Zoom Fatigue ή αλλιώς η κόπωση της πανδημίας και 8 tips για να την καταπολεμήσεις

20:44 19/4/2021 - Πηγή: iPop

Εάν δουλεύεις κι εσύ εξ’ αποστάσεως τους τελευταίους μήνες, πιθανώς να έχεις βιώσει την κόπωση της πανδημίας που πλέον έχει και δικό της όνομα: Zoom Fatigue.

Το Zoom Fatigue αναφέρεται ως μια συνολική αίσθηση εξάντλησης μετά από μια κουραστική ημέρα συνεχόμενων video κλήσεων, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Το φαινόμενο δεν αφορά φυσικά συγκεκριμένα το Zoom, αλλά κάθε είδους meeting με video κλήση.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Psychology, επισήμανε παράγοντες,

όπως η έλλειψη προσωπικού χώρου και οι συναντήσεις μέχρι αργά, ως σημαντικούς συντελεστές στην κούραση απ’ το Zoom.

Υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες πτυχές των τηλεδιάσκεψεων που οδηγούν σε εξάντληση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Technology, Mind and Behavior από τον Jeremy Bailenson, καθηγητή επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ:

Η συνεχής επαφή των ματιών με την οθόνη του υπολογιστήΤο τεράστιο γνωστικό φορτίο που σχετίζεται με την προσπάθεια διαρκούς σύνδεσης με τους συνομιλητές Η προσπάθεια να ερμηνεύσουμε τη γλώσσα του σώματος μέσω της οθόνηςΤο να κοιτάς τον εαυτό σου κάθε μέρα μέσα απ’ την κάμεραΗ έλλειψη φυσικής κίνησης

Όμως, δεν υπάρχουν μόνο άσχημα νέα. Τα θετικά είναι ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες της εξάντλησης απ’ τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις με ορισμένες συμβουλές.

8 tips για να καταπολεμήσεις την κόπωση της πανδημίας

Σταμάτα να κοιτάζεις συνεχώς τον εαυτό σου

Όταν κάνουμε μια παρουσίαση με φυσική παρουσία δεν κοιτάζουμε τον εαυτό μας. Οι προσδοκίες που έχουμε για την εξωτερική μας εμφάνιση μπορεί να μας προκαλέσουν πίεση όταν περνάμε όλη τη μέρα με το να κοιτάζουμε τον εαυτό μας στην οθόνη.

Η λύση σε αυτό είναι το να κρύβεις το παράθυρο με τον εαυτό σου ώστε να μην βιώνεις αυτό το συναίσθημα όλη τη μέρα.

Unsplash/Surface

Κάνε τα Zoom νωρίς (όταν μπορείς)

Μια έρευνα του Campion διαπίστωσε ότι όσοι κάνουν Zoom meetings μέχρι αργά το απόγευμα, είναι πιο κουρασμένοι. Όταν μπορείς, προσπάθησε να προγραμματίζεις τις τηλεδιασκέψεις νωρίς το πρωί και να αφήνεις άλλες υποχρεώσεις για αργότερα μέσα στην ημέρα.

Πάτα το mute

Είναι καλύτερα να πατάς την ενεργοποίηση του μικροφώνου όταν πραγματικά είναι να μιλήσεις απ’ το να ζεις σ’ ένα συνεχές άγχος για το ποιος θόρυβος θα ακουστεί απ’ το σπίτι σου.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το κουμπί σίγασης βοήθησε τους ανθρώπους να ελέγξουν μέρος του χάους, έτσι μειώθηκαν τα συναισθήματα κόπωσης.

Τα πιο εύκολα tips για να προστατεύσεις τα μάτια σου όταν είσαι όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή

Μην θεωρείς το video ως τη μόνη λύση

Υπάρχουν κάποια ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν με ένα email ή μια απλή κλήση. Οπότε μην βάζεις τον εαυτό σου συνεχώς στη διαδικασία των video κλήσεων όταν μπορείς να το αποφύγεις.

Πρότεινε να υπάρχουν μέρες Zoom free

Εάν είσαι σε μια θέση εξουσίας, μπορείς να προτείνεις στην ομάδα σου να καθιερώσετε μερικές μέρες χωρίς Zoom -εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και η δουλειά- ώστε να είστε όλοι πιο ξεκούραστοι και με μεγαλύτερη όρεξη όταν το Zoom είναι μονόδρομος.

Pexels

Ρώτησε εάν θα είναι ένα meeting με ανοιχτή την κάμερα

Έχεις σκεφτεί ότι θα μπορούσες να αποφύγεις πολλές video κλήσεις εάν απλά ρωτούσες προκαταβολικά εάν θα είναι meeting με ανοιχτή την κάμερα; Μερικές φορές, μπορεί να συνδέεσαι κατευθείαν με κάμερα, επειδή νομίζεις ότι είναι απαραίτητο, και να “προσκαλείς” ουσιαστικά τους συνομιλητές να κάνουν το ίδιο, ενώ θα μπορούσες να το έχεις αποφύγει.

Κάνε ένα διάλειμμα

Το διάλειμμα στην εργασία είναι πάντα σημαντικό -τόσο για την υγεία όσο και για την παραγωγικότητά σου. Τώρα, είναι ακόμα πιο σημαντικό να απομακρύνεσαι από τον υπολογιστή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν εργάζεσαι σε περιβάλλον γραφείου, μετακινείσαι τουλάχιστον από την αίθουσα συνεδριάσεων στο γραφείο σου.

Τα meetings μέσω video μπορεί να περιορίσουν την κινητικότητά σου. Όμως, είναι απαραίτητο για το σώμα και τον εγκέφαλό σου να βάλεις εσύ στο καθημερινό σου πρόγραμμα τα μικρά διαλείμματα.

Γιατί νιώθεις κόπωση ενώ είσαι όλη μέρα στο σπίτι;

Πάρε την πρωτοβουλία για ένα meeting μέσω Zoom που να μην περιλαμβάνει δουλειά

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα παράπονα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ότι χάνεται η επαφή και η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους. Για να δεις λίγο διαφορετικά αυτές τις κουραστικές κλήσεις, μπορείς να τις κάνεις λίγο ευχάριστες! Πρότεινε να κάνετε ένα Zoom την εβδομάδα χωρίς να μιλάτε για δουλειά, απλά για τη “χαζοκουβέντα” που θα έκανες από κοντά με τους συναδέλφους σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Zoom Fatigue ή αλλιώς η κόπωση της πανδημίας και 8 tips για να την καταπολεμήσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα