Δεν φαντάζεσαι ποια είναι τα λαχανικά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

20:42 29/7/2022 - Πηγή: iPop

Τα λαχανικά είναι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε στην διατροφή μας διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και έχουν λίγες θερμίδες. Ωστόσο, πολλά άτομα αγνοούν ότι η κατανάλωση λαχανικών μας βοηθάει να χάσουμε βάρος αν το επιθυμούμε. Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω τα καλύτερα λαχανικά για απώλεια βάρους και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας.

Tips για να μην χαλάσεις (πάλι) τη δίαιτα!

Λίγα λόγια για τα λαχανικά

Τα λαχανικά όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι για να έχουμε μια υγιεινή διατροφή λόγω των βιταμινών που διαθέτουν. Όμως δεν ξέραμε ότι βοηθούν και

στην απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Dana Ellis Hunnes, Ph.D., M.P.H., R.D., ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA και επίκουρη καθηγήτρια στο UCLA Fielding School of Public Health, τα λαχανικά σχεδόν όλων των ποικιλιών μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, όπου μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, που είναι πολύ υψηλή και αντιφλεγμονώδη. Παράλληλα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, είναι χαμηλά σε θερμίδες και υγιεινά. Τέλος είναι ιδιαίτερα χορταστικά. Ακόμα, η Ellis Hunnes τονίζει ότι οι οδηγίες για μια σωστή διατροφή συνιστούν πέντε έως εννέα μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Επίσης, τα λαχανικά είναι από τη φύση τους πολύ χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε πολλά από αυτά χωρίς να πάρουμε βάρος. Ενδεικτικά, μια κούπα λαχανικά έχει μόνο 20 με 50 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα μια κούπα με ζυμαρικά έχει 200 θερμίδες. Παράλληλα, τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπου μας παρέχουν όγκο και μας κρατάνε χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, κόβοντας μας την όρεξη. Έτσι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο και να χάνουμε βάρος. Τα καλύτερα λαχανικά για απώλεια βάρους.

FreepikΤα καλύτερα λαχανικά για απώλεια βάρουςΡόκα

Η ρόκα είναι ένα λαχανικό με μια γεμάτη έντονη γεύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Μπορεί να γίνει η βάση για μια γευστική και χορταστική σαλάτα. Είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, η ρόκα βοηθά στην απώλεια βάρους επειδή είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες αλλά υψηλή σε φυτικές ίνες. Παράλληλα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να την μασάμε με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο και έτσι μειώνονται οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου γεύματος.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε νερό, φυτικές ίνες και βιταμίνη C, τα οποία μπορούν όλα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης C που μπορεί να προσφέρουν τα θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό και χορταστικό λαχανικό.

Κουνουπίδι

Εκτός του ότι το κουνουπίδι είναι χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε νερό, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, μπορούμε να το καταναλώσουμε με πολλούς τρόπους. Μπορεί να ψηθεί, να ψηθεί ή να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ή κατεψυγμένο σε smoothies, σούπες και μαγειρευτά. Ακόμα, το κουνουπίδι έχει επίσης αποδειχθεί ότι σχετίζεται αντιστρόφως με το βάρος, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα που καταναλώνουμε, τόσο χαμηλότερο είναι το βάρος που παίρνουμε. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη συσχέτιση στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την επιρροή στην όρεξη, την πληρότητα, τις αποκρίσεις γλυκόζης και ινσουλίνης και την αποθήκευση λίπους.

Λάχανο

Το λάχανο είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες που μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι χωρίς να έχουμε λάβει πολλές θερμίδες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το λάχανο θεωρείται ότι φροντίζει για την απώλεια βάρους εξισορροπώντας τη γλυκόζη, περιορίζοντας το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη που παρατηρείται με τον διαβήτη. Τέλος, μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα κυρίως γεύμα, είτε να το έχουμε σαν βάση για μια γευστική σαλάτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν θέλουμε να κάνουμε μια δίαιτα αδυνατίσματος, πρέπει να το εντάξουμε οπωσδήποτε στην διατροφή μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δεν φαντάζεσαι ποια είναι τα λαχανικά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα