Ματθαίος Γιωσαφάτ: Η ζωή μέσα από το έργο και τα μάτια του σπουδαίου ψυχαναλυτή που αφιερώθηκε στην κατανόηση των άλλων
Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ματθαίος Γιωσαφάτ. Ο κορυφαίος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής έγινε γνωστός λόγω της σπουδαίας πορείας και του συγγραφικού του έργου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με μία τεράστια κληρονομιά και εκατοντάδες λόγους να συνεχίσει να μας εμπνέει ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Να σημειώσουμε ότι ο Ματθαίος Γιωσαφάτ τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. Η είδηση του θανάτου του, έγινε μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook.
«Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ
«Απ’ αυτό βγάζω το ψωμί μου. Κάθε μέρα βλέπω δυο-τρία ζευγάρια με παρόμοια προβλήματα. Ο άντρας αγαπάει τη γυναίκα του, αλλά παραλλήλως έχει δυο-τρεις άλλες. Τώρα το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες. Το σεξ είναι βιολογική ανάγκη. Όπως με τα ζώα. Διαρκώς θέλουμε να κάνουμε έρωτα. Ιδιαίτερα οι άντρες. Στην αρχή ο άντρας πουλάει αγάπες και λουλούδια μέχρι να την καταφέρει. Η γυναίκα διαθέτει λιγότερη σεξουαλικότητα. Γι’ αυτό τα αγόρια αυνανίζονται περισσότερο από τα κορίτσια. Ακόμα και δυο-τρεις φορές την ημέρα», έλεγε σε μία συνέντευξή του.
Επίσης τόνιζε συνεχώς ότι: «Τρία είναι τα στάδια μιας σχέσης. Πρώτα το σεξ, έπειτα ο έρωτας και τέλος η αγάπη. Η αγάπη είναι το υπέρτατο συναίσθημα. Η αγάπη ξεκινάει από την ευγνωμοσύνη. Όλα όμως αρχίζουν από το σεξ. Πρώτα κοιτάω το κορμί μιας κοπέλας. Μετά τα μάτια και το πρόσωπό της. Προκειμένου να μη φάω χυλόπιτα, αρχίζω να έχω αισθήματα, να εξιδανικεύω. Γι’ αυτό διαρκεί λίγο ο έρωτας. Μετά η αγάπη. Αν σε ένα ζευγάρι συμβαίνουν και τα τρία -σεξ, έρωτας, αγάπη-, μιλάμε για την ιδανική σχέση».
Για τον έρωτα«Όπως είπαμε, ο έρωτας είναι η προβολή των αναγκών μας σε άλλους ανθρώπους, που ελπίζουμε ότι θα τις ικανοποιήσουν. Αυτό λέμε έρωτα βασικά. Κι επειδή θέλουμε να τις ικανοποιήσουν, τον εξιδανικεύουμε τον άλλον και πιστεύουμε ότι είναι αυτός που θέλουμε. Η επιθυμητή μητέρα, όπως λέω, ή ο επιθυμητός πατέρας».
«Τα αγόρια σήμερα φοβούνται τα κορίτσια. Ένα κορίτσι 12 ή 14 ετών έχει συχνά ελευθεριάζουσα ερωτική συμπεριφορά. Αρκεί να σας πω ότι το 15% των κοριτσιών αρχίζει την ερωτική του ζωή στα 12 και το 20% με 25% στα 14».- Το Βήμα, 2013
Για την αγάπη«Αγάπη σημαίνει ότι αρχίζεις να νοιάζεσαι για τον άλλον. Είναι σπάνιο το αίσθημα της αγάπης. Πρέπει να το έχεις πάρει από τη μάνα σου καταρχήν, αλλιώς πρέπει να κάνεις θεραπεία. Άλλο να νοιάζομαι για σένα πραγματικά. Άλλο να είμαι τρελά ερωτευμένος και άλλο να θέλω απλά να πηδήξω. Το πρώτο αν το πετύχεις είσαι ευτυχισμένος. Δένεσαι με την κοινή ζωή».
«Όταν το βράδυ είμαι εγώ φοβισμένος, εσύ θα με αγκαλιάσεις και θα μου πεις “εγώ είμαι εδώ”. Και θα είσαι». – OneΜan, 2018
Για τον γάμο«Ο γάμος είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της χρόνιας κατάθλιψης».
«Το 80% των ζευγαριών στην Ελλάδα δεν τα πάνε καλά, το 50% χωρίζουν, το 30% δεν χωρίζουν για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους, το 20% είναι σε σχετικά καλό επίπεδο και μόνο το 5%-10% είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Επομένως, η πλειονότητα των σχέσεων είναι ψεύτικες και βολεμένες. Δεν βρήκαν ποτέ το ιδανικό» – Lifo, 2020.
Για τις γυναικοκτονίεςΌταν δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Πώς εξηγείτε, κύριε Γιωσαφάτ, το γεγονός ότι πληθαίνουν σοκαριστικά οι γυναικοκτονίες, οι κακοποιήσεις, οι βιασμοί στη χώρα μας;».
Εκείνος απάντησε, μεταξύ άλλων: «Στην πραγματικότητα, ο γυναικοκτόνος είναι ένας βαθιά πληγωμένος νάρκισσος. Νιώθει ανασφάλεια και έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, όσο καλά και να πλασάρει τον εαυτό του εξωτερικά. Αυτοί οι άνδρες συνήθως είναι πολύ χειριστικοί και ύπουλα φροντιστικοί στην αρχή προς τη γυναίκα, για να την κερδίσουν. Μετά τη θεωρούν κτήμα τους, αναπόσπαστο κομμάτι της υπάρξεώς του, την ελέγχουν συνεχώς, πού πήγε, τι έκανε, με ποιον ήταν, τη δέρνουν μερικές φορές κ.λπ. Γι’ αυτό και πολλοί από αυτούς μετά το φόνο είτε αυτοκτονούν είτε αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν, διότι η ζωή τους πια δεν έχει νόημα.
Είναι όπως το βρέφος που σπαράζει όταν φεύγει η μητέρα του, γιατί φοβάται ότι θα πεθάνει δίχως αυτήν. Έτσι νιώθει το βρέφος, είναι η μαμά μου, την κατέχω, άρα υπάρχω. Φεύγει, ή μπορεί να μου φύγει, άρα δεν την κατέχω, πεθαίνω.
Με τον φόνο ο άνδρας αισθάνεται ότι μαζί σκοτώνει και την εξάρτησή του από τη γυναίκα. Επίσης, σκοτώνοντας νιώθει ότι αυτός την κερδίζει τελικά, αφού δεν θα μπορεί πια να γίνει κάποιου άλλου.
Εκτός από αυτήν την παράνοια, έχουμε βέβαια και περιστατικά ανδρών που βιάζουν ή κακοποιούν γυναίκες. Και πάλι εδώ έχουμε τη ναρκισσιστική παθολογία με σαδιστικά στοιχεία από το πρωκτικό στάδιο πολλές φορές. Αυτά βέβαια είναι ακραίες περιπτώσεις μαζί με άλλες, όπως η παιδοφιλία, βιασμοί ηλικιωμένων κ.λπ.».
Ποιος είναι ο Ματθαίος Γιωσαφάτ;Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική (Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λ.π.).
Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Towistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer) κι έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας ήταν και πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου.
Επιπλέον, ήταν τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιριών και είχε μετάσχει στην συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Κλήθηκε να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λ.π. Ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος.
Ορισμένα βιβλία του Ματθαίου Γιωσαφάτ που πρέπει να διαβάσειςΜεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένειαΝα παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;Εγώ κι εσύ… και οι άλλοιΟι άνθρωποί μουΓιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ; Ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ απαντά στην Βίκυ ΦλέσσαΟ Ματθαίος Γιωσαφάτ μπορεί να έφυγε από την ζωή, όμως, θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα μας χάρη στο σπουδαίο έργο του και τις υπέροχες συνεντεύξεις που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια.
Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη, ωστόσο, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στις καρδιές μας για την ανθρωπιά του και την βοήθεια που προσέφερε σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Ματθαίος Γιωσαφάτ: Η ζωή μέσα από το έργο και τα μάτια του σπουδαίου ψυχαναλυτή που αφιερώθηκε στην κατανόηση των άλλων εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Gov.gr Wallet: Πώς θα περάσετε στο κινητό την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης – Βήμα βήμα η διαδικασία
- Θεσσαλονίκη: 23χρονη είδε τον αστυνομικό σκύλο και παρέδωσε τα ναρκωτικά
- Γελοιότητες της «Bild»: «Οι Γερμανοί θα πληρώσουν την επιδότηση των οικιακών συσκευών των Ελλήνων»!
- Η εορτή της Αγ. Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Κάλυμνο
- ΒΓΗΚΕ από τη θάλασσα και πέθανε! ΞΑΦΝΙΚΟΣ θάνατος 22χρονου εμβολιασμένου στην Σίφνο...
- Υπογράφηκε η ΚΥΑ για την αντιστοίχιση πενταετών τμημάτων Μηχανικών με τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών
- Χαίρει άπασα η Μενεμένη την Έφορο της (ΦΩΤΟ)
- Τσαβούσογλου για F-16: “Πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ” – Νέα επίθεση στην Ελλάδα για “τουρκική μειονότητα”
- Πέθανε ο (κορυφαίος Ελληνας ψυχίατρος) Ματθαίος Γιωσαφάτ...
- Απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά στην Ανακοίνωση Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το δάσος της Δαδιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Ματθαίος Γιωσαφάτ: Η ζωή μέσα από το έργο και τα μάτια του σπουδαίου ψυχαναλυτή που αφιερώθηκε στην κατανόηση των άλλων
- H καλοκαιρινή playlist του Barack Obama μόλις κυκλοφόρησε! Αυτές είναι οι επιτυχίες που θα σου κρατούν συντροφιά στην ξαπλώστρα!
- Ανακοινώθηκε επίσημα: Η Φαίη Σκορδά πάει στον ΣΚΑΪ
- Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτική barbeque sauce που θα λατρέψεις
- Brachel: Το κούρεμα της Brigitte Bardot έχει κάτι από Rachel και γίνεται viral στο TikTok! – Δες πώς μπορείς να τα αποκτήσεις και να γίνεις το 60s girl που πάντα ονειρευόσουν
- Τουρισμός για όλους 2022: Αναλυτικά τα βήματα για να δεις αν κέρδισες τα 150 ευρώ
- Αυτό είναι το νέο χαρακτηριστικό του Viber που περιμέναμε τόσο καιρό – Και ναι! Ξεκινάει από την Ελλάδα
- «Δύναμή μας, ο σεβασμός όλων»: Ο Αντώνης Τσαπατάκης χρειάζεται μόνο 35 δευτερόλεπτα για να σου δείξει όλα όσα πάνε λάθος με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ΑμεΑ
- Τι ακριβώς έγινε στην συναυλία του Μάλαμα για το πανό του Λιγνάδη;
- Gov.gr Wallet: Πώς θα βάλεις την ταυτότητα και το δίπλωμα στο smartphone σου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Η εορτή της Αγ. Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Κάλυμνο
- Απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά στην Ανακοίνωση Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το δάσος της Δαδιάς
- Αυξήθηκε η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ
- Κλέλια Ρένεση: Το μήνυμά της για τον Σωκράτη Μάλαμα και το πανό για τον Δημήτρη Λιγνάδη
- Νόστιμη τραχανόπιτα
- Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορα στα Γρεβενά
- Σήμερα, 27 Ιουλίου, εορτάζει ο Άγιος Χριστόδουλος ο εκ Kασσάνδρας
- 28 Ιουλίου – Γιορτή Σήμερα: Η τελευταία προσευχή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου
- Μητσοτάκης: ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι μια μετάβαση σε μια δίκαιη κοινωνία