν δραπετεύσει για να έρθει στην Ελλάδα, οι Ταλιμπάν πήγαν το σπίτι της και τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητό της, ενώ, τελικά, δολοφόνησαν τους ανθρώπους που εργάζονταν στην προστασία της ως βουλευτή. “Πήραν οτιδήποτε είχα στη ζωή μου. Για πολλά χρόνια οι Ταλιμπάν στόχευαν τους πολιτικούς του Αφγανιστάν. Είναι εναντίον οποιουδήποτε ασχολείται με την πολιτική διαδικασία γιατί οι Ταλιμπάν είναι κατά της δικαιοσύνης, κατά της ελευθερίας, κατά της δημοκρατίας, κατά των δικαιωμάτων των γυναικών”, τονίζει η Χόμα.

wikimedia

“Οι γυναίκες πλέον πρέπει να έχουν άδεια ή έναν άνδρα συγγενή να τις συνοδεύει ακόμα και αν πρόκειται να κάνουν καθημερινά καθήκοντα, όπως να πάνε στην αγορά. Εάν είσαι γυναίκα, οι Ταλιμπάν θα σε σταματήσουν, θα σε ρωτήσουν ποιος είναι μαζί σου και εάν είσαι μόνη σου, θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα”, λέει η Άλλια και προσθέτει: “Ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Όλες οι προσπάθειες μας σταμάτησαν. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καμία ελπίδα για το Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Έγινε μέσα σε μια μέρα, νομίζω ότι ονειρεύομαι, ότι θα ξυπνήσω και θα είναι ένα κακό όνειρο. Είμαι σοκαρισμένη”.

“Αυτή τη στιγμή, το πιο δύσκολο είναι η οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για γιγαντιαίο, αβάσταχτο πρόβλημα. Δεν έχει σημασία εάν είσαι γυναίκα, άνδρας ή παιδί, υποφέρουν όλοι πάρα πολύ και οι άνθρωποι προσπαθούν να πουλήσουν τα παιδιά τους γιατί βρίσκονται σε αδιέξοδο”, σημειώνει η ίδια, επισημαίνοντας ότι “η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση και πρέπει να στείλει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Θα μπορούσε να τη διανείμει χωρίς να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, χρησιμοποιώντας ανθρώπους σαν εμάς, που ξέρουν πώς να φτάσει σε αυτούς που την χρειάζονται χωρίς να περάσει μέσα από το καθεστώς”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 150 γυναίκες από το Αφγανιστάν έφτασαν στην Ελλάδα και μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα