Ευτυχία με το ζόρι: Γιατί αυτό το κοινωνικό φαινόμενο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ακόμα χειρότερα

19:11 30/3/2022 - Πηγή: iPop

Πώς να είμαι ευτυχισμένη σε μια χώρα που όλοι είναι ευτυχισμένοι εκτός από εμένα, ειδικά όταν δεν έχω διάθεση να είμαι ευτυχισμένη; Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλη αυτή η πίεση να νιώθεις ευτυχισμένος μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα συχνά ακούμε λίστες με χώρες όπου οι κάτοικοι των οποίων είναι οι πιο ευτυχισμένοι σε όλο τον κόσμο συνολικά, γιατί η χώρα τους, τους δημιουργεί τις προδιαγραφές για να είναι ευτυχισμένοι. Ωστόσο εκείνοι που έχουν τους λόγους τους να μην είναι ευτυχισμένοι νιώθουν ακόμα χειρότερα,

αφού σύμφωνα με τη λίστα θα έπρεπε να είναι! Μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της σύγκρισης και εκεί χάνεται το παιχνίδι. Η ευτυχία δεν είναι μαθηματική άσκηση και δεν χρειάζεται αποδείξεις.

Πώς να είμαι ευτυχισμένη

Η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 7.400 ανθρώπους από 40 χώρες σχετικά με τη συνολική συναισθηματική τους ευεξία, την ικανοποίηση από τη ζωή τους και τυχόν παράπονα που είχαν για τη διάθεσή τους ή την ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες στη μελέτη για το πόση πίεση ένιωθαν από την κοινωνία για να είναι ευτυχισμένοι ή θετικοί.

Τι είναι η ψυχική υγεία και γιατί είναι τόσο σημαντική; Ποια καμπανάκια δηλώνουν ότι χρειάζεται να ζητήσω άμεσα βοήθεια

Πώς η πίεση για να νιώθετε ευτυχισμένοι μπορεί να αποτύχει

Το βασικό σημείο από τη νέα έρευνα δεν είναι ότι το να ζεις σε μια χώρα έναντι μιας άλλης θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο. Eίναι ότι η πίεση να νιώθεις ευτυχισμένος μπορεί να αποτύχει. Τα νέα ευρήματα προσφέρουν στοιχεία για το παλιό ρητό ότι «η σύγκριση είναι, πράγματι, ο κλέφτης της χαράς».

Freepik

12 μικρά πράγματα που κάνουν καλό στην ψυχική σου υγεία

Σχεδόν όλοι στη μελέτη, ανεξάρτητα από το πού ζούσαν, παρατήρησαν ότι ένιωθαν κάποια πίεση να αισθάνονται ευτυχισμένοι.

«Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ ενός ατόμου και της κοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει μια αντιληπτή αποτυχία που μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, σε χώρες όπου όλοι οι πολίτες φαίνονται ευτυχισμένοι, οι αποκλίσεις από τον αναμενόμενο κανόνα είναι πιθανώς πιο εμφανείς, γεγονός που το κάνει πιο οδυνηρό».

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναφέρονται συχνά στον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η «ανοδική κοινωνική σύγκριση» στην αυτοεκτίμηση. Όταν οι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους που θεωρούν ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ανώτεροι από αυτούς, μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται τιποτένιοι συνολικά. Σε αυτή την περίπτωση, η σύγκριση του εαυτού τους με κάποιο είδος κοινωνικού ιδανικού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χειρότερα.

Η ευτυχία είναι ένα φευγαλέο συναίσθημα που είναι δύσκολο να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο εγκέφαλός μας έχει μια προκατάληψη αρνητικότητας. Το να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένος συχνά δεν λειτουργεί.

Ευτυχία με το ζόρι;

Μπορεί να είναι πιο χρήσιμη η εστίαση στην καλλιέργεια μιας αίσθησης συνολικής ευημερίας λαμβάνοντας μέτρα για την ανάπτυξη μιας αίσθησης επίγνωσης (η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την πάροδο του χρόνου μέσω σύντομων, απλών ασκήσεων όπως η λήψη 10 βαθιών αναπνοών την ημέρα) ή η εύρεση μικρών τρόπων για να αξιοποιήσεις τη συνολική αίσθηση του σκοπού σου κάθε μέρα.

Μπορεί η χώρα μας παραδοσιακά να μην φιγουράρει ποτέ στις ψηλές θέσεις αυτής της λίστας, οι συμπολίτες μας έχουν πολλούς λόγους να μην είναι ευτυχισμένοι συνολικά από την ποιότητα ζωής που προσφέρεται, ωστόσο, λόγω του κλίματος και της θέσης της χώρας μας συχνά είμαστε πολύ περισσότερο χαρούμενοι από πολίτες άλλων χωρών.

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της τοξικής θετικότητας και όλη αυτή η διάθεση για σώνει και καλά ευτυχίας μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους που δεν βρίσκουν λόγο να τα δουν όλα θετικά επιπλέον άγχος. Η ευτυχία άλλωστε δεν είναι μια συνεχόμενη κατάσταση που πατάς ένα κουμπί και λες από τώρα θα είμαι ευτυχισμένη. Δεν λειτουργεί έτσι και αυτό που ενεργοποιεί τις ορμόνες της ευτυχίας είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο.

Πριν σε πιέσεις για να νιώσεις ένα συναίσθημα που αυτή τη στιγμή δεν σου είναι γνώριμο, δεν το αισθάνεσαι, θυμήσου ότι είσαι εντελώς μόνος σου, κανένας δεν μπορεί να συμμεριστεί αυτό που νιώθεις ακριβώς και αυτό είναι μια προσωπική αποσκευή που κρατά ο καθένας από εμάς. Αγκαλιάζουμε τα συναισθήματά μας, ακόμα και αν είναι αρνητικά, δεν κουκουλώνουμε καταστάσεις και δεν πέφτουμε σε συγκρίσεις με άλλους ανθρώπους. Ο καθένας είναι και ενεργεί διαφορετικά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ευτυχία με το ζόρι: Γιατί αυτό το κοινωνικό φαινόμενο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ακόμα χειρότερα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα