Έχεις συχνά ξεσπάσματα με φωνές; Πώς να εκφράσεις τον θυμό σου και μετά να τον αφήσεις να φύγει μακριά

19:10 26/4/2021 - Πηγή: iPop

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αφήσεις τον θυμό να περάσει; Γιατί πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφράσουν με υγιή τρόπο τα νεύρα τους; Και τελικά… πώς να εκφράσεις τον θυμό σου και μετά να τον αφήσεις να φύγει μακριά χωρίς να σε δηλητηριάζει;

Πολλοί ενήλικες έχουν συνηθίσει να εκφράζουν τον θυμό τους με φωνές, μια συμπεριφορά που πιθανώς έχουν υιοθετήσει από μικρότερη ηλικία και συχνά απ’ την εφηβική ηλικία. Καθώς, όμως, μεγαλώνουν βλέπουν ότι οι φωνές γίνονται όλο και χειρότερες.

Οι συνεχόμενες εκρήξεις,

όμως, μπορούν να προκαλέσουν μια πιο μόνιμη βλάβη, συμπεριλαμβανομένων κατεστραμμένων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κρίση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, υψηλή αρτηριακή πίεση, πεπτικά έλκη, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μάθε να εκφράζεις, λοιπόν, τον θυμό σου ήρεμα, χωρίς να υψώνεις τη φωνή σου, παίρνοντας λίγο χρόνο πριν μιλήσεις. Αυτό δεν σημαίνει να μαζεύεις μέσα σου τον θυμό μέχρι να σκάσεις, αλλά να τον εκφράζεις με έναν πιο υγιή και ευγενικό τρόπο.

Unsplash/ Gabriel MatulaΠώς να εκφράσεις τον θυμό σου και μετά να τον αφήσεις να φύγει μακριά

Γνωρίζεις πολύ καλά αυτό το συναίσθημα του να θέλεις να τα σπάσεις όλα, να σφίγγεις τα δόντια και τα χέρια σου, να προσπαθείς να συγκρατηθείς ενώ τρέμουν τα χέρια σου… Ο θυμός σου σε προετοιμάζει για μια μάχη αλλά πώς θα μπορέσεις να διαχειριστείς τελικά ορθότερα τα συναισθήματά σου;

Η απλή επίγνωση του θυμού δεν είναι αρκετή για να μάθεις να τον διαχειρίζεσαι. Η συνειδητοποίηση του τι σου συμβαίνει είναι απλά το πρώτο βήμα.

Οι ειδικοί προτείνουν ένα διάλειμμα 20-30 λεπτών απ’ όταν ξεκινά η οργή προκειμένου να μπορέσεις να φέρεις σε ισορροπία το μέσα σου. Μπορείς πολύ απλά εκείνη τη στιγμή να δηλώσεις στους ανθρώπους γύρω σου ότι χρειάζεσαι λίγο χώρο και χρόνο. Και πίστεψέ μας θα το εκτιμήσουν πολύ περισσότερο απ’ το να αρχίσεις να φωνάζεις ή να σπας πράγματα.

Μέσα σε αυτό τον χρόνο, φρόντισε να πάρεις πολλές βαθιές ανάσες, να κάνεις διαλογισμό αν θέλεις, να πας μια βόλτα ή να γράψεις όσα αισθάνεσαι.

Όταν τα βλέπεις όλα ως απειλή, είναι πολύ δύσκολο να ηρεμήσεις τα συναισθήματά σου. Τις περισσότερες φορές, όμως, δυστυχώς τα δευτερεύοντα συναισθήματα που αισθάνεσαι υπερκαλύπτονται απ’ τον θυμό.

Ο θυμός δεν πηγαίνει ποτέ μόνος του. Εάν μπορείς να επιβραδύνεις και να συνδεθείς με αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι, θα δεις ότι δεν είναι απλώς θυμός, αλλά κάτι άλλο που κρύβεται πίσω του

Επίσης, όταν είσαι σε κατάσταση θυμού συχνά ρίχνεις λάθος το φταίξιμο ή συγχέεις τον θυμό με την απογοήτευση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις εκνευριστεί με κάτι στη δουλειά σου και να το βγάλεις κατά λάθος στον σύντροφό σου μόλις φτάσεις στο σπίτι.

Για να προσδιορίσεις αυτά τα δευτερεύοντα συναισθήματα, δοκίμασε να πεις φωναχτά στον εαυτό σου τα συναισθήματα που αισθάνεσαι υπερβολικά. Σκάβοντας βαθύτερα, μπορείς να ανακαλύψεις τη ρίζα των συναισθημάτων σου και πώς να τα επικοινωνείς καλύτερα.

Freepik

Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο θυμός είναι ένα προστατευτικό εργαλείο και δεν είναι απαραιτήτως ένα «κακό» συναίσθημα, ειδικά όταν μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα ή σε δικαιοσύνη.

Οι τρεις φάσεις του θυμού και πώς να τον αφήσεις να φύγει μακριά

Υπάρχουν συνήθως τρία στάδια στα οποία μοιράζεται ο θυμός: Καταστολή, ηρεμία και έκφραση. Η καταστολή συχνά οδηγεί σε παθητική-επιθετική συμπεριφορά και η ηρεμία αφήνει τα συναισθήματά σου να υποχωρήσουν, αλλά μπορούν εύκολα να ξαναγυρίσουν εάν δεν αντιμετωπιστούν. Η έκφραση του θυμού μπορεί να κυμαίνεται από μια στοχαστική συζήτηση έως μια μάχη με κραυγές, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, πρέπει να αναζητάς την εποικοδομητική έκφραση που είναι λογική και σαφής, χωρίς παράλογες συμπεριφορές.

Αν θέλεις να εκφράζεις με πιο υγιή τρόπο τον θυμό, εστίασε περισσότερο σε δηλώσεις που έχουν να κάνουν με το “Εγώ”. Μίλησε για το πώς αισθάνεσαι εσύ, χωρίς να κατηγορείς άλλους. Μείνε μακριά από λέξεις όπως “πάντα” ή “ποτέ”. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποίησε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, με παραδείγματα ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ίσως έχεις παρατηρήσει.

Για να μπορέσεις να φτάσεις σε ένα σημείο να πεις ότι “επιλύθηκε” το θέμα, είναι σημαντικό να επικοινωνείς με το άτομο που σε πλήγωσε/νευρίασε/απογοήτευσε. Να μιλήσεις για το τι σε κάνει να αισθάνεσαι εσένα καλύτερα, αλλά και τι σε πληγώνει και να ζητήσεις να μάθεις κι εσύ απ’ την πλευρά σου.

Το να συνειδητοποιήσουμε ότι εξακολουθούμε να κρατάμε τον θυμό μετά τη συνομιλία είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε την προδιάθεση να θυμόμαστε τις κακές στιγμές. Αυτό ονομάζεται «προκατάληψη αρνητικότητας» που εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη ή δεν θα καταλήξουμε σε παρόμοιες καταστάσεις ξανά.

Όταν μπορέσεις να δεις την εμπειρία που βίωσες από απόσταση, αξίζει να σταθείς στα μαθήματα που πήρες, στο τι ανακάλυψες για σένα, τα νέα όρια που έθεσες αλλά και τα μοτίβα που πιθανόν να επαναλαμβάνεις.

Ο αυτο-προβληματισμός μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Αναλογίσου για προηγούμενες καταστάσεις θυμού και προσπάθησε να δεις τι τις προκαλεί. Επίσης, οι ειδικοί λένε να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου, όπως «Ποιοι είναι οι τρεις καλύτεροι τρόποι για να χαλαρώσω; Πώς θα μπορούσα να το χειριστώ καλύτερα στο μέλλον, εάν αυτό ξανασυμβεί;».

Φυσικά, εάν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς με υγιή τρόπο όσα αισθάνεσαι, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έχεις συχνά ξεσπάσματα με φωνές; Πώς να εκφράσεις τον θυμό σου και μετά να τον αφήσεις να φύγει μακριά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα