Εσύ θα επέστρεφες ένα χαμένο πορτοφόλι με χρήματα;
Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από Αμερικανούς και Ελβετούς ερευνητές σχετικά με το τι θα έκανε ο κόσμος μ’ ένα χαμένο πορτοφόλι με χρήματα, όσα περισσότερα χρήματα έχει μέσα το πορτοφόλι, τόσο πιθανότερο είναι να το επιστρέψει αυτός που θα το βρει!
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το εύρημα δικαιολογείται με το ότι όσο αυξάνει το ποσό
Η κλασική οικονομική θεωρία προβλέπει ότι οι άνθρωποι – ως πρωτίστως ορθολογικά (δηλαδή ωφελιμιστικά) και όχι ηθικά όντα – θα κρατήσουν ένα χαμένο πορτοφόλι και μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του λόγω των χρημάτων που περιέχει, τόσο μεγαλύτερο είναι και το οικονομικό κίνητρο για να μην το επιστρέψουν. Ωστόσο, η μελέτη έρχεται να δείξει ότι στην πραγματικότητα ο μέσος άνθρωπος δεν λειτουργεί έτσι.
Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης, του Μίσιγκαν και της Γιούτα, έκαναν ένα πείραμα με υποτιθέμενα χαμένα πορτοφόλια σε 355 πόλεις 40 χωρών, μεταξύ των οποίων αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Οι ερευνητές παρέδωσαν 17.303 «χαμένα» πορτοφόλια (με διαφορετικά ποσά χρημάτων, από μηδενικά έως 94 δολάρια) σε ρεσεψιόν ξενοδοχείων, τράπεζες, μουσεία, θέατρα, ταχυδρομεία, αστυνομικά τμήματα κ.α. Κάθε πορτοφόλι περιείχε μια κάρτα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή το e-mail του, καθώς και μια λίστα με ψώνια (για να είναι πιο αληθοφανής η απώλεια).
Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο ειδοποιήθηκαν οι υποτιθέμενοι ιδιοκτήτες των πορτοφολιών για να τα παραλάβουν ή τα πορτοφόλια κατακρατήθηκαν και ποτέ δεν επιστράφηκαν.
Τα ποσοστά τιμιότητας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα, αλλά η βασική διαπίστωση με σχεδόν παγκόσμια ισχύ (στις 38 από τις 40 χώρες όπου έγινε το πείραμα) είναι ότι πορτοφόλια με μικροποσά είναι ευκολότερο να μην επιστραφούν ποτέ.
Απ’ την άλλη, όσα περιέχουν πολλά χρήματα, είναι πιθανότερο να επιστραφούν. Σε διεθνές επίπεδο, οι μισοί άνθρωποι (51%) στους οποίους παραδόθηκε ένα χαμένο πορτοφόλι με μικροποσό χρημάτων, το επέστρεψαν, ενώ όταν το πορτοφόλι περιείχε περισσότερα χρήματα, τότε σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72%) το επέστρεψαν.
Πορτοφόλια με χρήματα (ανεξαρτήτως ποσού) και κλειδιά είναι πιθανότερο να επιστραφούν από ό,τι πορτοφόλια με μόνο χρήματα αλλά χωρίς κλειδιά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πολλοί είναι τίμιοι, όχι μόνο για την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, αλλά κι επειδή νοιάζονται και για τους άλλους, καθώς ένα κλειδί έχει αξία μόνο για τον κάτοχο του και όχι γι’ αυτόν που το βρίσκει.
Σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία επιστράφηκαν στους «ιδιοκτήτες» το 70% ως 85% των πορτοφολιών, έναντι ποσοστού μόνο 8% ως 20% σε χώρες όπως η Κίνα, το Περού, το Καζακστάν και η Κένυα.
Τι γίνεται στην ΕλλάδαΗ Ελλάδα είναι κάπου στη μέση, με ποσοστό κοντά στο 55%, όσον αφορά την επιστροφή πορτοφολιών με χρήματα και λίγο κάτω από 40% χωρίς χρήματα. Δηλαδή, υπάρχει τουλάχιστον μία στις δύο πιθανότητες να επιστραφεί σε κάποιον το χαμένο πορτοφόλι με χρήματα.
Οι Ελβετοί είναι οι πιο τίμιοι, όσον αφορά την επιστροφή πορτοφολιών που δεν περιέχουν καθόλου χρήματα, αλλά μόνο κλειδιά ή άλλα αντικείμενα. Οι Δανοί, οι Σουηδοί και οι Νεοζηλανδοί είναι οι πιο τίμιοι στην επιστροφή πορτοφολιών με μεγάλα ποσά χρημάτων. Το περίεργο είναι ότι πορτοφόλια που παραδόθηκαν στο Βατικανό, δεν επιστράφηκαν ποτέ στους ιδιοκτήτες τους!
Οι τέσσερις παράγοντες που παίζουν ρόλο στο αν θα επιστραφεί ένα πορτοφόλι:
Πόσα χρήματα περιέχειΠόση προσπάθεια πρέπει να κανείς για να βρει τον ιδιοκτήτη τουΠόσο αλτρουιστικά θα σκεφτεί κανείς για τον ιδιοκτήτη τουΠόσο μεγάλο θα είναι το ψυχολογικό κόστος της έλλειψης τιμιότητας γι’ αυτόν κρατά το χαμένο πορτοφόλι«Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως τίμια πρόσωπα και όχι ως κλέφτες. Το να κρατήσουν ένα πορτοφόλι, σημαίνει ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν την εικόνα του εαυτού τους, κάτι που έχει ψυχολογικό κόστος», σχολίασε σχετικά ο καθηγητής Μισέλ Μαρεσάλ του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
«Λανθασμένα υποθέτουμε ότι οι συνάνθρωποι μας είναι εγωιστές. Στην πραγματικότητα η αυτο-εικόνα τους ως τίμια πρόσωπα είναι πιο σημαντική γι’ αυτούς από ό,τι ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος», τόνισε απ’ την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Αλεν Κον του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Η τιμιότητα, που συχνά έρχεται σε σύγκρουση με το ατομικό συμφέρον, είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα για το πώς λειτουργεί μια κοινωνία σχεδόν σε όλες τις σχέσεις της
Διάβασε εδώ μερικά πράγματα που δυστυχώς δεν θα σου διδάξει κανείς στο σχολείο.
Photo: PixabayΤο άρθρο Εσύ θα επέστρεφες ένα χαμένο πορτοφόλι με χρήματα; εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Συνελήφθη διαβόητος απατεώνας: Τον καταζητούσαν 13 χρόνια
- Kάνει ένεση σε ένα αβγό και βάζει το… σπέρμα του! Το αποτέλεσμα είναι εφιαλτικό!
- Στην αναμονή οι ασφαλισμένοι για την έκδοση σύνταξης: Τι καταγγέλλει στον Realfm 97,8 ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ταμεία
- «Πέταξαν» 17.000 πορτοφόλια με λεφτά – Δείτε τι συνέβη στην Ελλάδα
- Δύσκολες ώρες για τον χριστόφια – μη αναστρέψιμη η κατάστασή του
- Τατουάζ, τελευταίο επεισόδιο: Δολοφονίες, εξαφανίσεις και γάμοι. Ανατροπές
- George & Amal Clooney: Όλη η αλήθεια για το διαζύγιό τους
- Κιλκίς: Έντομο - καταστροφέας έχει καταστρέψει έκταση 37.000 στρεμμάτων
- О Enrique Iglesias για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη
- Αγία παρασκευή: η 31χρονη είχε επιτεθεί ξανά στον πατέρα της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Εσύ θα επέστρεφες ένα χαμένο πορτοφόλι με χρήματα;
- Θα παρευρεθεί ο Τσίπρας στο debate με τον Μητσοτάκη;
- Πώς να είσαι δυνατός; Ένα βιβλίο για σένα!
- Έτσι θα τσεκάρεις αν έχεις καλή βραχυπρόθεσμη μνήμη!
- Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ | Τα 16 βασικά σημεία
- Μια light συνταγή: Ψωμάκι στο τηγάνι με μανιτάρια!
- Συναισθηματικά μη διαθέσιμος; Έτσι θα το καταλάβεις!
- Ο Φώτης Σεργουλόπουλος επιστρέφει στην τηλεόραση! Σε ποιο κανάλι;
- Ραντεβού στο 3ο Καλοκαιρινό Bazaar Ρούχων των «Φίλων της Μέριμνας»
- Αγία Παρασκευή: Μαχαίρωσε θανάσιμα τον πατέρα της και έκοψε τις φλέβες της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Το μήνυμα της Χιλής και το τελευταίο χαρτί του Ισημερινού
- Ολυμπιακός: Ανακοίνωσαν τα φιλικά προετοιμασίας οι Πειραιώτες
- Ανακοίνωσε Πόνσε η Σπαρτάκ Μόσχας.
- Μέρκελ: Άγρια κόντρα με τον Μακρόν για τα… μάτια του Βέμπερ.
- Σαλβίνι: Αν δεν πετύχω μεγάλη μείωση φόρων θα παραιτηθώ
- Το τελικό ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β' Θεσσαλονίκης για τις Εθνικές Εκλογές 2019
- Το τελικό ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Λέσβο για τις Εθνικές Εκλογές 2019
- Eρευνα για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού υλικού του μαθήματος «Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία»
- Το τελικό ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Σάμο για τις Εθνικές Εκλογές 2019
- Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην πλατφόρμα Corda Blockchain της R3