Μπορείς να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το σχολείο; Ναι, και αυτός είναι ο τρόπος για να το πετύχεις
Κάθε αρχή και δύσκολη και για να είμαστε ειλικρινείς στα περισσότερα παιδιά το σχολείο δεν αρέσει. Λίγο το γεγονός ότι το βλέπουν σαν υποχρέωση, λίγο που το διάβασμα δεν τους είναι επίσης ευχάριστο, ακούμε συχνά τους μαθητές να λένε ότι μισούν το σχολείο και να γκρινιάζουν κάθε Σεπτέμβρη για τη νέα σχολική χρονιά. Όμως, υπάρχει τρόπος να αγαπήσει το παιδί το σχολείο; Τι μπορείς να κάνεις ως γονιός;
Φυσικά και υπάρχει τρόπος και ως γονιός μπορείς να παίξεις καθοριστικό ρόλο στο να συμβεί
Γιατί τα παιδιά μισούν το σχολείο και το βαριούνται;
Αν το σκεφτείς καλά καλά, ένα παιδί θα έπρεπε να περνάει ευχάριστα στο σχολείο, να μαθαίνει καινούργια, ενδιαφέροντα πράγματα, να κάνει φίλους, να διασκεδάζει μαζί τους, να εξερευνά νέα θέματα, να ακούει απόψεις, ιδέες και να προβληματίζεται. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συντελέσουν ώστε το σχολείο να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για κάθε παιδί. Όμως, όχι απλά αυτό δεν συμβαίνει, αλλά αντιθέτως είναι τέτοια η εκπαιδευτική διαδικασία που κάνει σχεδόν κάθε μαθητή να βαριέται. Οι εξετάσεις και οι βαθμοί γίνονται έμμονη ιδέα τη στιγμή που η επίδοση είναι συνεχώς στο επίκεντρο.
Και μπορεί να μην είναι δυνατόν να αλλάξεις αυτό που συμβαίνει μέσα στην τάξη του σχολείου, όμως ως γονιός μπορείς να επηρεάσεις θετικά το παιδί σου ώστε να αγαπήσει τη διαδικασία της μάθησης και να δει το σχολείο με άλλο μάτι.
Πώς να αγαπήσει το παιδί το σχολείο; Τι μπορείς να κάνεις ως γονιός;Η προσπάθεια να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το σχολείο πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Η πρώτη επαφή του παιδιού με το βιβλίο είναι καθοριστική. Αν δεν μάθεις στο παιδί σου να αγαπά τα βιβλία, να τα σέβεται, να μην τα σκίζει, τότε δε θα αγαπήσει το σχολείο και κανένα είδος εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα παιδιά δεν μισούν το σχολείο σαν κτήριο, αλλά τη μάθηση, τη διαδικασία στην οποία πρέπει να μπουν για να διαβάσουν και να μάθουν κάτι. Αν πετύχεις το να κατανοήσει το παιδί σου την αξία του βιβλίου, ακόμα και του παιδικού ή του παραμυθιού όταν είναι μικρό, τότε είσαι σε ένα καλό δρόμο.
PexelsΜην μπαίνεις στη διαδικασία να το κρίνεις από τους βαθμούς. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που οι γονείς κάνουν είναι να χαρακτηρίζουν τα παιδιά τους με βάση τους βαθμούς τους. Έγραψε 5 στα μαθηματικά, άρα δεν είναι καλός μαθητής. Βγήκε εκτός θέματος ή δεν απάντησε στο τεστ της ιστορίας, άρα δεν διάβασε. Έχεις σκεφτεί, όμως, ποτέ πόσο δύσκολο είναι για το παιδί σου να μάθει όλα αυτά τα μαθήματα απ’ έξω; Μήπως χρειάζεται κάποια βοήθεια στο σπίτι; Μήπως τα μαθαίνει παπαγαλία και μετά από λίγο τα ξεχνά; Μήπως ο τρόπος διαβάσματος που εφαρμόζει δεν αποδίδει; Μήπως κάτι στην τάξη του αποσπά την προσοχή; Μπορούν να συμβαίνουν πάρα πολλές περιπτώσεις γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όμως το σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην χαρακτηρίσεις το παιδί σου και να μην του προσάψεις ευθύνες πριν καν μάθεις τι συμβαίνει. Στην τελική μπορεί απλά να είναι ερωτευμένο και να μην συγκεντρώνεται στο διάβασμα. Οι βαθμοί δε θα καθορίσουν τη ζωή του και είναι πιο σημαντικό να καταλάβει την αξία της μάθησης από το να παίρνει συνέχεια καλούς βαθμούς ή να είναι απουσιολόγος.
Σε συνέχεια του παραπάνω θα σου πω επίσης να μην συγκρίνεις το παιδί σου με τους συμμαθητές ή τα αδέρφια του ή ακόμα χειρότερα με εσένα στην ηλικία του. Είναι πραγματικά άσχημο να νιώθει το παιδί ότι συγκρίνεται με τα υπόλοιπα ή ότι πρέπει να διαβάσει επειδή το κάνουν και τα άλλα παιδιά. Είναι μία λανθασμένη τακτική που καλό είναι να μην ακολουθήσεις, γιατί έτσι σίγουρα θα μισήσει το σχολείο. Οπότε εκφράσεις του τύπου “Κοίτα τι καλή μαθήτρια που είναι η Αννούλα” ή “Να ο Γιώργος είχε διαβάσει για το τεστ, εσύ γιατί όχι” τις αποφεύγουμε.
Το παιδί σου θα γίνει επιμελής μαθητής μόνο αν συνδέσει στο μυαλό του το σχολείο με θετικά πράγματα, όπως τη χαρά, την ελευθερία, τη δημιουργικότητα, το μεράκι. Ο φόβος της αποτυχίας, η υποχρέωση του διαβάσματος, ο τρόμος της τιμωρίας και της επίπληξης, αλλά και η μονοτονία του τρόπου εκπαίδευσης δεν χρειάζεται να κυριαρχούν στο μυαλό του, ειδικά σε μικρή ηλικία, όπως στο Δημοτικό. Και είναι πραγματικά πολύ όμορφο να διαβάζει ένα παιδί επειδή όντως το θέλει κι όχι επειδή του το επιβάλλει κάποιος ή το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.
Το παιδί σου δεν ανοίγει βιβλίο για το σχολείο; Εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον
PexelsΜην ξεχνάς, βέβαια, και κάτι πολύ σημαντικό! Για να αγαπήσει το παιδί το σχολείο πρέπει να το αγαπήσεις κι εσύ πρώτα. Όπως έχουμε ξαναπεί, τα πρότυπα παίζουν βασικό ρόλο στη ζωή κάθε παιδιού και η γνώμη του γονιού σίγουρα μετράει. Αν συχνά απαξιώνεις το σχολείο, την εκπαίδευση και την όλη διαδικασία μπροστά στο παιδί σου, τότε μην περιμένεις να κάνεις κάτι άλλο και αυτό στη συνέχεια. Αν εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις ότι το σχολείο είναι σημαντικό, τότε πώς θα πείσεις το παιδί σου; Μήπως όλα ξεκινούν και από εσένα τελικά;
Μην καταπιέσεις ποτέ το παιδί σου να αγαπήσει τα βιβλία και να διαβάσει. Μην το δωροδοκήσεις για να γίνει καλός μαθητής και φυσικά μην του κόψεις τα φτερά αν βλέπεις ότι έχει κλίση στις τέχνες, στον αθλητισμό ή σε μια εξωσχολική δραστηριότητα κι όχι στο διάβασμα του σχολείου. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Μπορείς απλά να του δείξεις τον δρόμο και να ακολουθήσει αυτό την καλύτερη τακτική από μόνο του.
Αν το παιδί κατανοήσει την αξία της μάθησης, τότε όχι μόνο δε θα μισεί το σχολείο, αλλά και δε θα θεωρεί ότι η μόρφωση περιορίζεται στον χώρο του σχολείου και πως στα 18 το ταξίδι της εκπαίδευσης τελειώνει. Νομίζω πως αυτό τελικά είναι το μυστικό της επιτυχίας και οι βάσεις είναι καλό να θέτονται όσο νωρίτερα γίνεται!
Το παιδί σου διαβάζει με αργούς ρυθμούς; Τι σημαίνει και πώς μπορείς να το βοηθήσεις πραγματικά ως γονιός
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Μπορείς να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το σχολείο; Ναι, και αυτός είναι ο τρόπος για να το πετύχεις εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Οδηγός για σύνταξη πριν από τα 62 – Ποιοι ασφαλισμένοι θίγονται από το 2022
- Ρόδος: Αποκαλύψεις-σοκ για τον γυναικοκτόνο – “Την κλείδωσε έξω από το σπίτι επειδή άργησε να γυρίσει”
- Πρόστιμα 300 ευρώ την εβδομάδα στους δημοσίους υπαλλήλους που δεν εμβολιάζονται, είπε ο Μ. Βορίδης
- ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ! Εμβολιασμένη νοσηλεύτρια με κορονοϊό προκαλεί αναστάτωση στην Πάτρα...
- Έξαλλη η αννέτα καββαδία με τον σπίρτζη
- Τα τέσσερα ονόματα που ακούγονται για «μεταθετό» στο Περιστέρι
- Παναγία μου, κατέβασε το καντηλάκι σου να το ανάψω
- Γέννα εκτός νοσοκομείου: Αυξάνονται οι γεννήσεις εκτός νοσοκομείου στην Καλιφόρνια
- Ιατρικές Βεβαιώσεις: Θα εκδίδονται ψηφιακά και είναι διαθέσιμες στους πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth
- Burger Fest 2021: Η μεγάλη γιορτή του burger επιστρέφει ξανά, όπως πρέπει!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
![Μπορείς, Ναι,boreis, nai](https://images32.inewsgr.com/4262/42627758/boreis-na-kaneis-to-paidi-sou-na-agapisei-to-scholeio-nai-kai-aftos-einai-o-tropos-gia-na-to-petycheis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα iPop
- Μπορείς να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το σχολείο; Ναι, και αυτός είναι ο τρόπος για να το πετύχεις
- Britney vs Spears: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τη βαθιά και σκοτεινή ιστορία της Britney
- Μήλο: Ο βασιλιάς του Φθινοπώρου και 5 snacks που θα λατρέψεις
- Οι δύο ειδήσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου που γεννούν ελπίδα
- Απογραφή 2021: Αλλαγές έρχονται στη διαδικασία απογραφής λόγω κορονοϊού. Τι ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το νέο σύστημα;
- Μάθαμε τα πάντα για το πλωτό βιολί που ταξιδεύει στα κανάλια της Βενετίας
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (23/9/2021)
- Γιατί οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερες γυναίκες Leaders
- Μεγαλώνοντας αυτόνομους γιους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Προσλήψεις στο Δήμο Μεταμόρφωσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις θέσεων εργασίας
- Άμεση αύξηση του βασικού μισθού ζήτησε ο Ν. Ηλιόπουλος
- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: ”Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου”
- Κομάντα Και Δράκοι: Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα, asep 8k- Μέρισμα 900 ευρω
- Ρόδος: Αποκαλύψεις-σοκ για τον γυναικοκτόνο – “Την κλείδωσε έξω από το σπίτι επειδή άργησε να γυρίσει”
- Εγκαίνια Κοινωνικού Εστιατορίου Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας από τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ
- Καθημερινότητα Ψυχολογία: Όταν η σκέψη γίνεται υποχείριο της επιθυμίας ή το αντίστροφο
- Δημήτρης Βαρνάβας/ Λιποταξία!
- Εκτός από τον “Μαρμαρωμένο Βασιλιά” τι άλλο κρύβει η Αγιά Σοφιά;
- Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο