Γιατί είναι πολύ οκ να μην έχεις όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών

19:11 27/9/2021 - Πηγή: iPop

Αν έχεις παιδί ή είσαι σε περιβάλλον με παιδιά, θα έχεις ίσως διαπιστώσει πόσες πολλές ερωτήσεις μπορούν να κάνουν μέσα σε μια μέρα, κάθε μέρα. Οι ερωτήσεις των παιδιών κάποιες φορές είναι εύκολες στο να δώσεις τις απαντήσεις γιατί μπορεί να τις ξέρεις ήδη αλλά υπάρχουν και φορές που είτε δεν γνωρίζεις πραγματικά την απάντηση, είτε πρόκειται για ένα θέμα που δυσκολεύεσαι να μιλήσεις γιατί μπορεί να είναι μια «δύσκολη» ερώτηση.

Freepik

Πώς ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Αποδέξου το γεγονός ότι δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα

Κανείς δεν τα ξέρει όλα. Κανείς

δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Το έχει πει και ο Σωκράτης που όπως και να το πεις κάτι ήξερε παραπάνω « Εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Ότι δηλαδή ένα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα. Δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε η google ή εγκυκλοπαίδεια. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα.

Τα παιδιά τώρα γνωρίζουν το κόσμο. Ανακαλύπτουν από τα πιο φυσιολογικά πράγματα για εμάς μέχρι τα πιο περίεργα. Τους φαίνονται όμως όλα καινούρια. Είναι πολύ φρέσκα σε αυτήν τη ζωή. Μπορεί να σε ρωτήσει το παιδί για παράδειγμα «τι είναι απεργία» ορμώμενο από μια αφίσα που έχει δει στο δρόμο και από την απάντηση που θα του δώσεις, να του γεννηθούν και άλλες απορίες.

Σε μιά άλλη αφίσα του δρόμου όμως μπορεί να δει τη λέξη «σοσιαλισμός» ή κάτι τέτοιο που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε εύκολα. Ακόμα και να ανατρέξουμε στο λεξικό η την google και πάλι είναι ένας ορισμός που είναι δύσκολος να κατανοήσει το παιδί.

Δεν είμαστε superman

Τα περισσότερα παιδιά θαυμάζουν τους γονείς τους, μέχρι μια ηλικία τουλάχιστον που για εκείνα είναι μικροί Θεοί. Τους βλέπουν σαν ήρωες,τους θαυμάζουν που μπορούν να ανοίξουν το βάζο, ή που φτιάχνουν τη βιβλιοθήκη, που ξέρουν να οδηγούν, που ξέρουν να κάνουν ένα γεύμα. Όλα αυτά που θεωρούμε εμείς οι ενήλικες δεδομένα για τα παιδιά μας είναι όντως big deal.

Αυτό κάποιες φορές μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κάπως σημαντικοί γιατί σε ποιον δεν αρέσει το να τον θεωρούν σημαντικό και να βοηθά τους άλλους; Ίσως η ανάγκη να κρατήσουμε αυτήν την ιδιότητα του ήρωα όσο περισσότερο μπορούμε τελικά να μας ωθεί στο να θέλουμε να δίνουμε όλες τις απαντήσεις, ή να κάνουμε ότι ξέρουμε όλες τις απαντήσεις, χωρίς όμως να τις έχουμε κάποιες φορές.

Όταν δυσκολεύουν τα πράγματα

Τι κάνουμε όμως όταν δυσκολεύουν τα πράγματα, όταν η ερώτηση είναι κάτι που δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ούτε εμείς όπως ο θάνατος, οι αρρώστιες, το γιατί κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν συγκεκριμένες επιλογές στη ζωή τους. Γιατί και πώς που και εμείς δεν ξέρουμε τις απαντήσεις.

Η πιο σοφή απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση που δεν γνωρίζουμε θεωρώ ότι είναι: «Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά μπορούμε να το ψάξουμε μαζί». Αυτό με έχει βοηθήσει πολλές φορές, γιατί και το παιδί βλέπει ότι τελικά η μαμά δεν είναι ήρωας που τα ξέρει όλα, αλλά παράλληλα δείχνω και την μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον, δηλαδή όταν δεν γνωρίζω κάτι ρωτάω, στη συνέχεια αν δεν απαντηθεί η ερώτησή μου, ψάχνω και αλλού, σε λεξικά, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες και σίγουρα στο Ίντερνετ που έχει όλες τις απαντήσεις.

Για τις πολύ δύσκολες ερωτήσεις συνήθως το λέω με ένα βιβλίο ή ένα παραμύθι. Αν πας σε ένα βιβλιοπωλείο, θα δεις ότι έχουν γραφτεί βιβλία ακόμα και για τα δύσκολα θέματα. Διαλέγεις εκείνο που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και το διαβάζετε με το παιδί.

17 Quotes για την αγάπη του γονιού προς το παιδί που θα σε κάνουν ταυτιστείς

Όταν έρχεται μια απορία

Τι συμβαίνει όταν έρχεται μια απορία που είναι λίγο πιο σύνθετη. Απάντησε σε αυτό ακριβώς που σε ρωτά το παιδί. Μάθε περισσότερα γι ‘αυτό που σε ρωτά, γιατί το ρωτά. Κάποια απορία μπορεί να έχει γεννηθεί από κάποια συμπεριφορά, ή να είναι κάτι πιο απλό. Έχοντας ανοιχτές τις κεραίες σου, κάνε φιλτράρισμα σε ό,τι λέει το παιδί. Οι ερωτήσεις των παιδιών είναι εδώ για να πουν κάτι, όπως και οι δικές μας απορίες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί είναι πολύ οκ να μην έχεις όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα