«Μαμά φοβάμαι»: Οι φόβοι των παιδιών & πώς να τους αντιμετωπίσουμε

17:48 20/5/2021 - Πηγή: iPop

Οι φόβοι των παιδιών είναι κάποιες φορές πιο ήπιοι κι άλλες με μεγαλύτερη ένταση. Όμως, όλα τα παιδιά -και ειδικά εκείνα μικρότερης ηλικίας- περνούν περιόδους κατά τις οποίες αναπτύσσουν φόβους.

Ορισμένοι απ’ τους φόβους είναι απόλυτα κατανοητοί απ’ τους γονείς, ενώ κάποιοι άλλοι φαντάζουν αδικαιολόγητοι.

Τα παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 6 ετών περνούν από διάφορες φάσεις στον τρόπο που εκφράζουν το συναίσθημα του φόβου, και φυσικά στον τρόπο που το βιώνουν. Αυτή την περίοδο οι κινητικέςκαι γνωστικές τους ικανότητες αυξάνονται, ενώ έχουν μεγαλύτερη επαφή με το περιβάλλον.

Σύμφωνα

με τους ειδικούς, οι παιδικοί φόβοι είναι ένα φαινόμενο βιολογικά και ψυχολογικά φυσιολογικό. 

Όμως, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα παιδιά όσον αφορά τον βαθμό που αισθάνονται και στους τρόπους που εκφράζουν τους φόβους τους.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους ειδικούς σχετικά με την προέλευση του φόβου, δηλαδή δεν συμφωνούν στο εάν είναι έμφυτος ο φόβος ή αποκτάται μέσα της μίμησης και της μάθησης.

Ποιοι είναι οι φόβοι σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο;Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης;Πότε οι φόβοι γίνονται φοβίες;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά η Μαρία Γιαννοπούλου– Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting, Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc, στο άρθρο της με τίτλο ‘«Μαμά φοβάμαι» Οι φόβοι των παιδιών & πώς να τους αντιμετωπίσουμε’ στο allaboutaparents.gr.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο «Μαμά φοβάμαι»: Οι φόβοι των παιδιών & πώς να τους αντιμετωπίσουμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαμά,mama