Λύνεις τα προβλήματά σου ή απλά ανησυχείς συνεχώς γι’ αυτά;
Όλοι έχουμε προβλήματα -είναι αναπόφευκτο να ζούμε χωρίς προβλήματα. Αλλά μερικές φορές, όταν προσπαθούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουμε κάτι πολύ λιγότερο παραγωγικό: Να ανησυχούμε και να μην τα λύνουμε. Η λύση στα προβλήματα δεν έρχεται ως δια μαγείας και σίγουρα δεν έρχεται όταν απλά αγχωνόμαστε αλλά δεν αναλαμβάνουμε δράση.
Η ανησυχία ορίζεται ως ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αρνητικής
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να συγχέουν την ανησυχία με την επίλυση προβλημάτων. Δυστυχώς, παρά τις καλύτερες προθέσεις μας, η ανησυχία πραγματικά παρεμβαίνει στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.
PexelsΗ λύση στα προβλήματα δεν είναι αυτή που νομίζεις…Όταν ανησυχώ για τα προβλήματά μου, προσπαθώ να τα λύσω, έτσι;
Βασικά, όχι. Η ανησυχία ΔΕΝ είναι η ίδια με την επίλυση προβλημάτων. Αλλά φαίνεται ότι πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να βρουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι όταν κάποιοι ρωτήθηκαν γιατί ανησυχούν, πολλοί είπαν ότι οφείλεται στην επίλυση προβλημάτων. Και αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για όσους από εμάς ανησυχούμε πολύ. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρόνια ανησυχία συνδέεται με το να πιστεύουμε ότι απαιτείται παρατεταμένη σκέψη για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων.
Ωστόσο, η αναγνώριση της διάκρισης, η δυνατότητα απομάκρυνσης από την ανησυχία και η κατεύθυνση προς μια πιο παραγωγική σκέψη, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο αποτελεσματικά επιλύουμε τα προβλήματά μας.
Εντάξει, λοιπόν, τι είναι η επίλυση προβλημάτων και πώς διαφέρει από την ανησυχία;
Η επιτυχής επίλυση προβλημάτων περιγράφεται ως εξής: Να επισημαίνεις και να προσδιορίζεις το πρόβλημα με σαφήνεια, να προσδιορίζεις τι ελπίζεις να επιτύχεις με τη λύση, να βρεις μια σειρά από λύσει, κατηγοριοποιώντας τις λύσεις με βάση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και, στη συνέχεια, η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης (D’Zurilla & Goldfried, 1971). Σε γενικές γραμμές, οι καλύτεροι επιλυτές προβλημάτων διατηρούν επίσης μια θετική στάση απέναντι στα προβλήματά τους -αποδεχόμενοι ότι οι δυσκολίες πρέπει να συμβαίνουν και πιστεύοντας ότι είναι ικανοί να ανταποκριθούν κατάλληλα.
Η ανησυχία, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνεται περισσότερο σε όλα τα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά. Προσδιορίζουμε την απειλή (π.χ. εργασία που ξεχάσαμε να κάνουμε), αλλά στη συνέχεια κολλάμε είτε στο να προβάλλουμε σε ακραίο βαθμό αυτή την απειλή (“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το ξέχασα! Πώς συνέβη αυτό; Είμαι τόσο ανεύθυνος.”) ή σκεφτόμαστε όλες τις πιθανές επιπτώσεις (“Το αφεντικό μου θα είναι τόσο απογοητευμένο. Όλοι στη δουλειά θα είναι θυμωμένοι μαζί μου.”). Όταν ανησυχούμε, είμαστε τόσο επικεντρωμένοι σε αυτά τα πράγματα που δεν μπορούμε ποτέ να φτάσουμε στο σημείο να βρούμε λύσεις.
Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς για τα πάντα
Γιατί μπερδεύω αυτές τις δύο διαδικασίες;
Επειδή το να σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άγχος, μπορεί να συγχέουμε αυτήν τη διαδικασία σκέψης με την ανησυχία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους από εμάς ανησυχούν πολύ. Οι ανησυχίες μπορεί να έχουν αρκετά αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι τρομακτικά και δεν αισθανόμαστε τόσο σίγουροι ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
Αν λοιπόν ανησυχείς, μπορεί να διαπιστώσεις ότι η σκέψη για τα προβλήματά σου μπορεί να σε κάνει να ανησυχείτε, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για το ζήτημα αντί να εστιάσεις σε αυτό αντικειμενικά.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι, για πολλούς από εμάς, η ανησυχία μοιάζει παραγωγική. Επικεντρωνόμαστε στο ζήτημα, το επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, εξετάζουμε πιθανά αποτελέσματα (κυρίως τα κακά) και ξοδεύουμε πολύ χρόνο και ψυχική ενέργεια. Αλλά δεν φτάνουμε πουθενά. Είναι σαν να πατάς πολύ δυνατά στο πεντάλ γκαζιού ενώ το αυτοκίνητο είναι “στη νεκρά”. Μπορεί να ξοδεύεις έναν τόνο ενέργειας και να αισθάνεσαι διανοητικά εξαντλημένος, αλλά τελικά δεν έχεις κινηθεί ούτε ένα εκατοστό.
Μήπως η ανησυχία είναι τόσο κακή αντίδραση στα προβλήματά μου;
Η σύντομη απάντηση είναι: Ναι. Παρόλο που μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικό να αισθάνεσαι ένα άγχος όταν αναγνωρίζεις για πρώτη φορά μια απειλή ή πρόβλημα, δεν είναι τόσο χρήσιμο να διατηρείς αυτό το άγχος όταν προσπαθείς να το επιλύσεις.
Η ανησυχία μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Και η έρευνα δείχνει ότι το αρνητικό συναίσθημα μπορεί να επηρεάσει τις κρίσεις και τη λήψη αποφάσεών μας. Δηλαδή, ένα αρνητικό πλαίσιο σκέψης μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο απαισιόδοξοι για το πρόβλημα και πιο πιθανό να απορρίψουμε οποιεσδήποτε λύσεις ως μη επαρκείς.
Επιπλέον, όταν ανησυχούμε, χρειάζεται πολλή πνευματική προσπάθεια για να σταματήσουμε να εστιάζουμε στην απειλή και να στραφούμε σε μια πιο στοχοθετημένη σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι μας απομένουν λιγότεροι πόροι για την επίλυση του προβλήματος.
Πώς βρίσκεις λύση στα προβλήματα χωρίς να ανησυχείς συνεχώς;Όταν σκέφτεσαι ένα πρόβλημα, προσπάθησε να πάρεις μερικές ανάσες και να αποστασιοποιηθείς από αυτό. Όταν είσαι συναισθηματικά φορτισμένος, δεν μπορείς να έχεις καθαρή κρίση.Μην αφιερώνεις τόσο χρόνο στο να σκεφτείς όλα τα αρνητικά σενάρια στα οποία μπορεί να οδηγήσει το πρόβλημα που έχεις.Προετοίμασε τον εαυτό σου ώστε να μπορέσεις να αποδεχτείς τις λύσεις και να μην τις απορρίπτεις όλες. Αποδέξου ότι η ανησυχία σε κάνει να σκέφτεσαι αρνητικά και άφησέ την απ’ έξω απ’ τη διαδικασία εξεύρεσης λύσεων.Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Λύνεις τα προβλήματά σου ή απλά ανησυχείς συνεχώς γι’ αυτά; εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Εμφραγμα σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, αποδοχές ακινήτων
- Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή! Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου
- Κορονοϊός: Η ανάλυση για τα κρούσματα της Τρίτης (2/2/2021) - Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
- Οι πολιτικές εφημερίδες 3/2/2021
- ΑΓΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Κόβεται η σειρά του Κιμούλη στην ΕΡΤ...
- Συντάξεις Μαρτίου 2021 : Αυτοματη πληρωμή για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, Δημόσιο
- Συντάξεις Μαρτίου 2021: Πότε θα δουν λεφτά οι συνταξιούχοι – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες
- Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης – Εορτή στις 4 Φεβρουαρίου
- Live-Βουλή (10 π.μ.): Ακρόαση φορέων επί του Σχεδίου Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ,ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Λύνεις τα προβλήματά σου ή απλά ανησυχείς συνεχώς γι’ αυτά;
- #Εimasteoloimazi: Έλληνες ηθοποιοί ενώνουν τις φωνές τους ενάντια σε κάθε μορφή βίας
- Αυτή είναι η εξήγηση για τις “περίεργες” κινήσεις του σκύλου σου που δεν καταλαβαίνεις
- Τι αλλάζει με το take away και ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ;
- Χρησιμοποιημένος καφές: 4 τρόποι με τους οποίους μπορεί να σε βοηθήσει στο σπίτι
- Αν αγαπάς όσο κι εμείς τους Obamas, τότε θα λατρέψεις την mini εκδοχή τους!
- Τρώμε κοκκινιστή, ζεστή σούπα με μοσχαράκι και noodles
- Ο Δημήτρης Λιγνάδης δηλώνει ότι δεν ισχύει η απομάκρυνσή του απ’ τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου
- Το σεμινάριο που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς με υγιή τρόπο το σωματικό σου βάρος
- Θες να κάνεις σχέση με μικρότερο άνδρα αλλά διστάζεις; Οι συμβουλές που χρειάζεσαι για να μην απογοητευτείς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Εντοπίστηκαν συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροπλάνου στην Ελάτη
- Plan b με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00
- Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κοροναϊού
- Σκέψεις για lockdown μαρτίου στην αττική
- H pfizer θα έχει φέτος έσοδα 15 δις. δολλαρια από το εμβόλιο
- Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης – Εορτή στις 4 Φεβρουαρίου
- Ράγισαν και οι πέτρες στην κηδεία του ήρωα πυροσβέστη που πνίγηκε
- Φεύγει από ceo της amazon ο τζεφ μπέζος
- Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 3 φεβρουαρίου
- Εορτολόγιο: ποιοι γιορτάζουν την τετάρτη 3 φεβρουαρίου