Άστατη ή καθυστερημένη περίοδος: Πώς η πανδημία έχει αλλάξει την έμμηνο ρύση των γυναικών και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν

12:27 5/4/2021 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει ότι τους τελευταίους μήνες ο εμμηνορρυσιακός σου κύκλος έχει αλλάξει μ’ έναν ανεξήγητο τρόπο; Πώς μπορεί να επηρεαστεί η περίοδος στην πανδημία;

Η πανδημία είναι μία έντονη και πρωτόγνωρη κατάσταση και το τελευταίο πράγμα που θες μέσα σ’ όλα αυτά που συμβαίνουν είναι να σου χαλάσει και η έμμηνος ρύση. Πράγματι, όταν συμβαίνει αυτό είναι πολύ εκνευριστικό, πόσο μάλλον τώρα, σε αυτή τη φάση της ζωής σου που είσαι πιεσμένη και δεν έχεις και την καλύτερη διάθεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μήπως, όμως, η περίοδος στην πανδημία έχει επηρεαστεί μ’ έναν τρόπο που δεν είχες σκεφτεί;

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έδειξε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της καραντίνας επηρέασαν τους εμμηνορρυσιακούς κύκλους και τα συμπτώματα της περιόδου των γυναικών. Πίσω απ’ αυτό βρίσκεται κατά βάση η μεταβολή των συναισθημάτων και το άγχος.

Πώς αλλάζει η περίοδος στα 20, 30 και στα 40

Είναι αλήθεια πως το στρες μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που παράγονται στο σώμα. Εάν ο εγκέφαλος λέει στο σώμα ότι πρέπει να «ανταποκρίνεται» όλη την ώρα σε απαιτητικές καταστάσεις, όπως ανησυχητικές σκέψεις, έντονο άγχος, μεταβαλλόμενες καταστάσεις, αρνητικά συναισθήματα, όπως αυτό της μοναξιάς ή του πένθους, η μη ρυθμιζόμενη κορτιζόλη μπορεί να καταστέλλει τα φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών που αναπαράγονται στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ωορρηξία, η οποία θα διαταράξει τον κύκλο ή σε άστατη περίοδο.

Freepik

Ακόμα και τα συμπτώματα της περιόδου, όπως ο πόνος, μπορεί να επηρεαστούν από την ψυχολογική κατάσταση. Η γυναικολόγος Shree Datta, μιλώντας στη Daily Mirror, εξήγησε πως οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο. Επίσης, εξήγησε πως είναι μια ευκαιρία για τις γυναίκες να παρατηρήσουν και τι συμβαίνει με την περίοδό τους, να δουν τα συμπτώματα πιο αναλυτικά κι αν κάποια είναι ανησυχητικά, να επικοινωνήσουν με τη γιατρό τους.

Το άγχος, ο άστατος ύπνος, η κακή διατροφή, η έλλειψη γυμναστικής και τα αρνητικά συναισθήματα είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο της γυναίκας. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως το σώμα μπορεί να εκφράσει το άγχος με πολλούς τρόπος και η άστατη περίοδος στην πανδημία είναι ένας από αυτούς.

5 αποδεδειγμένοι τρόποι για να ανακουφίσεις τα αρνητικά συναισθήματα του lockdown

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Άστατη ή καθυστερημένη περίοδος: Πώς η πανδημία έχει αλλάξει την έμμηνο ρύση των γυναικών και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα