5 συμβουλές για γονείς με υπερκινητικά παιδιά

20:44 5/5/2021 - Πηγή: iPop

Το να έχεις να διαχειριστείς ένα υπερκινητικό παιδί μπορεί πολλές φορές να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Φαίνεται σαν να έχει άπειρη ενέργεια, περνώντας απ’ την μια δραστηριότητα στην άλλη μέσα σε δευτερόλεπτα! Συχνά, μάλιστα, τα παιδιά με υπερκινητικότητα μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και δεν υπάρχουν ακριβώς κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις. Τα παρακάτω αποτελούν απλώς συμβουλές που ο κάθε γονιός μπορεί να εφαρμόσει

στην οικογένειά του, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές.

Επιπλέον, οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Pexels Έχεις υπερκινητικό παιδί; Μερικές χρήσιμες συμβουλέςΤακτοποιημένος χώρος. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά με υπερκινητικότητα λειτουργούν καλύτερα μέσα σε οργανωμένα περιβάλλοντα, όπου τα πράγματα είναι σε τάξη. Αυτό σημαίνει τακτοποιημένοι κοινοί χώροι, αλλά και καλά οργανωμένο παιδικό δωμάτιο.Όχι συνεχείς τσακωμοί. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι δεν έχεις ένα άτακτο παιδί που δεν θέλει να υπακούσει ή να είναι πιο φρόνιμο. Η υπερκινητικότητα προκαλείται απ’ τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), η οποία δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα του παιδιού. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να αντιμετωπίζεις κάθε συμπεριφορά με έναν τσακωμό, αλλά να συμβάλεις στο να είναι πιο ομαλή η καθημερινή του ζωή.Όχι περίπλοκες οδηγίες. Τα παιδιά με υπερκινητικότητα δεν θέλουν έναν μακρύ κατάλογο, με πολλές περίπλοκες οδηγίες, γιατί πολύ απλά αντί να διευκολυνθούν, θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο. Να του δίνεις σύντομες, απλές οδηγίες, ενώ η καταγραφή τους σε ένα χαρτί μπορεί επίσης να βοηθήσει.Όχι περισπασμοί. Πράγματα που μπορεί για εσένα απλά να υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο και να μην τους δίνεις σημασία, για το παιδί σου μπορεί να είναι πραγματικοί περισπασμοί. Γι’ αυτό φρόντισε να διαμορφώσεις έναν ουδέτερο, αλλά παράλληλα όμορφο χώρο όταν πρόκειται να κάνει σημαντικές δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως για παράδειγμα η μελέτη.Επιβράβευση. Η ολοκλήρωση ενός έργου είναι κάτι πολύ σημαντικό για το παιδί σου. Μην ξεχνάς, λοιπόν, να το επιβραβεύεις όταν τελειώνει μια δραστηριότητα γιατί πραγματικά έκανε πολύ κόπο για να συγκεντρωθεί και να το καταφέρει!

Δυσλεξία και ΔΕΠΥ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται; Το Τεστ Παυλίδη

Να ενημερώνεσαι από αξιόπιστες πηγές και να συμβουλεύσαι πάντα τον γιατρό για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζεις στη διαχείριση του υπερκινητικού παιδιού σου! Και να μην ξεχνάς να του δείχνεις πόσο το αγαπάς!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 συμβουλές για γονείς με υπερκινητικά παιδιά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα