Εσύ ζεις φυλακισμένος ή ελεύθερος;

18:23 20/10/2021 - Πηγή: iPop

Στη ζωή μας τις περισσότερες φορές τείνουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες. Απ’ το γιατί αναβάλλουμε να κάνουμε πράγματα ή να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, μέχρι το γιατί συνέβη κάτι κακό σ’ εμάς. Και συνήθως μένουμε προσκολλημένοι σ’ αυτό το γιατί, χωρίς να κάνουμε βήματα μπροστά. Η προσκόλλησή μας στην αιτία και εν γένει σε γεγονότα του παρελθόντος δεν μας επιτρέπει να ανθίσουμε και να εξελιχθούμε. Αυτή η στασιμότητα προκαλεί νέα αρνητικά συναισθήματα και τελικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αν ταυτίζεσαι με την κατάσταση

που σου περιέγραψα, θέλω να σου θέσω ένα ερώτημα: Τι θα απαντούσες εάν σου έλεγα ότι μια γυναίκα που στα 16 της βρέθηκε στο Άουσβιτς και οι γονείς της σκοτώθηκαν απευθείας σε θάλαμο αερίων, βίωσε βασανιστήρια και τελικά επέζησε, νιώθει ελεύθερη;

Η Dr Edith Eger είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει έμπνευση σ’ όλους μας. Και σήμερα, ούσα 93 ετών, συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα απ’ τα λόγια της.

Η Dr Edith Eger επέζησε απ’ τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και βρήκε τον δρόμο προς την ελευθερία. Την ουσιαστική ελευθερία, στην οποία συμμετέχουν το σώμα και η ψυχή. Αποφάσισε να γίνει ψυχολόγος προκειμένου να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να θεραπεύσουν τα τραύματά τους. Και τώρα όλοι εμείς έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από την ίδια πρακτικές συμβουλές για το πώς να καταφέρουμε να γιατρέψουμε τις δικές μας πληγές, να ξεπεράσουμε τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος και να οδηγηθούμε κι εμείς προς την ελευθερία. Γιατί «η ελευθερία είναι επιλογή».

«Το θεμέλιο της ελευθερίας μας είναι η δύναμη της επιλογής. Τα βάσανα είναι αναπόφευκτα και πανταχού παρόντα, όμως, πάντοτε μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτά». Αυτές οι λέξεις καταγράφηκαν στο μυαλό μου και τις σκέφτομαι κάθε μέρα. Ανατρέχω σ’ αυτή τη φράση κάθε φορά που νιώθω ότι η ζωή είναι άδικη και εκνευρίζομαι με κάθε τι άσχημο μπορεί να μου συμβεί. Γιατί αυτή η φράση αποτελεί μια υπενθύμιση ότι μπορεί να μην ελέγχω όσα συμβαίνουν, αλλά η αντίδρασή μου σε αυτά είναι καθαρά δική μου επιλογή. Μπορώ να επιλέξω τη γκρίνια και το να αναρωτιέμαι «γιατί σ’ εμένα», αλλά μπορώ επίσης να επιλέξω να πω «και τώρα τι κάνω;». Και εκείνη τη στιγμή να αναλάβω ουσιαστική δράση.

Η Dr Edith Eger επιμένει πως όσο σκληρές και αν είναι οι συνθήκες που ζούμε, διατηρούμε την επιλογή να τις ερμηνεύσουμε ξανά και να δώσουμε νέο νόημα και σκοπό στη ζωή μας. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις χειρότερες πτυχές της ζωής μας, όποιες κι αν είναι αυτές, και να επιλέξουμε να μην προσδιοριστούμε από αυτές. Το να καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή και να αποβάλλουμε καταστροφικά μοτίβα του παρελθόντος, είναι ένα δώρο που πρέπει όλοι να κάνουμε στον εαυτό μας.

Να απελευθερωθούμε απ’ τις φυλακές της θυματοποίησης, της αποφυγής, της παρεμέλησης του εαυτού μας, των μυστικών, της ενοχής και της ντροπής, του ανεπίλυτου πένθους, της αδιαλλαξίας, της πικρίας, του παραλυτικού φόβου, της επίκρισης, της απελπισίας και της μνησικακίας

Εάν μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος μπορεί να σηκωθεί στα πόδια της, τότε μπορούμε όλοι. Καθώς η Eger αναλογίζεται όσα έζησε στο Άουσβιτς, δηλώνει πως τελικά ήταν ευλογημένη καθώς ήξερε ότι οι Ναζί ήταν περισσότερο φυλακισμένοι απ’ την ίδια.

Μέσα απ’ το βιβλίο της «Η ελευθερία είναι επιλογή», η Dr Edith Eger μας κάνει πράγματι ένα δώρο. Δεν μας διδάσκει απλώς τα βήματα για μια καλύτερη ζωή, αλλά μας δείχνει πώς να αντιμετωπίσουμε τις αποτυχίες μας κι όλα τα δεινά που έχουμε ζήσει, όσα σκληρά κι αν είναι, μέσω της υπέρβασης. Μας βοηθά να διοχετεύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τον φόβο και τον θυμό μας σε κάτι που θα μας κάνει να νιώσουμε τελικά πιο ελεύθεροι. Κι όλα αυτά περιγράφοντας τη δική της εμπειρία -και τις ιστορίες των ασθενών της- και το πώς κατάφερε να αφήσει πίσω της τις επίμονες πεποιθήσεις που ρίζωσαν μέσα της, ώστε να ταξιδέψει προς την ελευθερία.

Μαζί της περνάμε σημαντικά στάδια απ’ τα οποία περνάει ένα θύμα που έχει βιώσει οτιδήποτε τραυματικό. Και τελικά οδηγούμαστε στην ελευθερία, όταν αποφασίζουμε να μην δούμε τους εαυτούς μας σαν θύματα, αλλά σαν επιζώντες. Γιατί αυτή η αλλαγή στη λέξη κρύβει μια τεράστια δύναμη και μπορεί να κάνει καταλυτική διαφορά στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τη σχέση μας με τους γύρω μας.

Η Dr Edith Eger μας εμπνέει και μας διδάσκει με τα λόγια της πώς να ξεφύγουμε απ’ τη φυλακή που δημιουργούν οι σκέψεις μας:

«Η πιο καταστροφική φυλακή είναι η φυλακή του μυαλού μας, και το κλειδί για την ελευθερία μας βρίσκεται στην τσέπη μας».«Όλοι μας πρέπει να επιλέξουμε εάν θα παραμείνουμε θύματα ή όχι. Δεν επιλέγουμε τι μας συμβαίνει, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε στην εμπειρία μας».«Ό,τι βγαίνει από μέσα σας δεν σας αρρωσταίνει. Ό,τι μένει μέσα σας σας αρρωσταίνει».«Η ενοχή ανήκει στο παρελθόν και η ανησυχία στο μέλλον».«Κατακτούμε την πραγματική ελευθερία όταν αποδεχόμαστε τον ατελή εαυτό μας στην ολότητά του και απεγκλωβιζόμαστε από την ανάγκη να γίνουμε τέλειοι».«Δώστε προσοχή στα “δεν μπορώ”, στα “προσπαθώ” και στα “πρέπει να” και στη συνέχεια δείτε εάν μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτές τις λέξεις που σας εγκλωβίζουν με άλλες, όπως μπορώ, θέλω, επιδιώκω, επιλέγω».«Δεν μπορούμε να απομακρύνουμε τον πόνο, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ό,τι έχει συμβεί, όμως, μπορούμε να επιλέξουμε το δώρο που θα μας συντροφεύσει στη ζωή μας. Μπορούμε ακόμη και να μάθουμε να εκτιμούμε την πληγή που κουβαλάμε».

Το βιβλίο «Η ελευθερία είναι επιλογή» κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εσύ ζεις φυλακισμένος ή ελεύθερος; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εσύ,esy