Ήξερες ότι την πλειοψηφία των ημερών της εβδομάδας τρως μοναστηριακά φαγητά;

19:12 11/3/2021 - Πηγή: iPop

Αγνές πρώτες ύλες, παραδοσιακές συνταγές και νόστιμες γεύσεις… Αν αναρωτιέσαι τι είναι η μοναστηριακή κουζίνα, θα μπορούσαμε να στην περιγράψουμε τις παραπάνω λέξεις!

Τα τελευταία χρόνια η μοναστηριακή γαστρονομία έχει πάρει τα πάνω της και προβάλλεται όλο και περισσότερο. Αυτό έχει απόλυτο νόημα. Τα τελευταία χρόνια, η τάση δεν είναι μόνο η σύγχρονη κουζίνα με τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις, αλλά και η στροφή σε απλά, ποιοτικά υλικά, που έρχονται ουσιαστικά απ’ την φύση κατευθείαν στο πιάτο μας!

Τι είναι η μοναστηριακή κουζίνα;

Πρόκειται για την πιο αγνή έκφραση της ελληνικής μεσογειακής

κουζίνας! Βασίζεται σε νόστιμες και απλές πρώτες ύλες που επιλέγονται απ’ την ευρύτερη περιοχή ενώ εξελίσσει τις παραδοσιακές συνταγές!

Η μαγειρική των μοναχών -γιατί ακριβώς από εκεί πήρε το όνομά της η μοναστηριακή γαστρονομία- διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, λόγω του ότι βασίζεται στα τοπικά πρϊόντα. Ωστόσο, πολλοί την έχουν συνδυασμένη με το Άγιο Όρος, καθώς υπάρχουν πολλές σύγχρονες καταγραφές συνταγών.

Στην αυθεντική μοναστηριακή κουζίνα φυσικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τα φρέσκα προϊόντα που παράγονται μέσα στις μονές, και οι μοναχοί τα αξιοποιούν σε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η απλότητα στην εμφάνιση, η καθαρότητα στις γεύσεις και η σωστή χρήση των πρώτην υλών.

healthline.comΜερικά απ’ τα βασικά υλικά της μοναστηριακής γαστρονομίαςΛαχανικάΌσπριαΨάριαΘαλασσινάΒότανα και μυρωδικάΚρασίΛάδι

Οι μοναχοί στο Άγιο Όρος δεν τρώνε σχεδόν ποτέ κρέας, επομένως το ψάρι παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή τους.

Η πλειοψηφία των συνταγών στη μοναστηριακή κουζίνα είναι με όσπρια και λαδερά, το ψάρι, όπως αναφέραμε είναι επίσης ένα κυρίαρχο στοιχείο, ενώ ακολουθούν τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα. Το μαύρο πιπέρι, ο φρέσκος δυόσμος, μαϊντανός και βασιλικός, το κύμινο, η ρίγανη, η δάφνη, η κανέλα, το γαρίφαλο, είναι μόνο μερικά απ’ τα μπαχαρικά και τα βότανα που πρωταγωνιστούν στη μαγειρική των μοναχών.

Όσον αφορά το γλυκό, φυσικά και υπάρχει. Συνήθως, οι μοναχοί φτιάχνουν γλυκά από μέλι ή σιμιγδάλι, ενώ ο χαλβάς είναι ένα αγαπημένο επιδόρπιο.

Και για να επιστρέψουμε σε αυτό που είπαμε στον τίτλο… Τώρα καταλαβαίνεις ότι πολλά απ’ τα φαγητά που τρως καθημερινά απ’ τα χέρια της μαμάς σου ή της γιαγιάς σου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία της μοναστηριακής κουζίνας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ήξερες ότι την πλειοψηφία των ημερών της εβδομάδας τρως μοναστηριακά φαγητά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα