Απάντηση κύκλων Καραμανλή για την επιστολή στον Μπους

19:45 29/6/2019 - Πηγή: iPop

Η απάντηση κύκλων του Κώστα Καραμανλή σε δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε απόρρητη επιστολή – έγγραφο του πρώην πρωθυπουργού προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Ειδικότερα, οι κύκλοι του κ. Καραμανλή απάντησαν στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», που αναφέρεται σε απόρρητη επιστολή – έγγραφο του ίδιου προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και στο οποίο υπάρχει αναφορά για εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» απ’ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συγκεκριμένη επιστολή,

ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είναι υπέρ της λύσης του Σκοπιανού και να προτείνει την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια».

Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή, αντιδρώντας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρουν ότι αυτή η επιστολή δεν αφορά ελληνική πρόταση, αλλά πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιο τόνισαν ακόμη ότι το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, με σκοπό ν’ αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση, αλλά και να βεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ήταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Αναλυτικότερα, οι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού τόνισαν ότι: «Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση».

Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους: «Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος».

«Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξ ού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008», καταλήγουν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Το άρθρο Απάντηση κύκλων Καραμανλή για την επιστολή στον Μπους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα