Αποταμίευση χρημάτων: Πλήρης οδηγός για το πώς να το κάνεις στα 20, στα 30 και στα 40 σου

20:42 26/4/2021 - Πηγή: iPop

Σε έναν τέλειο κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα χρήματα ή θα γεννιόμασταν όλοι με έναν τραπεζικό λογαριασμό γεμάτο με τα χρήματα που θα έχουμε ανάγκη για όλη μας τη ζωή. Επειδή, όμως, αυτό απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ένα skill που πρέπει να αναπτύξουμε.

Ο καθένας έχει διαφορετική ζωή με ξεχωριστές ανάγκες, προτεραιότητες, έξοδα και -ας είμαστε ειλικρινείς- επιθυμίες. Όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αδειάζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μας.

Αν βγαίνεις συνεχώς εκτός budget και κάθε

τέλος του μήνα μένεις με 5 ευρώ μέχρι να μπει ο επόμενος μισθός, δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι. Απλά μεγαλώνοντας καλό είναι να βρεις έναν τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων που να σου ταιριάζει ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε έκτακτα έξοδα.

Σύμφωνα με έρευνα του GoBankingRates, το 64% των Αμερικανών δεν είναι προετοιμασμένοι για συνταξιοδότηση. Το 49% ανέφεραν ότι δεν έχουν καθόλου χρήματα στην άκρη, ενώ ένα άλλο 19% ανέφερε ότι θα συνταξιοδοτηθεί έχοντας λιγότερα από 10.000 δολάρια.

PexelsΕξοικονόμηση χρημάτων: Πλήρης οδηγός για το πώς να το κάνεις στα 20, στα 30 και στα 40 σου

Πόσα χρήματα μπορείς να αποταμιεύσεις μέχρι τα 25 σου

Ξεκινάμε με την ηλικία των 25 ετών, γιατί σε αυτή την ηλικία αρκετοί εργάζονται ήδη κάποια λίγα χρόνια. Μέχρι την ηλικία των 25, είσαι ακόμα πολύ νέα. Μπορεί να έχεις δώσει όλα τα χρήματα που είχες στην άκρη για να νοικιάσεις ένα σπίτι μόνη σου ή να έχεις δώσει προκαταβολή για το πρώτο σου αυτοκίνητο.

Απ’ την αρχή των 20 σου έως τα μέσα αυτής της δεκαετίας, θα πρέπει να εργαστείς ώστε να αποκτήσεις υγιείς συνήθειες όσον αφορά τα χρήματα. Γιατί η καλή διαχείριση του μισθού σου ξεκινάει απ’ το mindset που έχεις.

Οι ειδικοί λένε ότι σε έναν ιδανικό κόσμο, καλό είναι σε αυτή την ηλικία να βάζεις το 10-20% του μισθού σου σε έναν λογαριασμό συνταξιοδότησης. Σε αυτή την ηλικία, όμως, θα πρέπει να θέσεις και κάποιες βάσεις που θα σου γλιτώσουν πολλά χρήματα, όπως το να μάθεις να μαγειρεύεις ή να κάνεις έξυπνες αγορές και να μην σπαταλάς όλα σου τα χρήματα.

Πόσα χρήματα μπορείς να αποταμιεύσεις μέχρι τα 30 σου

Άλλοι ειδικοί λένε ότι μέχρι τα 30 μπορείς να έχεις καταφέρει να έχεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό την αξία του ετήσιου μισθού σου κι άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορείς να έχεις αποταμιεύσει το 50% του ετήσιου μισθού σου. Επειδή, όμως, βρισκόμαστε στην Ελλάδα και αυτό είναι πιθανό να μην είναι εφικτό (εκτός αν ανήκεις στους τυχερούς που έχεις υψηλό μισθό και δικό σου σπίτι), μπορείς πολύ απλά να θέσεις έναν ρεαλιστικό στόχο για σένα, και να παραμείνεις αφοσιωμένη σε αυτόν, χωρίς φυσικά να νιώθεις ότι κάνεις cheat day εάν χρειαστεί να πάρεις χρήματα απ’ τις αποταμιεύσεις σου για έκτακτα έξοδα.

Η εταιρεία Nerdwallet δημιούργησε ένα εργαλείο που το ονομάζει Αριθμομηχανή Συνταξιοδότησης και λαμβάνει υπόψη πόσο χρονών είσαι, τον τρέχοντα μισθό σου και τι έχεις επί του παρόντος στις αποταμιεύσεις σου. Το συγκεκριμένο εργαλείο λειτουργεί καλύτερα στην Αμερική (καθώς είναι στημένο με βάση το νόμισμα και την οικονομική κατάσταση) αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις κι εσύ.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι, εάν είσαι σε αυτή την ηλικία, έχεις ζήσει για τα καλά την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της και φυσικά την πανδημία του κορονοϊού, επομένως είναι λογικό κι επόμενο να δυσκολεύεσαι.

Freepik

Πώς να διαχειριστείς τα οικονομικά σου- 4 απλές συμβουλές που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι

Πόσα χρήματα μπορείς να αποταμιεύσεις μέχρι τα 40 σου

Όπως και στα 30, έτσι και στα 40 οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις. Άλλοι λένε ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού σου καλό είναι να ισοδυναμεί με 3 φορές το ετήσιο εισόδημά σου κι άλλοι λένε ότι δεν χρειάζεται να μείνεις κολλημένη σε αυτό τον αριθμό.

Απ’ τα 30 μέχρι τα 40 σου πιθανόν να έχουν συμβεί πολλές αλλαγές στα οικονομικά σου, να έχεις δει κάποια αύξηση, να έχεις κι άλλες πηγές εσόδων, επομένως να έχεις περισσότερα χρήματα να εξοικονομήσεις. Παράλληλα, όμως, μπορεί να έχεις κάνει οικογένεια, και τα έξοδά σου να έχουν αυξηθεί.

Αν θα μπορούσαμε να σου δώσουμε έναν τρόπο υπολογισμού των ιδανικών χρημάτων για να έχεις στην άκρη ανά ηλικία, σύμφωνα με τους ειδικούς αυτός είναι:

1 φορά το εισόδημά σου έως την ηλικία των 30 ετών2 φορές το εισόδημά σου έως την ηλικία των 35 ετών3 φορές το εισόδημά σου έως την ηλικία των 405 φορές το εισόδημά σου έως την ηλικία των 50 ετών7 φορές το εισόδημά σου έως την ηλικία των 60 ετών9 φορές το εισόδημά σου έως την ηλικία των 70 ετών11 φορές το εισόδημά σου έως την ηλικία των 80 ετών

Για σένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο κι έχεις ήδη φρικάρει με το πόσα λίγα χρήματα έχεις στην άκρη, μπορείς να δεις ένα ακόμα μοντέλο:

Να φροντίζεις να βάζεις στην άκρη κάθε μήνα ένα 10-15% απ’ τα όσα παίρνεις. Αν, όμως, αυτό δεν το καταφέρεις στα 20, στα 25 ή στα 29 σου, μην το παρατήσεις! Κάποιος που έχει έναν βασικό μισθό 500€ τον μήνα, το 10% αντιστοιχεί σε 50€. Όταν ο μισθός σου αυξηθεί, μπορείς να αυξήσεις ελαφρώς και το ποσοστό του που αφήνεις στην άκρη.

Κι ακόμα κι εάν δεν μπορείς να το κάνεις κάθε μήνα, να το κάνεις όποτε μπορείς! Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν μιλάμε για τους μισθούς στην Ελλάδα. Βάζε, λοιπόν, μικρούς εφικτούς στόχος και θα τα καταφέρεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αποταμίευση χρημάτων: Πλήρης οδηγός για το πώς να το κάνεις στα 20, στα 30 και στα 40 σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα