Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν θες να κάνεις το εμβόλιο της εποχικής γρίπης
Η Ένωση Πνευμονολόγων της Ελλάδας δίνει συμβουλές και οδηγίες για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης όπως και για εκείνο του πνευμονιόκοκκου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θεωρείται ως ένας άμεσος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη και ειδικά στην περίοδο που διανύουμε για κάποιους είναι ένα απαραίτητο μέτρο προφύλαξης.
Αντιγριπικός εμβολιασμός, όσα πρέπει να γνωρίζειςΗ συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου και φέτος η χώρα μας θα προμηθευτεί 35% περισσότερες δόσεις του εμβολίου και ήδη
Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Δρ. Σταμούλα Τσικρικά, ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον εμβολιασμό σύμφωνα με τις οδηγίες των παγκόσμιων και διεθνών οργανισμών. Τα τετραδύναμα εμβόλια γρίπης περιέχουν τέσσερα στελέχη που έχει συστήσει ο WHO, δύο στελέχη Α και δύο στελέχη Β. Τα τριδύναμα εμβόλια γρίπης περιέχουν δύο στελέχη Α και ένα στέλεχος Β. Ανεπιθύμητες ενέργειες όπως τοπικός ερεθισμός, ευαισθησία και άλγος στη θέση της ένεσης, κεφαλαλγία, κακουχία, ρίγη και πυρέτιο δύναται να εμφανιστούν μετά τη χορήγηση.
Η κ. Τσικρικά αναφέρει, επίσης, ότι στοχευμένη θεραπεία για την εποχική γρίπη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, για αυτό το λόγο τα αντιϊικά φάρμακα συνεπικουρούν με την λοιπή υποστηρικτή αγωγή, χωρίς να αντικαθιστούν τον ετήσιο εμβολιασμό. Αντιβιοτικά σχήματα συνταγογραφούνται μόνο σε μικροβιακή επιλοίμωξη, αφού δεν επιδρούν στη φυσιοπαθολογία των ιογενών λοιμώξεων.
Pexels Οι ομάδες αυξημένου κινδύνουΟ αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να εφαρμόζεται κυρίως κατά προτεραιότητα στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνωΠαιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειεςΚαρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχήΑνοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)Μεταμόσχευση οργάνωνΔρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημαΧρόνια νεφροπάθειαΝευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματαΈγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσεςΆτομα με νοσογόνο παχυσαρκίαΠαιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνιαΆτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημαΟι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστέςΚτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείςΕργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείαςsfcdcp.orgΕμβολιασμός κατά του πνευμονιόκκοκουΟ εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκκοκου προφυλάσσει από τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας ο οποίος προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω εμφάνισης σοβαρής μορφής πνευμονίας, μηνιγγίτιδας και σηψαιμίας. Ο πνευμονιόκοκκος μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων τα οποία μεταφέρονται με το βήχα, το φτέρνισμα, καθώς και με την στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί.
Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται περισσότερο συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω συγχρωτισμού και κλιματικών συνθηκών, αλλά κατά την αρχή της εαρινής περιόδου. Αν και οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο, τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα ανοσοκασταλμένα άτομα είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Τα συζευγμένα και τα πολυσακχαριδικά εμβόλια αποτελούν τους δύο τύπους πνευμονιοκοκκικών εμβολίων.
GettyΣτις ευάλωτες ομάδες ανήκουν τα παιδιά τα οποία ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
Ηλικία κάτω των 2 ετώνΠηγαίνουν σε κέντρα φροντίδας παιδιώνΠάσχουν με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)Πάσχουν με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρωσικό σύνδρομο, ανοσοκατασταλτικές παθήσεις, χρόνια αναπνευστική, καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσοΠάσχουν με δρεπανοκυτταρική αναιμίαΦέρουν κοχλιακά εμφυτεύματα ή διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρούΣτις ευάλωτες ομάδες ανήκουν οι ενήλικες που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
Ηλικία άνω των 65 ετώνΠάσχουν με χρόνιες παθήσεις (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατική νόσος, χρόνια καρδιακή νόσος, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμός)Πάσχουν με διαταραχές στη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος (HIV/AIDS, καρκίνος, λειτουργική/ανατομική ασπληνία)Φέρουν κοχλιακά εμφυτεύματα ή διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρούΣυστηματικοί καπνιστέςΓια όλους τους ενήλικες που πληρούν το ηλικιακό κριτήριο και δεν έχουν αποδεικτικό προηγούμενου εμβολιασμού ή νόσησης συστήνεται:
1 δόση συζευγμένου 13-δύναμου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου στην ηλικία των 65 ετών και άνω1 δόση πολυσακχαριδικού 23-δύναμου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου στην ηλικία των 65 ετών και άνωΤο δοσολογικό σχήμα και ο χρόνος χορήγησης του πνευμονιοκοκκικού εμβολιασμού λαμβάνει χώρα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών με την καθοδήγηση του εκάστοτε θεράποντα.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν θες να κάνεις το εμβόλιο της εποχικής γρίπης εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εκεχειρία με διαμεσολάβηση Λαβρόφ – Ανταλλαγή αιχμαλώτων και έναρξη διαλόγου
- Πότε παίρνουν αναδρομικά 1,1 εκ. συνταξιούχοι
- Επιστρέφει στη Βουλή ο Κουρουμπλής, χάνει την έδρα ο Παπαχριστόπουλος - Τι λέει ο πρώην υπουργός
- Εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου: Ποιοι πρέπει να τα κάνουν
- Η επιστήμη μίλησε: Αυτά τα 5 ζώδια έχουν ροπή στην κατάθλιψη
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν θες να κάνεις το εμβόλιο της εποχικής γρίπης
- Θα ελέγχουν λογαριασμούς σε βάθος 10ετίας
- Εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου: Ποιοι πρέπει να τα κάνουν υποχρεωτικά. Αλλάζουν οι κατηγορίες
- Σούπερ μάρκετ: Ποιο το ωράριο το Σάββατο, τι αλλάζει και πότε με τον νέο χάρτη κορωνοϊού
- Μάγια Τσόκλη: “Ο χρόνος κυλά αργά όταν ζεις με έναν καρκίνο”
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν θες να κάνεις το εμβόλιο της εποχικής γρίπης
- Συμβουλές για καλύτερη στάση του σώματος τώρα που δουλεύεις από το σπίτι
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (10/10/2020)
- Μήπως δεν υπάρχει η σωστή ισορροπία οιστρογόνων στο σώμα σου; Τα “κόκκινα” σημάδια
- Επόμενα επεισόδια «Άγριες Μέλισσες»: Η Ελένη παλεύει να επιβιώσει απ’ τα βασανιστήρια του Βόσκαρη. Τι θέλει από εκείνη;
- Φοράς το smartwatch σου λάθος τόσο καιρό! Μερικά μυστικά για να το χρησιμοποιείς σωστά
- Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας: Δες το επίπεδο συναγερμού της περιοχής σου και τα μέτρα που ισχύουν
- Ο γιος μας: Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου που σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος
- Ο Αντώνης Κανάκης τα έβαλε με το ελληνικό δημόσιο (και μεταξύ μας έχει δίκιο)
- Εκπτώσεις, δωρεάν πάγιο για όλους και νέο οικιακό τιμολόγιο απ’ τη ΔΕΗ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Πώς ο Γέροντας Παΐσιος εμφανίζεται σε πιστούς μετά την κοίμησή του
- Τα 12 ζώδια κάνουν την προσευχή τους. Τι ζητούν από τον Θεό;
- Αναδρομικά συνταξιούχων 2020: Πότε θα δοθούν – Πόσα χρήματα θα πάρετε
- Ακούστε την φωνή του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης
- Σαρλίζ Θερόν: Απογοητευμένη που δεν θα ενσαρκώσει τη Furiosa στο πρίκουελ του «Mad Max» - BINTEO
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ: ΕΕΤΑΑ ΕΣΠΑ Εποχικό επίδομα- Κοινωφελής εργασία 2020
- Θα ελέγχουν λογαριασμούς σε βάθος 10ετίας
- Η Ελλάδα ξανά με το Ράλλυ Ακρόπολις στους σχεδιασμούς του WRC και της FIA
- Λημνιός στον ΟΠΑΠ: Ο Φαν΄τ Σχιπ κάνει καταπληκτική δουλειά
- Προνοιακά επιδόματα: ΚΕΑ Επίδομα θέρμανσης ΟΠΕΚΑ, Επίδομα ενοικίου- ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ