Φρίκη και παράνοια: Στο Αφγανιστάν πουλούν τις κόρες τους για να επιβιώσουν

17:12 26/10/2021 - Πηγή: iPop

Ο εφιάλτης στο Αφγανιστάν κυριαρχεί εδώ και αρκετούς μήνες και η κατάσταση είναι δύσκολη και απελπιστική. Στο Αφγανιστάν πουλούν τα παιδιά τους και η ανθρωπιστική κρίση παίρνει σάρκα και οστά. Η ιστορία μιας Αφγανής μητέρας που αναγκάστηκε να πουλήσει το παιδί της σοκάρει και αποδεικνύει τη φρίκη της φτώχειας.

Μία οικογένεια Αφγανών που μαστίζονταν από την πείνα πούλησε το μωρό της, ένα κοριτσάκι, έναντι 500 δολαρίων, απλώς και μόνο για να ψωνίσουν κάποια λιγοστά τρόφιμα με το αντίτιμο.

«Λιμοκτονούμε. Δεν έχουμε τίποτα. Έπρεπε

να το κάνω», λέει μέλος της οικογένειας στο BBC.

Αφγανιστάν: Η λεπτή γραμμή ζωής και θανάτου. Ενώ οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί επιστρέφουν, οι αθλήτριες του βόλεϊ προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους

Στο Αφγανιστάν πουλούν τα παιδιά τους: Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο

Το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και η κατάσταση έχει χειροτερεύσει από τον Αύγουστο που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο κάθε οικογένειας ενώ προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως εκατομμύρια κάτοικοι θα πεθάνουν αν δεν σταλεί άμεσα κατεπείγουσα βοήθεια στη χώρα. Ο θανάσιμος κίνδυνος απειλεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά.

«Δύο από τα παιδιά μου κινδυνεύουν να πεθάνουν επειδή δεν έχουμε καθόλου χρήματα», λέει μια μητέρα στον φακό του BBC, μέσα από την κλινική όπου νοσηλεύονται υποσιτισμένα και άρρωστα παιδιά. Ένα στα πέντε δεν βγαίνουν ζωντανά από τους θαλάμους. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC News (@bbcnews)

Αυτή η εφαρμογή ενημερώνει τους Αφγανούς πολίτες κάθε λεπτό για τις νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν και γίνεται όλο και πιο αναγκαία

Η ιστορία αυτή, δυστυχώς είναι πάρα πολύ συνηθισμένη για τις οικογένειες στο Αφγανιστάν, οι οποίες συχνά καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, ως η μόνη επιλογή για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την ξηρασία των περιοχών τους. Όταν η Φάχιμα έμαθε πως πρέπει να αποχωριστεί τις κόρες της «έκλαψε πολύ».

Τα δύο κοριτσάκια της, η ηλικίας έξι ετών Φάριστεχ και η μόλις ενάμιση έτους Σοκρίγια πουλήθηκαν στις οικογένειες των μελλοντικών τους συζύγων, που είναι επίσης ανήλικοι. Οι οικογένειες των συζύγων τους κατέβαλαν περίπου 3.350 δολάρια (2.870 ευρώ) για την μεγαλύτερη και 2.800 δολάρια (2.400 ευρώ) για την αδελφή της.

Η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη. Εκπρόσωποι των καταυλισμών και των χωριών απαριθμούν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις μετά την ξηρασία του 2018, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τότε.

Η οικογένεια της 25χρονης Σαμπέχρεχ, που μένει δίπλα στην Φάχιμα, παίρνει τρόφιμα από ένα μπακάλικο. Ο ιδιοκτήτης του τους απείλησε ότι θα τους «βάλει φυλακή» αν δεν τον πληρώσουν. Για να εξοφλήσει τα χρέη της, λοιπόν, η οικογένεια πούλησε την ηλικίας τριών ετών κόρη της, η οποία θα παντρευτεί με τον τεσσάρων ετών γιο του μπακάλη.

«Δεν είμαι χαρούμενη που το κάναμε αυτό, αλλά δεν έχουμε τίποτα να φάμε. Αν αυτό συνεχιστεί, θα πρέπει να πουλήσουμε (και) την κόρη μας που είναι τριών μηνών», λέει με απόγνωση η Σαμπέχρεχ.

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF του 2018, το 42% των οικογενειών στο Αφγανιστάν έχουν μια κόρη που έχουν παντρέψει πριν από την ηλικία των 18 ετών. Κυρίως για οικονομικούς λόγους, διότι ο γάμος θεωρείται συχνά το μέσο για να εξασφαλιστεί η επιβίωση μιας οικογένειας. Ωστόσο τα κορίτσια που παντρεύονται από μικρή ηλικία διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους, από επιπλοκές στον τοκετό ως το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η άποψη που κυριαρχεί στο Αφγανιστάν είναι ότι για τον σύζυγο η αγορά ενός κοριτσιού είναι συμφέρουσα, διότι στοιχίζει λιγότερο από μια γυναίκα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Η ιδεολογία των Ταλιμπάν και οι νόμοι που ισχύουν για τις γυναίκες

Οι γονείς αφού πουλήσουν το παιδί τους κάνουν δηλώσεις κλαίγοντας λέγοντας πώς: «ήταν η μόνη λύση για να αποφύγουν την πείνα και να επιβιώσουν», εγώ αναρωτιέμαι πώς γίνεται ένας γονέας να πουλάει το παιδί του, όσο κι αν πεινάει. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να ανταλλάζει το σπλάχνο του για λίγα χρήματα, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Με τι καρδιά πουλάς ένα μωρό, ένα παιδί, έναν ολόκληρο άνθρωπο για να επιβιώσεις εσύ και να αποκτήσει ένα χειρότερο μέλλον εκείνος.

Όσο κι αν βρίσκομαι πλάι στους ανθρώπους του Αφγανιστάν, πραγματικά αυτό είναι κάτι που με ξεπερνάει και δεν ξέρω πώς πρέπει να το διαχειριστώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φρίκη και παράνοια: Στο Αφγανιστάν πουλούν τις κόρες τους για να επιβιώσουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα