Colour Youth: Όταν η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται πολύχρωμη

12:26 8/1/2016 - Πηγή: iPop

22 Δεκεμβρίου: Μια ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη των ομοφυλόφιλων ανθρώπων στην Ελλάδα. Μια ημερομηνία που η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό: η ημερομηνία της ψήφισης του Συμφώνου Συμβίωσης.

Στον απόηχο της ψήφισης, ο Γιώργος Κουρόγιωργας μας συστήνει την Colour Youth, Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

και μιλάει στο iPop για τα δικαιώματα που διεκδικούν οι άνθρωποι της κοινότητας, δικαιώματα που για άλλους ανθρώπους είναι δεδομένα.

Τι σημαίνει για εσάς η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης;Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά τα ομόφυλα ζευγάρια από την Πολιτεία και ενώ, ως οργάνωση νέων ανθρώπων δεν μας αφορά άμεσα γιατί λίγα άτομα σε αυτή την ηλικία σκέφτονται το Σύμφωνο, το θεωρούμε ένα πολύ σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.Η οργάνωσή μας εστιάζει σε αυτό, τρέχει κι ένα σχετικό πρόγραμμα και θεωρούμε δεδομένο ότι καταργείται σε έναν πρώτο βαθμό η διάκριση που γινόταν μέχρι πρότινος από την Πολιτεία και είναι ένα βήμα να εξοικειωθεί περισσότερο ο κόσμος με αυτό.Ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει;Το αμέσως επόμενο βήμα, που ίσως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί και του Συμφώνου, είναι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Αφορά τα trans άτομα και πρόκειται για το δικαίωμα ενός ατόμου να επαναπροσδιορίζει το φύλο του χωρίς απάνθρωπες διαδικασίες, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες , χωρίς να υποβάλλεται αναγκαστικά σε στείρωση. Η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει αμέσως μετά. Έχει προαναγγελθεί από τον Υπουργό η σύσταση μιας νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες της. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της και θα έχουμε την ψήφιση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου μέσα στο επόμενο έτος.

Όσον αφορά τώρα τον σεξουαλικό προσανατολισμό, σίγουρα η απόλυτη επιδίωξη είναι η αναγνώριση του γάμου, το οποίο θα σημαίνει την απόλυτη εξομοίωση και την κατάργηση κάθε διάκρισης.Πώς είδατε τις αντιδράσεις του κόσμου;Πάντα ακούγονται τα άκρα γιατί είναι αυτά που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Η πλειοψηφία του κόσμου στην ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης ήταν ουδέτερη. Και το να είναι κάποιος ουδέτερος είναι και πάλι όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ο κόσμος έχει τόσα πολλά προβλήματα που αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να τον αφορά κιόλας. Την Πολιτεία θα έπρεπε να την αφορά γιατί αποτελεί μια διάκριση, ενώ την πλειοψηφία του κόσμου πραγματικά δεν τους αφορά. Περισσότερο νοιάζονται για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, παρά για να θέσουν εμπόδια σε δύο ανθρώπους για να συγκατοικήσουν, να συμβιώσουν ή να έχουν τα έννομα δικαιώματά τους, όπως κάθε άλλος άνθρωπος.Οι άνθρωποι που συνειδητά, πρακτικά και έντονα θα προσπαθήσουν να εναντιωθούν σε αυτό είναι πολύ περιορισμένα και είναι άτομα που, κατά την γνώμη μου, πρέπει να έχουν άλλα θέματα για να ασχολούνται με αυτό, την ίδια στιγμή που υπάρχει human trafficking, υπάρχει κακοποίηση παιδιών και τόσα άλλα πράγματα.Ένα σχόλιο για τις δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη;Είναι προκλητικό να λες ότι προκαλεί ένα φιλί μεταξύ δύο ομόφυλων ατόμων όταν στη Βουλή γίνονται τόσα προκλητικά πράγματα καθημερινά. Συνειδητοποιώ ότι πολύς κόσμος μπορεί να μην είναι εξοικειωμένος και να θεωρεί αυτό το πράγματα μια κακή κίνηση marketing ή ότι το κάναμε για να προκαλέσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι επειδή ήμουν παρόν, ήταν μια κατάσταση ενθουσιασμού. Ακόμα και οι βουλευτές ήταν χαρούμενοι και χειροκροτούσαν. Ήταν μια σημαντική στιγμή και αυτό το φιλί ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση, καθώς περιμέναμε 2 ώρες να καταμετρηθούν οι ψήφοι, 16 ώρες μέσα στη Βουλή παρακολουθούσαμε τις ομιλίες και δεκάδες χρόνια περιμέναμε να υπάρξει αυτή η στιγμή. Οπότε νομίζω πως ένας άνθρωπος που περιμένει τόσα χρόνια και δικαιώνεται τελικά έχει δικαίωμα να εκφραστεί και λίγο πιο ανθρώπινα.

Τι έχετε να πείτε για την δήλωση του κ. Μπουτάρη που είπε ότι θα πρέπει «να περάσει το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία»;Είναι απαραίτητο να υπάρχει κάτι στα σχολεία μας για να εκπαιδεύονται οι νέοι. Καλά όλα τα άλλα μαθήματα αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Είμαι εντελώς υπέρ της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο. Και από τη στιγμή που υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κομμάτι του. Δεν είπαμε να διδάσκεται «πως θα γίνετε gay ή λεσβίες», σημασία όμως έχει να καταλάβουν τα παιδιά ότι εάν αντιλαμβάνεται ένα παιδί πως νιώθει έλξη από το ίδιο φύλο, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, απλά υπάρχει και αυτό. Είναι σημαντικό το σχολείο να διδάσκει τα πράγματα χωρίς ταμπού γιατί διαφορετικά ας κάνουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και να λέμε ότι τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός για να μην χρειαστεί να μιλήσουμε για τη σεξουαλική επαφή.Η Colour Youth πότε ξεκίνησε;Ξεκινήσαμε το 2011. Δημιουργήθηκε από κάποια παιδιά που ήταν εθελοντές στο Athens Pride και στην ουσία αφορμή ήταν η πρακτική ανάγκη που υπήρχε, δηλαδή νέοι άνθρωποι να εκφράσουν τα αιτήματά τους και να γνωρίζονται μεταξύ τους. Οπότε ο στόχος είναι τριπλός: Από τη μια να διεκδικήσει θεσμικά- κομμάτι κοινό και με άλλες οργανώσεις- και από την άλλη η ανάπτυξη της κοινότητας, δηλαδή η βελτίωση των μελών μας, η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ τους, η δημιουργίας μιας κοινότητας με αλληλοϋποστήριξη και το τρίτο κομμάτι είναι αυτό της υποστήριξης της κοινότητάς μας.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν δεχθεί κακοποίηση ή αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορέσουμε να τα στηρίξουμε. Μέσα σε αυτό το κομμάτι είναι και το «Πες το σ’ εμάς».


Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της Colour Youth. Έχει ως στόχο την καταγραφή περιστατικών ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, δηλαδή βίας κατά ατόμων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους και το σημαντικό είναι ότι δεν απευθύνεται μόνο στα θύματα της βίας. Αν κάποιος δει στο δρόμο κάποιο περιστατικό τέτοιας βίας, μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο και να το καταγράψουμε. Έτσι μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και τι πολιτικές πρέπει να αναπτυχθούν.Έχουμε προσφέρει νομική και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα κι έχουμε και ακραία περιστατικά. Είναι πολύ θετικό ότι μπορούμε να προσφέρουμε υποστήριξη σε αυτά τα άτομα.Photos: Menelaos Myrillas, Nikos Libertas, Nick Paleologos / SOOC, www.facebook.com/ColourYouth

The post Colour Youth: Όταν η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται πολύχρωμη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα