Μύθοι και αλήθειες για τα κουνούπια: Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις

16:01 7/5/2014 - Πηγή: iPop

Τόσο μικροσκοπικό μα τόσο μπελάς. Το άκουσμα του ονόματός και μόνο φτάνει για να προκαλέσει «ενόχληση». Συγκατοικεί με τον άνθρωπο και μας δυσκολεύει τη ζωή. Αρκετοί μύθοι γύρω από το όνομά του. Ένα είναι σίγουρο πάντως: όλοι μας έχουμε δώσει και θα ξαναδώσουμε πολλές φορές αίμα στα κουνούπια…..

Τα κουνούπια μεταδίδουν το AIDS

Το κουνούπι (αλλά και κανένα άλλο έντομο) δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μεταδίδει το AIDS. Οι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν στους παρακάτω:

Για να μπορεί ένα κουνούπι να μεταδώσει
κάποια ασθένεια θα πρέπει ο μολυσματικός παράγοντας να παραμείνει ζωντανός μέσα στο κουνούπι μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά του.Ο ιός του AIDS δεν μπορεί να μεταδοθεί μηχανικά. Το κουνούπι δεν είναι «ιπτάμενη σύριγγα» και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό εξαιτίας της ύπαρξης μικρής ποσότητας αίματος στη προβοσκίδα του κουνουπιού, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε μία βελόνα.Τα κουνούπια τρέφονται με αίμα

Όπως όλα τα έντομα έτσι και τα κουνούπια χρειάζονται ενέργεια για τις δραστηριότητες που επιτελούν (όπως πτήση, σύζευξη, κ.α.), την οποία λαμβάνουν από το νέκταρ των λουλουδιών, τις μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων (π.χ. αφίδες) και τα ώριμα φρούτα. Τα θηλυκά κουνούπια, μόνο, χρειάζονται επιπλέον και αίμα, ως πηγή πρωτεϊνών, για την παραγωγή των ωών τους.

Όταν πίνω μπύρα (ή άλλο αλκοολούχο ποτό) με τσιμπάνε περισσότερο

Κι όμως, η κατανάλωση αλκοόλ δείχνει να επηρεάζει. Χαρακτηριστική είναι η μελέτη διαφόρων ερευνητών όπου έδειξαν ότι η κατανάλωση μπύρας προσελκύει τα κουνούπια στο να μας τσιμπήσουν.

Το βάρος μας και η γυμναστική επηρεάζουν την προσέλκυσή τους

Ως γνωστό τα κουνούπια μας εντοπίζουν από τις οσμές του σώματός μας, τη θερμότητα που εκπέμπει και κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουμε. Συνεπώς όσο περισσότερο «όγκο σώματος» έχουμε τόσο περισσότερη θερμότητα και διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπουμε και τόσο περισσότερο ελκυστικοί γινόμαστε στα κουνούπια. Έτσι, ένα παχύσαρκο άτομο ή μία έγκυος γυναίκα που εκπέμπουν μεγαλύτερη θερμότητα και εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να ελκύσουν περισσότερο τα κουνούπια.

Οποιαδήποτε άσκηση/δραστηριότητα που αυξάνει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τη παραγωγή άλλων ουσιών (πχ ιδρώτα και γαλακτικού οξέος) ευνοεί την προσέλκυση των κουνουπιών. Επομένως, κατά τη διάρκεια της άσκησης του σώματος το άτομο μπορεί να γίνεται πιο ελκυστικό στο τσίμπημα των κουνουπιών.

Τα κουνούπια προϋπήρχαν του ανθρώπου στη γη

Τα κουνούπια είναι γνωστό ότι υπάρχουν από την Τριαδική (ή Τριασική) περίοδο, δηλαδή περισσότερο από 200 εκ. χρόνια. Ένα πρόσφατο απολιθωμένο εύρημα κουνουπιού ηλικίας περίπου 46 εκ. χρόνων (Ηώκαινος Περίοδος) έδειξε ότι το συγκεκριμένο έντομο είχε λάβει αίμα.

Προτιμά περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες

Αν και υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες προτιμούνται περισσότερο από τα κουνούπια, εντούτοις όταν γίνεται σύγκριση μεταξύ των δύο φύλων τότε δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το εάν υπάρχει κάποια προτίμηση στους άντρες ή τις γυναίκες. Όπως έχει αναφερθεί, παράγοντες όπως η μυρωδιά του σώματος, οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ντυσίματος του κάθε φύλλου επηρεάζουν την πιθανότητα να γίνουμε «δωρητές αίματος» σε κάποιο κουνούπι.

Η καθαριότητα μας προστατεύει από το τσίμπημα του κουνουπιού

Γενικότερα ένα δέρμα καθαρό σε σχέση με ένα ιδρωμένο είναι λιγότερο επιθυμητό από τα κουνούπια. Ενδιαφέρον εμφανίζει σχετική μελέτη που δείχνει ότι η οσμή του τυριού Limburger, το οποίο για τον άνθρωπο θυμίζει έντονα μυρωδιά από ανθρώπινα πόδια, ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για ένα είδος κουνουπιού (Anopheles gambiae). Η χημική ανάλυση της οσμής του συγκεκριμένου τυριού έδειξε ότι πράγματι υπάρχει ισχυρή ομοιότητα στη σύνθεση αυτών των οσμών.

* Ο Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης είναι εντομολόγος και εργάζεται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Περισσότερα θέματα αλλά και συχνές ερωτήσεις για κουνούπια μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα conops. Διάβασε εκεί περισσότερα και για το πρόγραμμα Life Conops, το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών. Θα ολοκληρωθεί το 2017.

The post Μύθοι και αλήθειες για τα κουνούπια: Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα