Παίζοντας με το φως

14:00 9/5/2014 - Πηγή: iPop

Η ζωγραφική με το φως, είναι μια φωτογραφική τεχνική κατά την οποία οι λήψεις γίνονται μετακινώντας μια πηγή φωτός ή μετακινώντας τη φωτογραφική μηχανή. Με λίγα λόγια, βγάζεις φωτογραφίες παίζοντας με το φως!

Ο όρος «light painting» βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της φωτογραφίας στο 1914 όταν ο Frank Gilbreth, μαζί με τη σύζυγό του Lillian Moller Gilbreth, χρησιμοποίησαν μικρά φώτα και το ανοικτό κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής για να ξεχωρίσουν, να αναλύσουν και να αναδιοργανώσουν

τις κινήσεις ενός ανθρώπου που εργάζεται.

Ο Man Ray, το 1935, ήταν ο πρώτος φωτογράφος που χρησιμοποίησε αυτή τη τεχνική, λίγο διαφοροποιημένα, στην έκθεση με τίτλο «Space Writing». Ο Man Ray πειραματιζόταν συνεχώς πάνω σε διάφορες τεχνικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις που αφορούσαν τη ζωγραφική φωτός. Έτσι το 1935, ο Αμερικάνος καλλιτέχνης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε μία τροποποιημένη πηγή φωτός που ονομάζεται σήμερα «light pen», ουσιαστικά μία πένα που στην άκρη της έχει μία μικρή λάμπα. Πρακτικά, σ αυτή τη τεχνική, μία κινητή πηγή φωτός κινείται από το χέρι του καλλιτέχνη στο χώρο σαν να ζωγραφίζει ο ίδιος με πραγματικό πινέλο πάνω σε καμβά. Σε χαμηλές ταχύτητες κλείστρου, η τροχιά του λαμπτήρα καταγράφεται ως ένα φωτεινό μονοπάτι αποτελούμενου από διάφορους σχηματισμούς, όπως μικρούς στρόβιλους και λαμπυρίζοντες γιρλάντες, αιωρούμενοι στο κενό.

Το 1949 ο Pablo Picasso δέχθηκε μία επίσκεψη από τον φωτογράφο Gjon Mili, ο οποίος του έδειξε τις φωτογραφίες από ice skaters, στις οποίες έπαιζε με το φως και τα παγοπέδιλα τους. Ο Picasso ενθουσιάστηκε και άρχισε να φτιάχνει εικόνες ζωγραφίζοντας με το φως μέσα σ ένα σκοτεινό θάλαμο. Αυτή η σειρά φωτογραφιών έγινε γνωστή ως «Picasso’s light drawings». Το πιο γνωστό έργο αυτής της συλλογής τιτλοφορείται «Picasso draws a Centaur»

Για να βγουν οι δικές μας φωτογραφίες χρησιμοποιήσαμε σπινθηροβόλα κεριά (αυτά που βάζουμε στις τούρτες και πετάνε σπίθες) διαφόρων μεγεθών, αλλά και τα φώτα της πόλης! Γενικά, η ποικιλία από πηγές φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι τεράστια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις από κεριά, σπίρτα, πυροτεχνήματα, μέχρι glowsticks αλλά και την οθόνη του κινητού σου!

Θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα τριπόδι, μία φωτογραφική μηχανή DSLR, φαντασία και υπομονή…. Οι ρυθμίσεις που κάναμε στη μηχανή (και είναι αυτές που θα πρέπει να κάνεις και εσύ!) είναι: Βάζεις τη μηχανή σε Shutter Priority mode (το S στις ρυθμίζεις, δίπλα στο κουμπάκι που πατάς για να κάνεις κλικ ντε!) και μετά διαλέγεις το χρονικό διάστημα που θέλεις να έχεις στη διάθεση σου για να ζωγραφίσεις και που παράλληλα θα μένει ανοικτό το κλείστρο της φωτογραφικής. Εμείς το αφήσαμε στα 15 sec. Βγάλε τις δικές σου φωτογραφίες και στείλε μας να δούμε το αποτέλεσμα!

The post Παίζοντας με το φως appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα