Ακόμα μια απόδειξη ότι καταστρέφουμε το περιβάλλον | Τι βρέθηκε σε Αρκτική και Άλπεις

16:17 15/8/2019 - Πηγή: iPop

Για πρώτη φορά βρέθηκαν μικροπλαστικά στην Αρκτική και τις Άλπεις, μια ακόμα απόδειξη ότι καταστρέφουμε το περιβάλλον μας.

Οι ερευνητές βρήκαν σωματίδια πλαστικού (μικροπλαστικά) και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες στο αρκτικό χιόνι, κάτι που αποδεικνύει ότι ο άνεμος τα παρασέρνει ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης.

Τα τελευταία χρόνια μικροσκοπικά πλαστικά είχαν βρεθεί στους βυθούς των ωκεανών, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ακόμα στα χιόνια της Αρκτικής και στα βουνά των Άλπεων.

Πώς βρέθηκαν
τα μικροπλαστικά στην Αρκτική και τις Άλπεις;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μέλανι Μπέργκμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Άλφρεντ Βέγκενερ, ανέλυσαν δείγματα χιονιού από διάφορα μέρη, από τις Γερμανικές και τις Ελβετικές Άλπεις ως την Αρκτική, όπως στη νορβηγική νήσο Σβάλμπαρντ βόρεια του αρκτικού κύκλου. Παντού βρήκαν μικροπλαστικά με μέγεθος περίπου όσο οι κόκκοι της γύρης και της σκόνης, τους οποίους επίσης παρασέρνουν οι άνεμοι.

«Είναι ολοφάνερο ότι η πλειονότητα αυτών των μικροπλαστικών στο χιόνι έρχεται από τον αέρα», σχολίασε η Μπέργκμαν και τόνισε ότι η ανακάλυψη εγείρει ξανά το ερώτημα πόσο πολύ πλαστικό εισπνέουν οι άνθρωποι και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους.

Παράλληλα, οι ερευνητές βρήκαν στους επιπλέοντες πάγους του αρκτικού ωκεανού μεταξύ Γροιλανδίας και Σβάλμπαρντ μια μέση ποσότητα 1.760 μικροπλαστικών σωματιδίων ανά λίτρο. Πολύ περισσότερα -24.600 ανά λίτρο κατά μέσο όρο- βρέθηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Κάθε χρόνο καταλήγουν στο περιβάλλον πολλοί τόνοι πλαστικών, οι οποίοι διασπώνται σε μεγαλύτερα ή μικρότερα κομμάτια. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, οι άνθρωποι τρώνε τουλάχιστον 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο. Τα σωματίδια αυτά μπορεί να μεταφέρουν τοξικά χημικά και παθογόνα μικρόβια.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των μικροπλαστικών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους. Επειδή τα επιστημονικά όργανα τους δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν σωματίδια μικρότερα των 11 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), εκτιμούν ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερα σωματίδια μικρού μεγέθους πέρα από το όριο ανίχνευσης».

Η Μπέργκμαν σημείωσε ότι η ανησυχία με αυτά τα μικρότερα σωματίδια είναι ότι μπορούν να απορροφηθούν από μια μεγαλύτερη γκάμα οργανισμών και, αν μάλιστα φθάνουν στη νανοκλίμακα (σ.σ. δισεκατομμυριοστά του μέτρου), τότε μπορούν να διαπερνούν τις μεμβράνες των κυττάρων και να διεισδύουν στα όργανα του σώματος πολύ πιο εύκολα από ό,τι τα μεγαλύτερα σωματίδια.

Τα συχνότερα μικροπλαστικά είναι αυτά από πολυμερή που χρησιμοποιούνται κυρίως ως προστατευτικές στρώσεις σε οχήματα, κτίρια και πλοία. Ακολουθούν τα σωματίδια από ελαστικά, πολυαιθυλένιο και πολυαμίδια, συμπεριλαμβανομένου του νάϊλον.

Το άρθρο Ακόμα μια απόδειξη ότι καταστρέφουμε το περιβάλλον | Τι βρέθηκε σε Αρκτική και Άλπεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα