Ωριωνίδες: Βροχή από αστέρια αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής στον ελληνικό ουρανό

15:27 20/10/2022 - Πηγή: iPop

Ένα μοναδικό γεγονός πρόκειται να κορυφωθεί από το βράδυ της Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφού αναμένεται η φθινοπωρινή βροχή των αστεριών, οι Ωριωνίδες. Αυτοί που θα είναι πιο παρατηρητικοί, θα βρεθούν στην θέα ενός θεαματικού φαινομένου.

Πότε και πώς θα απολαύσεις το φαινόμενο;

Οι Ωριωνίδες, η φθινοπωρινή βροχή των διαττόντων αστεριών, αναμένεται να διαρκέσουν από το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου έως τα χαράματα του Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει

και την Ελλάδα.

Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρξει μια Νέα Σελήνη, όπου εξαιτίας του μικρού φεγγαριού ο ουρανός θα είναι ιδιαιτέρως σκοτεινός. Αυτή η συνθήκη θα επιτρέψει στην βροχή των αστεριών να γίνει αντιληπτή, αν δεν υπάρχουν σύννεφα. Προσπάθησε να βρεις ένα σκοτεινό μέρος, που να είναι μακριά από το φως για να μπορέσεις να παρατηρήσεις καθαρά τον ουρανό.

Οι Ωριωνίδες είναι εύκολα ορατοί με γυμνό μάτι, αλλά είναι καλύτερο να αφήσεις τα μάτια σου να προσαρμοστούν στο σκοτάδι για 30 λεπτά, ώστε να μπορείς να εντοπίσεις περισσότερα πεφταστέρια.

Η συγκλονιστική στιγμή που η πτώση μετεωρίτη κάνει τη νύχτα μέρα στη Σαρδηνία (Video)

Τι είναι οι Ωριωνίδες;

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή αστεριών, που κάθε χρόνο συμβαίνει το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Για να παρατηρήσεις αυτό το μοναδικό γεγονός και σπάνιας ομορφιάς φαινόμενο, θα πρέπει να είσαι παρατηρητικός τις ώρες με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.

Η ονομασία του φαινομένου της βροχής διαττόντων αστέρων προήλθε από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Οι Ωριωνίδες συμβαίνουν όταν η τροχιά της Γης περνά μέσα από μια λωρίδα διαστημικών απορριμμάτων που άφησε πίσω του ο κομήτης του Χάλεϋ. Καθώς θραύσματα του κομήτη σε μέγεθος κόκκου άμμου γνωστά ως μετεωρίτες, εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας και καίγονται, αφήνοντας πύρινες ραβδώσεις στον ουρανό.

Unsplash

Η Γη διέρχεται από το Χάλεϋ δύο φορές το χρόνο, μια φορά ξεκινώντας τον Μάιο και μετά ξανά τον Οκτώβριο. Κάθε πέρασμα διαρκεί περίπου ένα μήνα, γι’ αυτό και οι βροχές μετεωριτών που προκύπτουν την άνοιξη και οι Ωριωνίδες το φθινόπωρο διαρκούν εβδομάδες. Ωστόσο, η αιχμή κάθε βροχής συμβαίνει όταν ο πλανήτης μας κινείται μέσα από το πιο πυκνό τμήμα του ίχνους των συντριμμιών του Χάλεϋ.

Τέλος, η βροχή των αστεριών γίνεται με γρήγορο ρυθμό, αφού περίπου 20 πεφταστέρια την ώρα εισέρχονται στην Γη, ενώ κινούνται με ταχύτητα 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή η ταχύτητα αναγκάζει τους μετεωρίτες να καίγονται και να αφήνουν πίσω τους λαμπερά ίχνη στον ουρανό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ωριωνίδες: Βροχή από αστέρια αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής στον ελληνικό ουρανό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα