7+1 τρόποι να βελτιώσεις την επικοινωνία με το έφηβο παιδί σου. Όσα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις

12:49 12/3/2021 - Πηγή: iPop

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδος, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς, αφού έρχονται αντιμέτωποι με συμπεριφορές και συναισθήματα που δεν είχαν συνηθίσει από τα παιδιά τους. Συχνά, μάλιστα, η επικοινωνία μ’ έναν έφηβο δεν είναι εύκολη και οι γονείς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το χάσμα που δημιουργείται μέρα με τη μέρα στη σχέση τους.

Αν και το δικό σου παιδί είναι στην εφηβεία, σίγουρα καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις όλα αυτά τα κωλύματα που δημιουργούνται κάθε μέρα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις

και να βελτιώσεις την επικοινωνία μ’ έναν έφηβο και οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Θέσε όρια στον χρόνο

Το παιδί σου μπορεί να θέλει να περνάει πολλές ώρες με τους φίλους του και τα παιχνίδια του – τα ηλεκτρονικά – μη κατανοώντας πως και ο χρόνος με την οικογένεια είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πολλές φορές μπορεί να “παγιδεύεται” στα βιντεοπαιχνίδια και δεν σημαίνει ότι πρέπει να του τα απαγορεύσεις, καθώς πλέον, χάρη στην τεχνολογία, μοιράζεται με αυτόν τον τρόπο στιγμές με τους φίλους του. Ωστόσο, μπορείτε να θέσετε μαζί μερικά όρια, εξηγώντας του πόσο σημαντική είναι η παρουσία του σε οικογενειακές στιγμές.

Μάθε να το ακούς

Οι περισσότεροι γονείς μιλούν στο παιδί τους, αλλά δεν το ακούν. Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να το κάνεις, να αρχίσεις να ακούς τα θέλω του, τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, τα προβλήματά του. Όταν νιώθει ότι δεν έχει κανέναν να μιλήσει, να είσαι εκεί γι’ αυτόν και να ζητάς να τον ακούσεις. Είναι μια διαδικασία επικοινωνίας πολύ σημαντική. Προσπάθησε να ακούσεις προσεκτικά τι έχει να σου πει, σκεπτόμενος πάντα ότι είναι έφηβος κι όχι ενήλικας. Αφού τελειώσει με όσα έχει να σου πει, έκφρασέ του τη δική σου άποψη, χωρίς να τον κρίνεις.

Τα 6 βήματα για να επανέλθει η ηρεμία μετά από έναν τσακωμό με το έφηβο παιδί σου

Προσοχή στα ψέματα

Το ζήτημα της εμπιστοσύνης είναι πολύ σημαντικό μες την οικογένεια και πολλές φορές οι έφηβοι το ξεχνούν, λέγοντας ψέματα στους γονείς τους. Όταν ανακαλύψεις να συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόσεχε να μην χάσεις τον έλεγχο. Εξήγησε στο παιδί σου με ήρεμο τρόπο για ποιο λόγο δεν πρέπει να λέει ψέματα, ειδικά στους γονείς του, τονίζοντας όχι μόνο ότι είναι ανέντιμο αυτό που κάνει και επικίνδυνο, αν πρόκειται να βγει έξω, γιατί μπορεί κάτι να του συμβεί, αλλά και γιατί περιορίζει την εμπιστοσύνη που του έχεις και τη δυνατότητα να του δώσεις μεγαλύτερη ελευθερία.

Freepik Σεβάσου τον προσωπικό του χώρο

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να έχουν τον δικό τους, προσωπικό χώρο, γι’ αυτό πρόσεχε μην του τον στερήσεις. Μην ανοίγεις την πόρτα του δωματίου του ξαφνικά και μην έχεις την απαίτηση να είναι όλη μέρα μαζί σου. Το να θέλει να μείνεις μόνος του είναι λογικό. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως η μόνη διέξοδος για έναν έφηβο είναι το δωμάτιό του, το μόνο ιδιωτικό μέρος όπου μπορεί να κάνει ένα «διάλειμμα».

Άφησέ τον να μάθει από τα λάθη του

Κατά την εφηβεία, το παιδί προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει, καθώς και τις ικανότητες και τα όριά του. Άφησέ το να κάνει μικρά λάθη, ώστε να μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και φυσικά μην το κάνεις να αισθάνεται ενοχές, αν κάνει κάποιος λάθος, λέγοντάς του μετά «Σου το είχα πει». Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, θα είσαι πάντα εκεί και θα το υποστηρίζεις.

Μπορεί να πει πράγματα που δεν τα εννοεί πραγματικά

Υπάρχουν στιγμές που ένας έφηβος μπορεί να πει επίπονα πράγματα χωρίς να σκεφτεί το βάρος των λέξεών του, όπως «Δεν σε αντέχω άλλο». Μπορεί εσύ εκείνη τη στιγμή να νιώθεις ότι δεν αναγνωρίζει όλα όσα κάνεις για εκείνον, όμως στην πραγματικότητα, το παιδί σου βιώνει τόσο ακραία συναισθήματα που δεν μπορεί να τα ελέγξει. Έτσι, όταν αφήνει πραγματικά τα συναισθήματά του να μιλούν, το κάνει σε περιβάλλοντα όπου αισθάνεται πραγματικά αγάπη και φροντίδα. Άλλωστε, δε θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο στους φίλους του, αλλά αντιθέτως ξέρει πως και να το πει σε σένα δε θα σταματήσεις να τον αγαπάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείς να του πεις «Βλέπω ότι είσαι απογοητευμένος, και αυτό είναι κατανοητό, αλλά ακούγεται σαν επίθεση σε μένα, οπότε θα το συζητήσουμε αργότερα» και επικοινωνήστε και πάλι για το συγκεκριμένο θέμα, όταν θα είστε και οι δύο πιο ήρεμοι. Τότε θα του εξηγήσεις πως οι προσβολές αυτές δεν βοηθούν στην επικοινωνία και τη σχέση σας.

Freepik

Οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τις εκρήξεις του έφηβου παιδιού σου, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Να είσαι συνεπής

Όταν του υπόσχεσαι κάτι φρόντισε να το κάνεις και πράξη, γιατί θα το πάρει πολύ πιο κατάκαρδα, απ’ όσο νομίζεις. Όπως και αν του λες ότι θες να μην δει τηλεόραση πάνω από 2 ώρες, φρόντισε να το εννοείς και στην πράξη.

Δείξε εμπιστοσύνη

Τα εφηβικά χρόνια είναι επίσης η στιγμή που το παιδί αρχίζει να αισθάνεται την ανάγκη για ανεξαρτησία και ένας τρόπος να ενθαρρύνεις το έφηβο παιδί σου είναι να του δείξεις ότι παίρνεις στα σοβαρά αυτή την επιθυμία του. Μέσα από μικρές, καθημερινές πράξεις, δείξε του ότι σε ενδιαφέρει η γνώμη του για ορισμένα θέματα, ακόμα και για το τι θα φάτε, ενώ μπορείς να του ζητήσεις μια χάρη ή να σε βοηθήσει σε κάτι, δείχνοντας ότι το εμπιστεύεσαι. Με τον καιρό θα αναπτυχθεί μεταξύ σας μία ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης.

Μπορεί η επικοινωνία μ’ έναν έφηβο να μην είναι εύκολη, όμως αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν πραγματικά να αναπτύξεις μία δυνατή σχέση με το παιδί σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο 7+1 τρόποι να βελτιώσεις την επικοινωνία με το έφηβο παιδί σου. Όσα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα