Γιατί ανέχεσαι ότι μισείς;
Μισείς τη δουλειά σου. Είναι βαρετή, σου «ρουφάει» το είναι σου και σου χαλάει το ηθικό. Την κάνεις όμως γιατί είσαι single γονιός, γιατί δεν υπάρχει κάποια άλλη δουλειά όσο σκληρά και να έχεις ψάξει. Καταλήγεις να ανέχεσαι ότι μισείς γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή.
Δεν μιλάμε, όμως, γι αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι σχετικό με την επιβίωση σου.
Το θέμα μας είναι οι πιο λεπτές μορφές ανοχής. Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν τις περιπλοκές στενές σχέσεις σου. Η σύντροφός σου ασκεί κριτική και αυτό σε ενοχλεί;
Ξέρεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά και πως δεν θα έπρεπε να σου συμπεριφέρονται κατ’ αυτό τον τρόπο, αλλά εσύ τους αφήνεις. Και αν και αναρωτιέσαι γιατί το επιτρέπεις αυτό δεν αλλάζεις κάτι και συνεχίζεις να ανέχεσαι ότι μισείς.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξεταστεί επιστημονικά αυτό το ζήτημα (πχ Σύνδρομο της Στοκχόλμης) αλλά και με λιγότερο σύνθετους τρόπους….
Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι πιθανότατα ο τρόπος που μεγάλωσες ή τα έντονα συναισθήματα που σου έγιναν βίωμα. Μπορεί ο πατέρας σου να ήταν επικριτικός και γι αυτό να είσαι ευαίσθητος στην κριτική, ή η μητέρα σου να σε παραμελούσε γι αυτό και να έχεις αποδεχθεί το να μην γίνεσαι αποδεκτός. Όλα αυτά με το πέρασμα των χρόνων σου έχουν γίνει βίωμα. Όσο τα χρόνια περνούσαν ασυναίσθητα πίστεψες ότι αυτά δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν ποτέ και τα έθεσες στα δεδομένα. Έμαθες να αποδέχεσαι όσα μισείς. Θα έπρεπε να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις αλλά σαν παιδί είχες μόνο 2 τρόπους να το κάνεις. Να τα αποδεχθείς και να ακολουθήσεις τους άγραφους κανόνες ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις ή να θυμώσεις και να εναντιωθείς στην κάθε κατάσταση. Όποιο από τους δύο τρόπους και να επέλεξες, απέδειξε ότι σε βοήθησε να συνεχίσεις τη ζωή σου και να γίνεις ενήλικας
Το πρόβλημα γεννιέται όταν σαν ενήλικας πλέον, επιτρέπεις στους κοντινούς σου ανθρώπους –τους οποίους έχεις επιλέξει- να σου συμπεριφέρονται με τους ίδιους τρόπους. Αν κάποιος φίλος σου δεν σου απαντάει το τηλέφωνο ή δεν σε καλεί πίσω όταν βρίσκει το χρόνο και αυτό σε ενοχλεί θα πρέπει να του το πεις. Αλλιώς θα ξαναγίνεις 10 ετών και θα βρεθείς πάλι στο δίλημμα να γίνεις ο καλός ή ο θυμωμένος;
Δεν είσαι, όμως, ακόμα παιδί και επειδή αυτές οι επιλογές είναι το παρελθόν σου, ήρθε η ώρα να τα αλλάξεις όσα σε ενοχλούν. Πρέπει να κατανοήσεις ότι η συμπεριφορά «τα καταπίνω όλα και συνεχίζω τη ζωή μου σαν να μην συνέβει ποτέ» είναι κατάλοιπο των παιδικών σου χρόνων. Κάποιος με άλλα βιώματα θα αντιδρούσε διαφορετικά.
Δεν χρειάζεται να ανέχεσαι μία κατάσταση ενώ μπορεί σαν βρεις τρόπους για να σταματήσει! Καλώς ή κακώς όταν μία συμπεριφορά έχει παγιωθεί θα είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξεις από τη μία στιγμή στην άλλη χωρίς κάποιος να πληγωθεί. Μπορείς, όμως, σαν ενήλικας να σκεφτείς -χωρίς τον φόβο ότι ο άλλος θα εξαφανιστεί από τη ζωή σου- πως θα εξηγήσεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί.
To άσχημο στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως η λύση που είχες βρει στην παιδική σου ηλικία δεν ταιριάζει στον ενήλικο κόσμο. Είναι σαν να έχεις ένα παλιό λογισμικό σε ένα καινούριο υπολογιστή! Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι αναβάθμιση! Να κάνεις ακριβώς το αντίθετο από ότι κάνεις συνήθως!
Άρα αν έχεις συνηθίσει να το θάβεις το πρόβλημα ήρθε η ώρα να το φέρεις στην επιφάνεια. Αν συνηθίζεις να νευριάζεις πρέπει να ηρεμήσεις. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το πρόβλημα. Τα ζήτημα είναι να ξεφύγεις από τα πλαίσια που έχεις βάλει στο μυαλό σου.
Για να το καταφέρεις αυτό πρέπει να καταλάβεις ακριβώς τι είναι αυτό που πατάει το κουμπί της μηχανής που σε πάει ταξίδι στον χρόνο και σε γυρνάει στην παιδική σου ηλικία. Αν μπορείς να αναγνωρίσεις την πηγή του προβλήματος πρέπει να απομακρυνθείς λίγο από το πρόβλημα και να δεις την γενική εικόνα. Να κάνεις ένα βήμα πίσω για να έχεις γενική εικόνα της κατάστασης. Να πάρεις βαθιά ανάσα και να αντιμετωπίσεις την κατάσταση σαν ενήλικας. Να κάνεις το αντίθετο από αυτό που θα έκανες κανονικά.
Δεν θα αισθανθείς αμέσως καλύτερα, αλλά κάποια στιγμή θα δεις πως αυτό το απλό μικρό βήμα του ν μην ανέχεσαι όσα μισείς θα σου αλλάξει τη ζωή!
The post Γιατί ανέχεσαι ότι μισείς; appeared first on iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Βάσεις 2014 στα ύψη: οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ….. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ, ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
- ΑΥΤΑ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΙΞΑΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ;;;
- ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ - Οι προφητείες του "γραφικού" Βασίλη Λεβέντη που πραγματοποιήθηκαν! (πτώχευση, χρυσή αυγή, μαζί τα φάγαμε, κλείσιμο ερτ κ.α.) (video)
- Δειτε πως να παγωσετε μια μπυρα σε 2 λεπτα!
- Ελληνάρας απο την Γερμανία πάρκαρε την BMW στον ποδηλατόδρομο των Τρικάλων
- Μένει η Τρέμη στο MEGA
- Οι 4 λόγοι για τους οποίος ο Αντώνης Σαμαράς «πούλησε» τη Ντόρα!
- Η έκπληξη της νύφης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Γιατί ανέχεσαι ότι μισείς;
- Πώς να σκοτώσεις τη γάτα σου με 6 τροφές
- Σοκάκια; Α, έχουμε κι εμείς!
- Πώς ένα gadget θα μπορούσε να κάνει την κατανάλωση αλκοόλ ασφαλέστερη
- Σιγά μην εκτεθώ, σιγά μη φοβηθώ!
- DIY δίχρωμο καλαθάκι από σκοινί
- Πώς να κάνεις το μεταβολισμό σου να τρέξει πιο γρήγορα;
- Βραδιά jazz στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης!
- Στο βάθος …θάλασσα!
- Έξυπνα tips καθαριότητας για πολυάσχολους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τα παλάτια που παζαρεύει ο Ρονάλντο στη Λίνδο
- Ρεκόρ στη μαύρη εργασία στον τουρισμό
- Κατηγορούμενος για μαστροπεία ο Σαμουέλ Ετό
- Αυτοκτόνησε Γαλλίδα τουρίστρια στο Ηράκλειο -Επεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου που διέμενε
- Λιβερία: Αμερικανός γιατρός προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα
- Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Κερατσίνι
- Πόση συγκίνηση μπορεί να αντέξει ένα σκυλάκι; - Σκύλος λιποθύμησε ξαναβλέποντας το αφεντικό του! (vid)
- Τροχαίο μπροστά στα μάτια του Β.Κικίλια που έσπευσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες
- Γιατί χάρηκε διπλά ο Άδωνις με τον Αβραμόπουλο
- Τα θαλάσσια οικόπεδα των 150 δισ.: Αρχίζει ο διαγωνισμός για τα «φιλέτα» με τους υδρογονάνθρακες