Να κάνεις αυτό που αγαπάς..αξία ανεκτίμητη!

07:00 13/8/2014 - Πηγή: iPop

Συμβουλές σταδιοδρομίας όπως «ακολούθησε το πάθος σου» ή «Να κάνεις αυτό που αγαπάς» έχουν πέσει σε δυσμένεια τον τελευταίο καιρό και έχουν συχνά απορριφθεί ως τετριμμένες και μη ρεαλιστικές. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η εξεύρεση του ιδανικού επαγγέλματος ή της ιδιαίτερης κλίσης ενός ατόμου για ένα επάγγελμα, θα είναι πάντα ένας ανεκτίμητος τρόπος για να παρακινήσεις τον εαυτό σου να ξεπεράσει ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προκλήσεις.

Αντίθετα, κίνητρα βασισμένα στην επιρροή

ή τις υλικές απολαβές ενός επαγγέλματος – ειδικά για τις δύσκολες και ελίτ θέσεις εργασίας, όπως στρατιωτική ηγεσία – είναι πιο πιθανό να σε κάνουν να έχεις κακές επιδόσεις και να αποσυρθείς νωρίτερα από το επάγγελμα, από ότι αν ήταν βασισμένα στο πάθος για την ίδια την εργασία . Στην πραγματικότητα, ο αρνητικός αντίκτυπος κινήτρων βασισμένων στην εξουσία ή τα χρήματα είναι τόσο ισχυρός, που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μικρότερη επιτυχία μεταξύ εκείνων που αγαπούν τόσο τη δουλειά τους όσο και το κύρος που προέρχεται απ’ αυτή.

Ο Amy Wrzesniewski, αναπληρωτής καθηγητής στο Yale School of Management, και ο BarrySchwartz, καθηγητής ψυχολογίας στο Swarthmore College, μελέτησαν 11.320 δόκιμους σε εννέα σειρές στο West Point (Στρατιωτική Ακαδημία των Η.Π.Α.) και την ακόλουθη σταδιοδρομία των αποφοίτων για 14 χρόνια σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η σχετική επίπτωση των διαφόρων τύπων κινήτρων στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Βρήκαν ότι οι πιο επιτυχημένοι απόφοιτοι του West Point ήθελαν να γίνουν αξιωματικοί, επειδή αγαπούσαν τις ευθύνες εργασίας – αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «εσωτερικό» κίνητρο.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι η πρώτη του είδους της που έγινε για να εξετάσει τα διάφορα είδη των κινήτρων μακροπρόθεσμα, με τα πραγματικά αποτελέσματα της ζωής, σε αντίθεση με τα ελεγχόμενα, βραχυπρόθεσμα εργαστηριακά πειράματα.

«Βρήκαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, πως όσο ισχυρότερες ήταν οι εσωτερικές αιτίες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο West Point, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες να αποφοιτήσουν οι δόκιμοι και να γίνουν αφοσιωμένοι αξιωματικοί,» γράφουν οι ερευνητές. «Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, ευέλπιδες με εσωτερικά κίνητρα τα κατάφεραν καλύτερα στο στρατό (όπως αποδεικνύεται από συστάσεις για πρόωρη προαγωγή) από εκείνους που δεν είχαν εσωτερικά κίνητρα. Οι πρώτοι είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στο στρατό μετά από τα πέντε χρόνια της υποχρεωτικής θητείας.»

Το συμπέρασμα αυτό φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα οι λόγοι για την παρουσία στη στρατιωτική ακαδημία είναι πολύπλοκοι. Μερικοί δόκιμοι, για παράδειγμα, ανέφεραν σαν κίνητρα για τη φοίτηση στην Ακαδημία πράγματα όπως ότι θα επωφεληθούν από τη φήμη της σχολής, θα πάρουν μια καλή δουλειά και θα κερδίζουν περισσότερα χρήματα μετά την αποφοίτησή τους. Αυτοί οι δόκιμοι δεν θα τα κατάφερναν τόσο καλά στις σπουδές ή στην καριέρα τους όσο οι άλλοι που δήλωσαν ισχυρά εσωτερικά κίνητρα.

«Είναι προφανές και αναμφισβήτητο ότι, αν οι άνθρωποι έχουν δύο λόγους να κάνουν κάτι τότε είναι πολύ πιο πιθανό να το κάνουν, και να το κάνουν καλύτερα από ότι αν είχαν μόνο ένα,» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Τα αποτελέσματά μας όμως δείχνουν ότι τα υλικά κίνητρα μπορεί να αποδυναμώσουν τις θετικές επιπτώσεις των εσωτερικών κινήτρων στον πραγματικό κόσμο”.

Ο Richard Ryan του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, την επαίνεσε και ανέφερε επίσης ότι η μελέτη είναι σύμφωνη με παλαιότερες έρευνες, που δείχνουν ότι όπου προσφέρονται πάρα πολλά υλικά οφέλη μπορεί να διαβρώσουν το εσωτερικό κίνητρο – κάτι που έχει αποδειχθεί σε σχολεία, αθλητισμό, τέχνες και άλλα πεδία.

Γενικότερα, όμως, η μελέτη δείχνει ότι ενώ τα υλικά κίνητρα μπορεί αρχικά να σε βοηθήσουν να υπερπηδήσεις πολύ σημαντικά εμπόδια (ας πούμε, αυστηρές απαιτήσεις εισαγωγής σε “καλές” πανεπιστημιακές σχολές) αλλά μέχρι εκεί. Τα εσωτερικά κίνητρα, από την άλλη πλευρά, μπορεί πραγματικά να ενισχύσουν την αντοχή που χρειάζεσαι για να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μέχρι το τέλος.

The post Να κάνεις αυτό που αγαπάς..αξία ανεκτίμητη! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα