Δεν είναι (μόνο) θέμα αισθητικής, αλλά και ψυχολογίας. Το Κοινωνικό Κομμωτήριο της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του και προσφέρει χαμόγελα

20:42 10/11/2021 - Πηγή: iPop

Πολλά πράγματα σ’ αυτή τη ζωή θέλουν περισσότερη θέληση για να γίνουν παρά κόπο. Όταν μάλιστα η δουλειά και οι ευθύνες μπορούν να μοιραστούν και να αναλάβει ο καθένας το κομμάτι του, οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα! Έτσι ακριβώς έγινε και με το Κοινωνικό Κομμωτήριο της Αθήνας, το οποίο εγκαινιάστηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου και προσφέρει δωρεάν κούρεμα και ξύρισμα σ’ όσους έχουν ανάγκη.

To Κοινωνικό Κομμωτήριο

του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα εάν δεν συνεργαζόντουσαν γι’ αυτό τον σκοπό άνθρωποι που βρίσκουν τη χαρά μέσα απ’ την προσφορά.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή δομή, που δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων της L’Οréal Hellas (L’Οréal Professional Products), με σκοπό να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες βασικής περιποίησης (κούρεμα, λούσιμο και ξύρισμα) σε ευάλωτες ομάδες πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους διαβίωση.

Για να μπορέσουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να επωφεληθούν απ’ τις δωρεάν υπηρεσίες του Κοινωνικού Κομμωτηρίου συνεργάστηκαν με επιτυχία ο Δήμος Αθηναίων, το ΚΥΑΔΑ, η L’Οréal Hellas και ο Αναστάσιος Σταυρόπουλος, γνωστός και ως Anber, που έχει προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο σε ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη.

Ο χώρος του Κοινωνικού Κομμωτηρίου φιλοξενείται στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας, Σταθμό Λαρίσης) και αποτελεί την πρώτη δομή του Κ.Υ.Α.Δ.Α., που θα λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές κομμωτές.

«Νιώθω μαγεμένη, διότι οι ανάγκες των ανθρώπων δεν είναι μόνο το φαγητό. Επειδή η ψυχολογία πέφτει αρκετά, είναι σημαντικό να νιώθουμε όμορφοι. Τα κομμωτήρια είναι απαγορευτικά για όσους δεν έχουν χρήματα. Νομίζω ότι είναι το πιο τέλειο που θα μπορούσε να συμβεί με ανθρώπους της L’Oréal Hellas. Συμπληρώνει το φαγητό και το ρούχο, νομίζω ότι καλύφθηκε ένα σημαντικό κομμάτι για την φτωχή κοινωνία», δηλώνει στο iPop.gr η Ιωάννα, ωφελούμενη των υπηρεσιών του ΚΥΑΔΑ.

Οι επιλογές μέχρι πρότινος ήταν ότι όποιος ήξερε να κουρεύει, κούρευε τους άλλους. Όταν σε φροντίζουν και σε περιποιούνται, νιώθεις άνθρωπος. Βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και νιώθεις καλά επειδή σε περιποιήθηκε ένας επαγγελματίας. Συγχαρητήρια γι’ αυτό το βήμα που έγινε, ευχαριστούμε τους ανθρώπους που θα αφιερώσουν τον χρόνο και την ψυχή τους εδώ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε στα εγκαίνια του Κοινωνικού Κομμωτηρίου: «Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών είναι μια δομή μέσα από την οποία φροντίζουμε με τον απαιτούμενο σεβασμό να προσφέρουμε σε άστεγους, αλλά και σε άτομα και οικογένειες που έχουν ανάγκη όλα τα απαραίτητα αγαθά και τις υπηρεσίες για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Με τη δημιουργία του «Κοινωνικού Κομμωτηρίου» ολοκληρώνεται το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος Αθηναίων σε όλους όσοι χρειάζονται την υποστήριξή μας. Ευχαριστούμε θερμά τη L’Οréal Professional Products για την πολύτιμη στήριξή της στο εγχείρημά μας. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ και στον κομμωτή Αναστάσιο Σταυρόπουλο, όπως και στους εθελοντές κομμωτές που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Το «Κοινωνικό Κομμωτήριο» αποτελεί ένα συμπληρωματικό «βήμα» στην προσπάθεια κοινωνικής επανένταξης και είμαστε υπερήφανοι για αυτή την πρωτοβουλία».

Κοινωνικό Κομμωτήριο της Αθήνας- Οι άνθρωποι που συνέβαλαν στη δημιουργία του μιλούν στο iPop.gr

Μαρία Κοράλη- Γενική διευθύντρια του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων της L’Oréal

«Απ’ την πρώτη στιγμή που μάθαμε γι’ αυτή την πρωτοβουλία σκεφτήκαμε πώς μπορούμε ως κομμωτικός κλάδος να προσφέρουμε σ’ αυτό. Οι κομμωτές είναι γνωστό ότι προσφέρουν απλόχερα το δώρο της ομορφιάς και βλέπουν ότι το άγγιγμά τους μεταμορφώνει ζωές, πόσο μάλλον σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Μιλάμε για 25.000 άπορους που εξυπηρετούνται απ’ το ΚΥΑΔΑ και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να έχουν και υπηρεσίες κομμωτικής, που θα τους βοηθήσουν να αισθάνονται καλύτερα και θα τους δώσουν νέες ευκαιρίες.

Μαζί με τον Αναστάση Σταυρόπουλο (Anber), barber που δραστηριοποιείται πολύ στο κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς, δημιουργήσαμε αυτό τον χώρο όπου οι κομμωτές προσφέρουν δωρεάν τον χρόνο τους και τις υπηρεσίες τους για να αισθάνονται όμορφα οι δικαιούχοι.

Νιώθω συγκινημένη που το Κοινωνικό Κομμωτήριο έγινε πραγματικότητα. Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτό το πολύ σημαντικό δώρο, όπως επίσης το γεγονός ότι ήδη το έχει αγκαλιάσει ο κομμωτικός κλάδος, με κάνει νιώθω απίστευτη χαρά. Έχουμε φτιάξει μια πλατφόρμα όπου μπορούν οι κομμωτές να δηλώνουν τη διαθέσιμότητά τους και να συμβάλλουν κι εκείνοι σ’ αυτή την προσπάθεια.

Σαν L’Oréal στηρίζουμε πάρα πολλές δράσεις κομμωτών. Σε ό,τι ενδιαφέρει τους κομμωτές, βοηθάει τον κομμωτικό κλάδο, εμείς θα είμαστε εκεί. Όταν λοιπόν βρίσκουμε και με δήμους και οργανώσεις που θέλουν να συνεργαστούν σ’ αυτή την προσπάθεια, τότε μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε και το παραπάνω. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δράσεις των κομμωτών και το Κοινωνικό Κομμωτήριο είναι ένα βήμα παραπάνω. Εφόσον υπάρχουν οι δήμοι οι οποίοι ενδιαφέρονται, θα είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε με πολύ μεγάλη χαρά και σ’ άλλες περιοχές.

Το να μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου είναι πολύ βασική ανάγκη και είδαμε πόσο ρόλο παίζει στην ψυχολογία. Μετά το lockdown, ο κόσμος ήθελε να πάει πρώτα στο κομμωτήριο, όχι για να κουρευτεί αλλά για να αισθανθεί καλύτερα. Αφού, λοιπόν, μπορούμε να το προσφέρουμε, φυσικά και θα το κάνουμε».

Μελίνα Δασκαλάκη- Πρόεδρος ΚΥΑΔΑ

«Συγκινήθηκα γιατί την ώρα που μιλούσαμε είδα την πραγματική συγκίνηση του Τάσου Σταυρόπουλου. Βλέπεις ότι δεν γίνεται αυτή η προσφορά με μια απόσταση, αλλά απ’ το βάθος της καρδιάς τους, τους ευχαριστώ ως εκπρόσωπος του δήμου, ως πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, αλλά πάνω απ’ όλα τους ευχαριστώ σαν άνθρωπος. Σαν Μελίνα Δασκαλάκη.

Η προσφορά, η ιδέα και το ενδιαφέρον της L’ Oréal Hellas να κάνουμε μαζί κι άλλα πράγματα, να στηρίξουμε κι άλλες δράσεις, είναι εξαιρετική. Το ΚΥΑΔΑ μέσα στην τελευταία 2 χρόνια έκανε μια διαδρομή πολύ εντυπωσιακή, ένα άλμα. Όλος ο δημος, ήταν ανάμεα στους στόχους του κ. Μπακογιάννη, εκμεταλλεύτηκε την περίοδο της πανδημίας, για να επιταχύνει έργα, ώστε μετά το πέρας της πανδημίας να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι. Με στόχο πάντα την επανένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. Η επομενη διετία, όπως αντιλαμβάνομαι τον δικό μου ρόλο, με όλα αυτά που έχουν ήδη γίνει, είναι να δώσουμε βάρος σε δράσεις και υπηρεσίες που θα βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να βγουν στην κοινωνία. Ο εχθρός δεν είναι μόνο η φτώχεια, είναι πρώτα απ’ όλα η αποκοπή απ’ την κοινωνία. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όταν οι άνθρωποι ξαναχτίζουν δεσμούς, δημιουργούν ένα δίχτυ ασφάλειας για εκείνους, για την ψυχική τους υγεία και για την επιβίωσή τους.

Αυτό που έχω να τους πω σ’ όσους αντιμετωπίζουν με καχυποψία τους άπορους, είναι να έρθουν εδώ. Οι άνθρωποι δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα, δεν μπορούμε να ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε κατάστασης, κάθε ομάδας που έχει βρεθεί στο περιθώριο για τον οποιοδήποτε λόγο. Αν έρθουν να επισκεφτούν μια οποιαδήποτε δομή, είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξουν άποψη. Επισκεφτείτε το site του ΚΥΑΔΑ και ασχοληθείτε. Κι άλλωστε και οι υπόλοιποι άνθρωποι που βοηθάνε, κάπως έτσι ξεκίνησαν. Είδαν τη σημασία αυτού του έργου και θέλησαν να προσφέρουν».

Γρηγόρης Λέων- Αντιδήμαρχος- Τέως Πρόεδρος ΚΥΑΔΑ

«Η ιδέα για το Κοινωνικό Κομμωτήριο της Αθήνας ξεκίνησε όταν είδαμε με τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ψυχολόγους και τους άλλους επιστήμονες του ΚΥΑΔΑ ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται μια επιπλέον στήριξη για να μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Η κόμμωση δεν είναι απλά αισθητική, είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ζητήσαμε και τη βοήθεια από χορηγούς απ’ τον ιδιωτικό τομέα και πράγματι τα τελευταία χρόνια η βοήθεια ήταν σημαντική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 6,5 εκατ. χορηγίες τα τελευταία 2 χρόνια. Για το κοινωνικό κομμωτήριο, απευθυνθήκαμε σ’ εταιρείες και η L’Oréal ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε μαζί με τους εθελοντές κομμωτές κι έτσι σιγά σιγά αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και πλέον να κάνουμε πραγματικότητα το Κοινωνικό Κομμωτήριο. Είναι η πρώτη δομή που υπάρχει σε πανελλήνιο επίπεδο και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τους άλλους δήμους γιατί πραγματικά όλοι οι δήμοι όταν ασκούμε κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή τη δομή σαν ελεημοσύνη, αλλά σαν μια στήριξη στους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, ξεκινάμε με 3 μέρες την εβδομάδα κι όσο βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται τόσο θα διευρύνονται οι μέρες και οι ώρες.

Για εμάς ο εθελοντισμός είναι ένα βασικό συστατικό στις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτή είναι η πρώτη που λειτουργεί κυρίως με εθελοντές, κι είμαι βέβαιος ότι θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, αυτοί οι άνθρωποι δεν βάζουν απλά λίγο χρόνο απ’ την εργασία τους, αλλά βάζουν την όρεξή τους, μεράκι και κυρίως μια θέληση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο».

Οι εθελοντές κομμωτές μπορούν δηλώσουν συμμετοχή μέσα από την ειδική πλατφόρμα στο site του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δεν είναι (μόνο) θέμα αισθητικής, αλλά και ψυχολογίας. Το Κοινωνικό Κομμωτήριο της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του και προσφέρει χαμόγελα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
αθηνα, θεμα, κομμωτηριο, πορτες, κουρεμα, προσφορες, hellas, ipop, lockdown, δημος, site, συμμετοχή, google, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, www.google.gr, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνια, αποτελεσματα, ipop, βημα, δημος αθηναιων, δουλεια, δωρεαν, εργασια, καθημερινη, λεων, το βημα, υγεια, φτωχεια, ψυχολογια, ωρα, αρθρο, αισθητικη, ανθρωπος, ανάσταση, απλα, βοηθεια, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δημος, διχτυ, δομη, δωρο, εγινε, εγχειρημα, εθελοντισμος, υπαρχει, εβδομαδα, εργα, επιτυχια, εχθρος, ζωη, ιδεα, υπηρεσιες, ιωαννα, καχυποψια, κομμωτηρια, κομβος, λογο, μπορεις, ξυρισμα, παντα, ψυχη, ρολο, σιγουρη, συγχαρητηρια, συμμετοχή, τεως, τριτη, φυσικα, χαρα, ομορφα, ωρες, hellas, κομματι, κωστας, νιωθεις, ομαδες, site, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Κοινωνικό Κομμωτήριο, Αθήνας,koinoniko kommotirio, athinas