Αυτές είναι οι 12 χώρες με μοναρχία στην Ευρώπη – Πριγκιπάτα, βασίλεια, δουκάτα και η επιβίωση του παρελθόντος
Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες, οι δούκες και οι δούκισσες της Ευρώπης είναι διασημότητες που διοργανώνουν ονειρεμένους γάμους και ζουν σε πολυτελή κάστρα, έχουν άλογα και περιουσία, με λίγα λόγια έχουν τη ζωή που ονειρευόμασταν όταν ήμασταν παιδιά. Κυβέρνησαν για αιώνες, αλλά πολλοί από αυτούς έχασαν τη δύναμή τους στις αρχές του 20ου αιώνα, και ιδιαίτερα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ξεκίνησαν να γεννιούνται οι δημοκρατικές φιλοδοξίες.
Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν, οι μεγάλες ευγενείς και φανταχτερές οικογένειες είτε έχασαν τη δόξα τους,
Το μεγαλύτερο από τα μικροκράτη της Ευρώπης, από άποψη μεγέθους, βρίσκεται σε μια ψηλή κοιλάδα των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Το Πριγκιπάτο της Ανδόρας είναι μοναδικό καθώς διευθύνεται από δύο συν-πρίγκιπες που δεν είναι μέλη των ευγενών: τον Ισπανό επίσκοπο Urgell, τον μοναδικό πρίγκιπα-επίσκοπο στον κόσμο, και τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος θεωρείται ο νόμιμος διάδοχος των πρώην Γάλλων βασιλιάδων.
Ο διπλός κανόνας χρονολογείται από μια διαμάχη τον 13ο αιώνα μεταξύ του επισκόπου του Urgell, της εποχής του φεουδάρχη για την επικράτεια, και μιας πλούσιας γαλλικής οικογένειας ευγενών που ήθελε να είναι ανεξάρτητη από την Εκκλησία. Η διαφορά διευθετήθηκε και τα μέλη συμφώνησαν για συγκυβέρνηση. Η μορφή διακυβέρνησης είναι μια κοινοβουλευτική μοναρχία και οι δύο σημερινοί αρχηγοί κρατών είναι ο Joan Enrico Vives i Sicilia (Επίσκοπος του Urgell) και ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας στην ορεινή Ανδόρα, ειδικά το χειμώνα. Οι ημερήσιοι τουρίστες συρρέουν στο πριγκιπάτο όλο το χρόνο, κυρίως επειδή τα καταστήματα πωλούν αλκοόλ και προϊόντα καπνού σε φτηνές τιμές.
ΒέλγιοΟ βασιλιάς Φίλιππος είναι αρχηγός του Βελγικού κράτους από το 2013. Δεν ονομάζεται Βασιλιάς του Βελγίου, αλλά Βασιλιάς των Βέλγων. Οι Βέλγοι δεν είναι υπήκοοί του αλλά απλώς συμπατριώτες του.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα του Βελγίου είναι ότι ο διάδοχος του θρόνου δεν ενθρονίζεται αυτόματα όταν ο προκάτοχός του πεθάνει ή παραιτηθεί, πρέπει πρώτα να ορκιστεί με συνταγματικό όρκο.
Ο Φίλιππος είναι παντρεμένος με τη βασίλισσα Ματθίλδη, η οποία είναι 13 χρόνια νεότερή του. Έχουν τέσσερα παιδιά: την πριγκίπισσα Ελισάβετ, τη δούκισσα της Brabant, την πριγκίπισσα Ελεονόρη και τους δύο πρίγκιπες Γαβριήλ και Εμμανουήλ.
Τα ταμπλόιντ σήμερα βρίσκουν λίγα να γράψουν σχετικά με τη βελγική βασιλική οικογένεια, η οποία ήταν διαφορετική κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των γονιών του Φιλίππου, Βασιλιά Αλβέρτου Β’ και Βασίλισσας Πάολα.
Η βασίλισσα Πάολα δεν έχανε ποτέ κανένα πάρτι στην δεκαετία του 1960 και κάπως έτσι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου περικυκλώθηκαν από φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπόφευκτων φωτογραφιών των παπαράτσι. Ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’ αναγνώρισε εν τω μεταξύ ότι έχει μια νόθα κόρη.
Η σημερινή βασιλική οικογένεια είναι προσγειωμένη και παίρνει τη δουλειά της στα σοβαρά. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ ξεχωρίζει περισσότερο για το χαλαρό κομψό στυλ της παρά για τις σκανδαλώδεις ιστορίες της.
Ταξίδεψε μαζί μας στα ωραιότερα παλάτια του κόσμου μέσα από 12 φωτογραφίες
ΔανίαΟ βασιλικός οίκος της Δανίας, που ιδρύθηκε το 980 μ.Χ., φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες μοναρχίες στον κόσμο. Εκτός από τη μικρή χώρα στη βόρεια Ευρώπη, η εθνική επικράτεια περιλαμβάνει τα Νησιά Φερόες και τη Γροιλανδία.
Η βασίλισσα Margrethe II κυβερνά τη χώρα από το 1972 και η οικογένειά της έχει ιστορία τον Harald Bluetooth, τον πρώτο βασιλιά των Βίκινγκ.
Η εκκεντρική εμφάνισή της είναι το σήμα κατατεθέν της. Ανεξάρτητα από την ηλικία της, προτιμά τα πολύχρωμα ρούχα, δεν είναι καθόλου διακριτική στις εκδηλώσεις και γελάει δυνατά και συνέχεια. Ένα από τα πιο διάσημα ρούχα της είναι ένα αδιάβροχο σε έντονα χρώματα που έχει μαζί της παντού, ακόμα και σε μια έξοδο με το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας.
Μπορεί να έχει κόψει σε μεγάλο βαθμό το κάπνισμα δημόσια, αλλά τα τσιγάρα είναι ο εθισμός της. Ζωγραφίζει και εκθέτει σε γκαλερί και μουσεία. Όλη η οικογένειά της ασχολείται με το φιλανθρωπικό έργο.
Ο σύζυγος της Margrethe, πρίγκιπας Henrik, πέθανε το 2018, αλλά η 82χρονη βασίλισσα εξακολουθεί να είναι σε φόρμα και πρόκειται να γιορτάσει την 50η επέτειό της στον θρόνο το 2022.
Οι γιοι της, ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος και ο πρίγκιπας Ιωακείμ, έχουν προσθέσει στην οικογένεια ένα σωρό εγγόνια.
Ο διάδοχος του θρόνου Frederik και η σύζυγός του Mary, η οποία είναι δημοφιλής στη Δανία, έχουν τέσσερα παιδιά.
Ο αδελφός του Ιωακείμ έχει δύο γιους από τον πρώτο του γάμο και έναν άλλο πρίγκιπα και μια πριγκίπισσα με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Μαρί.
ΛιχτενστάινΤο Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν είναι μοναδικό γιατί ο πρίγκιπας και ο λαός μοιράζονται την κρατική εξουσία.
Για 300 χρόνια, η οικογένεια του βασιλιά κυβερνά το μικρό βασίλειο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της δυτικής Αυστρίας και της Ελβετίας.
Η οικογένεια είναι αφοσιωμένη στη βιωσιμότητα και προωθεί τον πολιτισμό και την επιστήμη.
Ο σημερινός αρχηγός του κράτους, ο πρίγκιπας Hans-Adam Β’, βρίσκεται στο αξίωμα από το 1989. Η σύζυγός του Μαρί πέθανε τον Αύγουστο του 2021. Ο διάδοχος του θρόνου Alois, ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά, είναι παντρεμένος με την πριγκίπισσα Σοφία της Βαυαρίας.
Ωστόσο, ο πρίγκιπας Μαξιμιλιανός και η πριγκίπισσά του Άντζελα είναι το πιο λαμπερό ζευγάρι. Εκείνη είναι από τον Παναμά, έχει αφρικανικές ρίζες και είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας. Επιλέγουν να κρατούν την ιδιωτική τους ζωή κρυφή, όπως κάνει και η υπόλοιπη οικογένεια.
ΛουξεμβούργοΕπικεφαλής της χώρας είναι ο Μέγας Δούκας Henri, Πρίγκιπας του Nassau και Πρίγκιπας των Bourbon-Parma.
Είναι στη θέση του από το 2000. Συμβαίνει το εξής παράδοξο με τον πρίγκιπα Henri, δεν μπορεί να ψηφίσει νόμους, αλλά μπορεί να τους διακηρύξει. Μπορεί να διαλύει κοινοβούλια και να διορίζει υπουργούς, αλλά δεν έχει πολιτική ευθύνη, καθώς παραμένει πιστός στην αρχή: «Ο Μέγας Δούκας κυβερνά, αλλά δεν κυβερνά».
Η σύζυγός του, η Μεγάλη Δούκισσα Maria Teresa, είναι πάντα στο πλευρό του. Είναι υπέρμαχος της εκπαίδευσης, βοηθά άτομα με δυσκολίες ανάγνωσης και ορθογραφίας (ο γιος της Louis πάσχει από δυσλεξία) και είναι αφοσιωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών.
Ενώ ο Henri είναι πολύ δημοφιλής στον κόσμο, η Maria Teresa δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις λόγω των κατηγοριών του 2019 για εκφοβισμό στο προσωπικό του παλατιού. Η εισαγγελία ερεύνησε την υπόθεση, με αποτέλεσμα μια κρατική κρίση. Μέχρι σήμερα, το ζευγάρι αρνείται τις κατηγορίες.
ΜονακόΤο μικροκράτος στην Κυανή Ακτή στη νότια Γαλλία είναι σύμβολο του πλούτου, της πολυτέλειας και της αίγλης, σίγουρα από το 1956, όταν ο πρίγκιπας Rainier παντρεύτηκε την Αμερικανίδα ηθοποιό Grace Kelly.
Το ζευγάρι είχε τρία παιδιά: την Caroline, τη Stephanie και τον Albert. Το 1982 η Grace Kelly πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο Rainier το 2005. Τα παιδιά τους —οι κόρες ιδιαίτερα— κρατούσαν απασχολημένους τους δημοσιογράφους των ταμπλόιντ τις δεκαετίες του 1970 και του 80.
Σήμερα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ είναι ο πρίγκιπας του Μονακό και επικεφαλής του Οίκου των Grimaldi. Ο πρίγκιπας και το κοινοβούλιο συνεργάζονται. Ο Αλβέρτος παντρεύτηκε την Charlene Wittstock, μια πρώην κολυμβήτρια από τη Νότια Αφρική, 20 χρόνια νεότερή του. Το ζευγάρι έχει δίδυμα.
ΟλλανδίαΟι Ολλανδοί αγαπούν τον αρχηγό του κράτους τους. Κάθε χρόνο, γιορτάζουν το «Koningsdag» στα γενέθλια του βασιλιά, ένα διασκεδαστικό φεστιβάλ που κάνει τη βασιλική οικογένεια να ταξιδεύει σε όλη τη χώρα και να επισκέπτεται κοινότητες στις επαρχίες.
Προς τιμήν της βασιλικής οικογένειας, του Οίκου Oranje-Nassau, το πορτοκαλί χρώμα αφθονεί εκείνη την ημέρα.
Ο βασιλιάς Willem-Alexander βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, διαδεχόμενος τη δημοφιλή μητέρα του Beatrix. Είναι παντρεμένος με τη Μαξίμα, η οποία είναι από την Αργεντινή αλλά έχει επίσης ισπανικές, βασκικές και ιταλικές ρίζες.
Αλλά ακόμη και οι «Oranjes» δεν είναι εντελώς απαλλαγμένοι από σκάνδαλα. Ολόκληρη η χώρα ήταν εκνευρισμένη όταν το βασιλικό ζεύγος έκανε ένα ταξίδι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020 παρά την αύξηση των αριθμών του COVID. Για να κατευνάσουν τους αγανακτισμένους πολίτες, διέκοψαν τις διακοπές, επέστρεψαν σπίτι τους και ζήτησαν συγγνώμη με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
ΝορβηγίαΟ βασιλιάς Harald Ε’ κυβερνά τη Νορβηγία από το 1991. Είναι παντρεμένος με τη Sonja Haraldsen από το 1968.
Το 2021, το ζευγάρι γιόρτασε την 30η επέτειο του στέμματος. Τα δύο τους παιδιά είναι ο διάδοχος του θρόνου Haakon και η πριγκίπισσα Martha Louise. Ο Haakon παντρεύτηκε τη Mette-Marit, μια ανύπαντρη μητέρα, γεγονός που έγινε πρωτοσέλιδο λίγο πριν τον γάμο τους το 2001.
Ο διάδοχος του θρόνου Haakon και η διάδοχος πριγκίπισσα Mette-Marit απέκτησαν δύο ακόμη παιδιά: την πριγκίπισσα Ingrid Alexandra και τον πρίγκιπα Sverre Magnus.
Η άγνωστη ιστορία γύρω από τον Βασιλιά Κάρολο: Τι κρύβεται πίσω από το όνομα του νέου μονάρχη της Βρετανίας;
ΙσπανίαΟ βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ βρίσκεται στην εξουσία από το 2014. Διαδέχθηκε τον πατέρα του Juan Carlos, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από διάφορα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για δωροδοκία.
Ωστόσο, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας παραμένει αγαπητή στους πολίτες.
ΣουηδίαΗ Σουηδία είναι συνταγματική μοναρχία και κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός και αρχηγός κράτους ο μονάρχης.
Ο Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος είναι ο βασιλιάς της Σουηδίας και η αρίθμησή του ως ΙΣΤ’ βασίζεται στη μυθική ιστορία της χώρας. Στην πραγματικότητα είναι ο Κάρολος Ι’.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1973 διαδέχθηκε στον θρόνο τον παππού του Γουσταύο ΣΤ΄ Αδόλφο. Είναι ο μόνος γιος από τα πέντε παιδιά του Γουσταύου-Αδόλφου πρίγκιπα του Βέστερμποττεν και της Σίβυλλας των Βέττιν, κόρης του Καρόλου-Εδουάρδου δούκα της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα.
Στις 1 Ιανουαρίου 1980 έγινε συνταγματική αναθεώρηση στη Σουηδία ως προς την διαδοχή του θρόνου και με αυτόν τον τρόπο σήμερα διάδοχος του σουηδικού θρόνου είναι η Πριγκίπισσα Βικτώρια, κόρη του Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου και της Βασίλισσας Σύλβιας.
Ηνωμένο ΒασίλειοΌταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν 96 ετών και βασίλευσε για επτά δεκαετίες, ξεπερνώντας τον πόλεμο και την κρίση.
Έγινε βασίλισσα σε ηλικία 25 ετών και ήταν η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.
Η στέψη της το 1953 ήταν ένα τεράστιο θέαμα στα Μέσα Ενημέρωσης και την παρακολούθησαν στην τηλεόραση 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Ο κόσμος ποτέ δεν έχασε το ενδιαφέρον του για τη βρετανίδα βασίλισσα, ειδικά τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία ήταν εκεί και παρακολουθούσαν κάθε σκάνδαλο, κάθε τραγωδία, όπως και τις αποδράσεις της αδερφής της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και το δράμα που εκτυλίχθηκε γύρω από τον γιο της Πρίγκιπα Κάρολο και τη Λαίδη Diana.
Το θανατηφόρο δυστύχημα με τη δημοφιλή πριγκίπισσα, μια πυρκαγιά στο κάστρο του Windsor, ένα σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο γιος της Πρίγκιπας Andrew, ο χωρισμός του εγγονού της Harry από την οικογένεια και ο θάνατος του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου το 2021 κρατούν το ενδιαφέρον των πολιτών στα ύψη.
Foreign & Commonwealth Office in LondonΟ θάνατος της Βασίλισσας θα αλλάξει για πάντα την Αγγλία. Τι αλλαγές θα δούμε να συμβαίνουν;
ΒατικανόΤο Βατικανό αναγνωρίζεται ως η μικρότερη χώρα στον κόσμο. Με έκταση περίπου 60 γηπέδων ποδοσφαίρου, βρίσκεται εντός της ιταλικής πρωτεύουσας της Ρώμης και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πάπας, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι Πάπας από το 2013. Η μορφή διακυβέρνησης είναι η λεγόμενη εκλεκτική μοναρχία: Ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται από τους καρδινάλιους και χάνει το αξίωμα μόνο με θάνατο ή παραίτηση. Ο Πάπας έχει νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές εξουσίες. Δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών με έναν άλλο δημοκρατικό θεσμό, όπως ένα κοινοβούλιο — που κάνει την πόλη του Βατικανού απόλυτη μοναρχία.
Μπορεί, λοιπόν, να βρισκόμαστε στο 2022 και να σου φαίνεται ανούσιο να ανοίξεις και να διαβάσεις ένα άρθρο που μιλά για μοναρχίες, αλλά είδες που έμαθες πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα πίστευες;
Οι 12 ευρωπαϊκές μοναρχίες είναι τόσο διαφορετικές όσο και η ιστορία της Ηπείρου μας. Υπάρχουν βασίλισσες και βασιλιάδες, φυσικά, αλλά και ένας επίσκοπος και ένας πρόεδρος. Ας μην ξεχνάμε το Βατικανό που ανήκει σε μία δική του κατηγορία.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Αυτές είναι οι 12 χώρες με μοναρχία στην Ευρώπη – Πριγκιπάτα, βασίλεια, δουκάτα και η επιβίωση του παρελθόντος εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Από αύριο υποχρεωτικές οι αλυσίδες για όλα τα αυτοκίνητα – Θα πέφτουν πρόστιμα 80 ευρώ
- Δούκισσα Νομικού: Το εντυπωσιακό πάρτι για τα γενέθλια της κόρης της
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (30/09/2022)
- Google: Ποια υπηρεσία αποσύρεται – Θα αποζημιώσει και τους χρήστες
- Αυτές είναι οι 12 χώρες με μοναρχία στην Ευρώπη – Πριγκιπάτα, βασίλεια, δουκάτα και η επιβίωση του παρελθόντος
- Ευρώπη κατώτερη των περιστάσεων: Διχασμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Τα δυο «στρατόπεδα»
- Love Island: Γνωρίστε την Κλαούντια με το φοβερό παρατσούκλι
- ΤΙ ΕΙΠΕ για την Τουλουπάκη! ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ άφησε ο Λοβέρδος τον Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο...
- Ενοχλημένος με τις δημοσκοπήσεις εμφανίστηκε ο τσίπρας στον ant1
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Αυτές είναι οι 12 χώρες με μοναρχία στην Ευρώπη – Πριγκιπάτα, βασίλεια, δουκάτα και η επιβίωση του παρελθόντος
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (30/09/2022)
- Λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που μας βοήθησαν να περάσουμε στην επόμενη πίστα
- Σε έναν κόσμο γεμάτο νεράιδες και ξωτικά, ο δικός μας Σωκράτης Μάλαμας έγινε 65 και δε σταματά να μας εμπνέει
- Πώς να τα βγάλεις πέρα με δύσκολους συναδέλφους και να αποφύγεις τις συγκρούσεις
- Από τον Πόντο στην Μικρασία: Το Κόκκινο Ποτάμι κάνει πρεμιέρα με νέα σεζόν που καθηλώνει
- Μαμά, μπαμπά: Πότε θα πάρω επιτέλους κινητό τηλέφωνο;
- Στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ – Από τι πέθανε;
- Η Βενετία βυθίζεται χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο. Η ιταλική πόλη κινδυνεύει να πνιγεί!
- Burger με μελιτζάνα και σως από αβοκάντο – Η πιο λαχταριστή vegan συνταγή είναι εδώ!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αυξάνεται η θερμοκρασία στις μεγαλουπόλεις – Τι είναι το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας»
- Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στις ΗΠΑ
- Βοήθεια προς την Ουκρανία από IOCC και Αρχιεπισκοπή Αμερικής
- Ιερά Μονή Τατάρνας, το μοναστήρι της Ορθοδοξίας και του Αγώνα
- Κλαίρη, τι ζωή μου χάρισες! Η ζωή και το όνειρο της Κλαίρης Πίνιου Σαρατσίνι...
- ΑΠΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ! Αγριο κράξιμο της Γκάγκα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης...
- ΤΙ ΕΙΠΕ για την Τουλουπάκη! ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ άφησε ο Λοβέρδος τον Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο...
- Ο Πούτιν υπέγραψε τα Διατάγματα που αναγνωρίζουν Χερσώνα και Ζαπορίζια ως ανεξάρτητα εδάφη...
- Ο Νίκος Βερλέκης μιλά για τη σχέση του με την Ειρήνη Παπά
- Εγκύκλιος για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών κατά το σχολικό έτος 2022-23