Μπορεί να έχουμε 2021, αλλά σ’ αυτές τις χώρες η άμβλωση είναι ακόμα παράνομη

18:38 8/9/2021 - Πηγή: iPop

Η άμβλωση ήταν πάντα ένα θέμα που προκαλούσε μεγάλη συζήτηση. Ενώ μας φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν κράτη το 2021 που την απαγορεύουν, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην αποδέχονται το συγκεκριμένο δικαίωμα της γυναίκας.

Σ’ όλο τον κόσμο, υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει και έχουν αποφασίσει ότι για όλες τις γυναίκες είναι παράνομη η άμβλωση. Όταν οι Κυβερνήσεις εμπλέκονται στην άμβλωση, δεν υπάρχει πλέον η επιλογή για τις γυναίκες

να αποφασίσουν τελικά τι θα συμβεί στο σώμα τους, εάν μείνουν έγκυες. Είτε πρόκειται για μια επιθυμητή ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα εάν επιθυμούν να γεννήσουν ή όχι το βρέφος που κυοφορούν για διάφορους λόγους, που η αλήθεια είναι ότι δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν. Γιατί το δικαίωμα στην άμβλωση θα έπρεπε να είναι καθολικό και να μην εξαρτάται ή περιορίζεται από τίποτα.

Νέο κύμα διαμαρτυριών στην Πολωνία για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Οι νόμοι σχετικά με τις αμβλώσεις διαφέρουν ανά χώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 χώρες όπου όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες, ανεξάρτητα από το αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Σε 37 χώρες, η άμβλωση είναι παράνομη εκτός εάν σώζει τη ζωή της μητέρας και σε άλλες, είναι παράνομη, εκτός εάν χρησιμοποιείται για να σώσει τη ζωή της μητέρας ή να διατηρήσει την υγεία της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναφέρει τον αριθμό των αμβλώσεων που γίνονται σε όλες τις χώρες, είτε οι αμβλώσεις είναι νόμιμες είτε παράνομες. Η νομιμότητα της άμβλωσης επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τον αριθμό των ασφαλών αμβλώσεων που κάνουν οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα τελευταία 25 χρόνια, περισσότερες από 50 χώρες έχουν αλλάξει τους νόμους τους για να επιτρέψουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αμβλώσεις, μερικές φορές αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση για την προστασία της ζωής και της υγείας των γυναικών.

Το Τέξας απαγορεύει τις αμβλώσεις και ο Ο.Η.Ε. καταδικάζει τον απαράδεκτο νόμο που απειλεί τις γυναίκες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε ολόκληρη την υφήλιο το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν σε χώρες με πολύ περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις ή όπου η άμβλωση είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι ούτε διαθέσιμη ούτε προσβάσιμη. Σε αυτά τα κράτη, η άμβλωση απαγορεύεται, ή επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένες περιστάσεις, ή εάν είναι νόμιμη, δεν είναι προσβάσιμη λόγω των πολλαπλών εμποδίων στην πρόσβαση στην πράξη.

Σε ποιες χώρες είναι παράνομη η άμβλωση ακόμα;

Στον παρακάτω χάρτη, μπορείς να δεις αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε χώρα. Το κάθε χρώμα προσδιορίζει και τον νόμο. Σε ορισμένες χώρες η άμβλωση είναι νόμιμη, σε άλλες απαγορεύεται εξ’ ολοκλήρου, σε κάποιες είναι νόμιμη μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες.

Στην παρακάτω λίστα έχουμε συμπεριλάβει τις χώρες όπου η άμβλωση απαγορεύεται εξ’ ολοκλήρου:

Άγιος ΜαρίνοςΑμπχαζίαΑϊτήΑίγυπτοςΑνδόρραΑνγκόλαΒατικανόΓκαμπόνΔομινικανή ΔημοκρατίαΕλ ΣαλβαδόρΙράκΛαϊκή Δημοκρατία του ΚονγκόΛάοςΜαδαγασκάρηΜάλταΜαυριτανίαΝήσοι ΜάρσαλΝικαράγουαΟνδούραΟμόσπονδες Πολιτείες της ΜικρονησίαςΠαλάουΣάο ΤόμεΣενεγάληΣουρινάμΤόνγκαΦιλιππίνες

Μεξικό (εκτός από κάποιες περιοχές όπου επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις).
*Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε τον Σεπτέμβριο του 2021 ως αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης κι αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον νόμο.

Σε πολλές χώρες, βέβαια, η άμβλωση υπόκειται σε εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς, όπως μόνο σε περίπτωση κινδύνου για την ζωή της μητέρας, σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας ή υπάρχει κίνδυνος για την επιβίωση του εμβρύου.

Στην Ελλάδα, η άμβλωση είναι πλέον νόμιμη και αναγνωρίζεται ως ελεύθερη επιλογή, δικαίωμα και ατομική υπόθεση της γυναίκας, η οποία μπορεί να επιλέξει εάν θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη ή θα την διακόψει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μπορεί να έχουμε 2021, αλλά σ’ αυτές τις χώρες η άμβλωση είναι ακόμα παράνομη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα