Τι είναι η τροπονίνη και τι συμβαίνει όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά;
Στην τελευταία ευθεία μπαίνει η λύση του μυστηρίου της Πάτρας με τον τοξικολογικό έλεγχο της 9χρονης Τζωρτζινας να βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας και η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της να εγείρει κι άλλα ερωτήματα, αλλά να μας φέρνει κι ένα βήμα πιο κοντά στην λύση.
Η ουσία που βρέθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στον οργανισμό της Τζωρτζίνας είναι η τροπονίνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ουσία της καρδιάς, που ο φυσιολογικός δείκτης κυμαίνεται έως το 15 ενώ στις εξετάσεις
Το εξειδικευμένο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον τοξικολόγο Νίκο Ράϊκο έχει επιστρέψει εδώ και ημέρες τα αποτελέσματα του ποσοτικού ελέγχου της ουσίας που βρέθηκε στο αίμα του 9χρονου κοριτσιού στον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος με την σειρά του θα προχωρήσει στην τελική αξιολόγηση με σκοπό να παραδώσει την τελική κατάθεσή που θα περιλαμβάνει την σαφή αιτία θανάτου της μικρής.
Τι είναι η τροπονίνη;Οι τροπονίνη είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών (τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύες. Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.
Με πολύ απλά λόγια η τροπονίνη βρίσκεται στους καρδιακούς μύες και όταν η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά, απελευθερώνει τροπονίνη στην κυκλοφορία του αίματος.
Πώς μπορείς να μετρήσεις το επίπεδο τροπονίνης;Τα επίπεδα τροπονίνης μετρώνται με μια τυπική εξέταση αίματος. Ένας επαγγελματίας υγείας θα πάρει δείγμα από μια φλέβα στο χέρι του εξεταζόμενου.
Μετά τη λήψη του δείγματος, ο επαγγελματίας υγείας θα αξιολογήσει τα επίπεδα τροπονίνης για να διαγνώσει καρδιακή προσβολή. Θα ψάξει επίσης για τυχόν αλλαγές σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Αυτές οι δοκιμές μπορούν να επαναληφθούν πολλές φορές σε μια περίοδο 24 ωρών. Με ένα συμβατικό τεστ τροπονίνης, μπορεί να χρειαστούν ώρες μέχρι να ανιχνευθούν τα αυξημένα επίπεδά της. Η διάγνωση του τεστ πολύ νωρίς μπορεί να δώσει ένα ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα.
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η τροπονίνη;Οι πρωτεΐνες τροπονίνης βοηθούν στη ρύθμιση της συστολής των μυών. Χωρίζονται σε τρεις υπομονάδες:
τροπονίνη C (TnC), η οποία συνδέεται με το ασβέστιο, ξεκινά τη συστολή των μυών και βοηθά στην κίνηση του TnIτροπονίνη I (TnI), η οποία λειτουργεί με TnC για να τραβήξει τις μυϊκές ίνεςτροπονίνη T (TnT), η οποία «αγκυροβολεί» τις πρωτεΐνες τροπονίνης σε μια ξεχωριστή πρωτεΐνη που ονομάζεται τροπομυοσίνηΤι σημαίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων;Τα επίπεδα τροπονίνης μετρώνται σε νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL). Τα τεστ υψηλής ευαισθησίας μετρούν τα επίπεδα τροπονίνης σε νανογραμμάρια ανά λίτρο (ng/L).
Τα φυσιολογικά επίπεδα πέφτουν κάτω από το 99ο εκατοστημόριο στην εξέταση αίματος. Εάν τα αποτελέσματα της τροπονίνης είναι πάνω από αυτό το επίπεδο, μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή βλάβη ή καρδιακή προσβολή. Τα εύρη αναφοράς για τα επίπεδα τροπονίνης θα διαφέρουν ανάλογα με το εργαστήριο δοκιμών.
Τα επίπεδα TnI θεωρούνται συνήθως αυξημένα εάν είναι πάνω από 40 ng/L σε τεστ υψηλής ευαισθησίας. Τα επίπεδα TnT μπορεί να θεωρηθούν υψηλά εάν είναι πάνω από 14 ng/L για τις γυναίκες και 22 ng/L για τους άνδρες σε τεστ υψηλής ευαισθησίας.
Εάν τα επίπεδα τροπονίνης είναι χαμηλά ή φυσιολογικάΣε υγιείς ανθρώπους, τα επίπεδα τροπονίνης είναι εντός του φυσιολογικού εύρους. Εάν νιώσεις πόνο στο στήθος, αλλά τα επίπεδα τροπονίνης εξακολουθούν να είναι χαμηλά ή φυσιολογικά 12 ώρες μετά την έναρξη του πόνου, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής είναι απίθανη.
Εάν τα επίπεδα τροπονίνης είναι υψηλάΤα υψηλά επίπεδα τροπονίνης είναι ένα άμεσο red flag. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα τροπονίνης, τόσο περισσότερη τροπονίνη – συγκεκριμένα TnI και TnT – απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα καρδιακής βλάβης. Τα επίπεδα τροπονίνης μπορεί να αυξηθούν μέσα σε 3 έως 6 ώρες μετά την βλάβη της καρδιάς και μπορεί να παραμείνουν υψηλά για 10 έως 14 ημέρες.
Αν και η αύξηση των επιπέδων τροπονίνης είναι συχνά ένδειξη καρδιακής προσβολής, υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα τροπονίνης σας θα μπορούσαν να είναι αυξημένα.
Άλλες καρδιακές παθήσεις που μπορούν να συμβάλουν σε υψηλά επίπεδα τροπονίνης περιλαμβάνουν:
μυοκαρδίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του καρδιακού μυόςπερικαρδίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του σάκου της καρδιάςενδοκαρδίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του εσωτερικού στρώματος της καρδιάςμυοκαρδιοπάθεια, η οποία είναι μια εξασθενημένη καρδιάσυγκοπήσταθερή στηθάγχη, που είναι ένας τύπος πόνου στο στήθος που προκαλείται από κακή ροή αίματος στην καρδιάΆλλες πιθανές αιτίες υψηλών επιπέδων τροπονίνης περιλαμβάνουν:
έντονη άσκησηεγκαύματαφάρμακα, όπως η μετοπρολόλη (Toprol XL, Lopressor)ΕγκεφαλικόΔιαβήτηςΝεφρική Νόσοςπνευμονική εμβολή, η οποία είναι ένας θρόμβος αίματος στους πνεύμονές σαςυποθυρεοειδισμός, ο οποίος είναι ένας υπολειτουργικός θυρεοειδήςεντερική αιμορραγίαμια εκτεταμένη λοίμωξη, όπως η σήψηΔιάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Τι είναι η τροπονίνη και τι συμβαίνει όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά; εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Survivor spoiler αποχωρηση: Σοκ από τον παίκτη που φεύγει για την Ελλάδα απόψε [trailer]
- Η “Λίλα” από το “Άκρως Οικογενειακόν” έγινε… μαμά – Δείτε πώς είναι σήμερα η Μαρία Γαλέτα
- Μάνος Δασκαλάκης: Σε ποιο talent show πήγε μετά τον θάνατο των δύο παιδιών. «Η Ρούλα έκανε αίτηση»
- Δημοσκόπηση MRB: Μεγάλη ανατροπή στη ψαλίδα. Γιατί τρόμαξαν όταν είδαν τις απώλειες
- Αγία Παρασκευή: Συνελήφθη ο «ταχυδακτυλουργός» των κοσμηματοπωλείων
- ΗΠΑ: Αστυνομικός πιάστηκε να ερωτοτροπεί σε δημόσιο χώρο – Το βίντεο έγινε viral
- Το τέλος της απάτης και της αυταπάτης...
- Συναγερμός από τις δημοσκοπήσεις...
- Άρση μέτρων: Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή – Τι θα γίνει με μάσκες και πιστοποιητικά
- Νέο ανέκδοτο από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Πώς ονομάζεται μια αγελάδα στο πάτωμα;» (ΒΙΝΤΕΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Τι είναι η τροπονίνη και τι συμβαίνει όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά;
- Πολίτικη Κουζίνα: Χουνκιάρ μπεγιεντί με αρνάκι τας κεμπάπ – H συνταγή που θα σε ξετρελάνει
- Έκαψες με το σίδερο την μπλούζα σου; Το μυστικό για να εξαφανίσεις το σημάδι
- Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2022: Αναλυτικά το πρόγραμμα και όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις!
- Η νέα αλλαγή στα Stories του Instagram που προβληματίζει
- «Είμαι γκέι, είμαι χαρούμενος και υπερήφανος»: Ο Γιώργος Περρής κάνει coming out και σου στέλνει ένα όμορφο μήνυμα
- Πώς & πότε θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200€
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (30/03/2022)
- Δεν συμπαθείς τους φίλους του συντρόφου σου; Πώς να το διαχειριστείς για να μην επηρεαστεί η σχέση σας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Το τέλος της απάτης και της αυταπάτης...
- Ανοίγει άμεσα το taxis για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
- Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των εκθέσεων του Γραφείου Κτηματογράφησης Αθηνών
- Είναι καλύτερο να συνδυάζονται τα 2 mRNA εμβόλια?
- Μιτσερό: Έσπασαν την πόρτα στο παρεκκλήσι της Παναγίας και άνοιξαν το παγκάρι
- ΗΠΑ: Αστυνομικός πιάστηκε να ερωτοτροπεί σε δημόσιο χώρο – Το βίντεο έγινε viral
- ΥΠΕΞ προς Τσαβούσογλου: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν κάνει λόγο για εκλεγμένους μουφτήδες
- X-Factor: Η Faith Pandac που έκανε τους κριτές να ανατριχιάσουν στο «MEGA Καλημέρα»
- Ενόχληση Τατάρ με πανό «Tα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια»
- Φέσωσαν με 600 εκατομμύρια τους καταναλωτές...