Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών: Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην αγάπη, την προστασία και την φροντίδα

18:03 19/11/2022 - Πηγή: iPop

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας ενώ η ενδοοικογενειακή βία είναι περισσότερο δίπλα μας απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Ενώ, η οικογένεια πρέπει να είναι το φυσικό περιβάλλον για την προστασία των παιδιών, τα παιδιά συχνά δέχονται τη βία υπό μορφή πειθαρχίας. Δυστυχώς, η σωματική τιμωρία αποτελεί συνηθισμένη και αποδεκτή τακτική για πειθαρχία των παιδιών σε αρκετές χώρες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή και στην Ελλάδα. Η παρέμβαση σε τέτοιες

περιπτώσεις πρέπει να είναι έγκαιρη και κατάλληλη.

Παιδική κακοποίηση: Δεν αρκεί μόνο η συγκίνηση.

Τα παιδιά αποτελούν την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να υφίστανται διαφόρων ειδών διακρίσεις, κακομεταχείριση και παραμέληση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ανήμπορα να αντιδράσουν στις κοινωνικές ανισότητες και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με την Unicef, παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 2,7 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ιδρύματα- και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος. Στερώντας τη γονική φροντίδα, μπορούν να υποστούν σωματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές βλάβες – με συνέπειες που διαρκούν μια ζωή. Αυτά τα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν βία, κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση. Σύμφωνα πάντα με την Unicef, πάνω από 1 στα 4 παιδιά που ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση.

Με βάση τα στατιστικά κακοποίησης του Χαμόγελου του Παιδιού, μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2022:

Ο Οργανισμός έλαβε 557 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης για 964 παιδιά. Από αυτά τα 964 παιδιά, ― μόνο τα 14! ― αφορούσαν σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Η πιο συχνή αναφερόμενη μορφή κακοποίησης ήταν σε ποσοστό 50,10% η παραμέληση των παιδιών. Η λιγότερο συχνά αναφερόμενη μορφή κακοποίησης ήταν η σεξουαλική κακοποίηση – εκμετάλλευση παιδιών σε ποσοστό 1,45%. Υπήρξε αύξηση στις επώνυμες κι ανώνυμες αναφορές κατά 27,17% και κατά συνέπεια, αύξηση των παιδιών στις αναφορές κατά 43.88%.

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε σχέση με το Α’ Εξάμηνο του 2021 δεν παρατηρείται στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση στις αναφερόμενες μορφές κακοποίησης, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σεξουαλική κακοποίηση – εκμετάλλευση των παιδιών μένει μυστικό» αναφέρει η Φωτεινή Παπαδάτου, που είναι ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Κρήτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παιδική κακοποίηση: Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές κακοποίησης;

Η πιο φρικιαστική είναι σεξουαλική κακοποίηση αλλά δεν σταματά εκεί. «Όταν αναφερόμαστε σε παιδική κακοποίηση συμπεριλαμβάνουμε όλες τις μορφές βίας στα παιδιά. Δηλαδή, την ψυχική/λεκτική βία, τη σωματική βία, τη σεξουαλική βία και την παραμέληση. Όλες αυτές οι μορφές κακομεταχείρισης/κακοποίησης οδηγούν σε τραύματα ανεξάρτητα από το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Όσο πιο σύντομα στη ζωή ενός παιδιού συμβεί ή ξεκινήσει να συμβαίνει η κακοποιητική συμπεριφορά, πχ. στο στάδιο ταχείας ανάπτυξης 0-5 ετών, τόσο πιο βαθιά είναι ανεξίτηλα είναι τα τραύματα. Στην παιδική κακοποίηση τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται και η κακοποίηση που λαμβάνει χώρα στον κυβερνοχώρο, ενώ σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στην παιδική κακοποίηση εμπίπτει το Σύνδρομο «Μυνχάουζεν δια αντιπροσώπου», η συστεμική κακοποίηση (από τις υπηρεσίες προστασίας του παιδιού), η έκθεση σε βία (ενδοοικογενειακή βία) -σύνδρομο του αμέτοχου θεατή, η παιδική εργασία, η κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών σε ιδρύματα, η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων (παιδικό trafficking)», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του σωματείου «Ελίζα», Βάνα Μαρκετάκη.

«Για όλες τις φορές που έπαψες να είσαι παιδί και δεν μίλησες σε κανέναν» – Ζέτα Δούκα, Ορφέας Αυγουστίδης και Μαίρη Μηνά μας καλούν να αναλάβουμε δράση για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Πώς πρέπει να αντιδρά κανείς απέναντι σε τέτοια περιστατικά

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών, ας μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δράσουμε, αν αντιληφθούμε κάποιο περιστατικό κακοποίησης ανήλικου παιδιού. Το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι περιστατικά παιδικής κακοποίησης να μην μένουν κρυφά. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι σημαντικό για όλους μας, γείτονες, επαγγελματίες που εργαζόμαστε κοντά σε παιδιά, φίλοι, συγγενείς, όλοι οι ενήλικες που αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι μας δημιουργεί υποψίες, μας βάζει σε σκέψεις, να απευθυνθούμε σε μία Γραμμή Βοήθειας, να συζητήσουμε τις σκέψεις μας και φυσικά, εφόσον το περιστατικό μας “βασανίζει”, να το αναφέρουμε στην Εισαγγελία.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι προτιμότερο να αναφερθούμε σε ένα περιστατικό με υποψία κακοποίησης και να έχουμε κάνει λάθος, παρά να στρέψουμε το βλέμμα αλλού και να αφήσουμε ένα παιδί να κακοποιείται. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι την αναφορά μας μπορούμε να την κάνουμε και ανώνυμα, εάν δεn θέλουμε να αποκαλυφθούμε. Είναι ανακουφιστικό να γνωρίζουμε ότι αναφέρουμε υποψία και όχι βεβαιότητα. Αυτήν, την αναλαμβάνουν άλλοι», σημειώνει η διευθύντρια του Σωματείου «Ελίζα».

Η αναγνωρισμένη ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα. «Μπορούν να καλέσουν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, γείτονες, απλοί πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν ένα παιδί που υποφέρει ή κινδυνεύει, 24 ώρες το 24ωρο, ανώνυμα και δωρεάν» λέει η κ. Φωτεινή Παπαδάτου από το «Χαμόγελο του Παιδιού».Επιπλέον, η εφαρμογή Chat 1056, είναι ένας νέος προσφιλής στα παιδιά και τους νέους τρόπος επικοινωνίας για να αισθάνονται την ασφάλεια να επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα. «Είμαστε εδώ για όλα τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, για ό,τι τούς συμβαίνει, για ό,τι τούς απασχολεί, ώστε μαζί να βρούμε μία λύση στο πρόβλημά τους», προσθέτει η κ. Παπαδάτου.

Τουλάχιστον 1.500 παιδόφιλοι υπάρχουν στην Ελλάδα – Τα χρόνια συμπτώματα που βιώνουν τα θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών: Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην αγάπη, την προστασία και την φροντίδα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα