Πώς μπορείς να διαχειριστείς το λάθος σου;

13:22 14/10/2019 - Πηγή: iPop

Η διαχείριση ενός λάθους δεν είναι εύκολη υπόθεση και εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καθενός. Και όχι δεν θα σου πούμε τα λάθη είναι ανθρώπινα και όλοι τα κάνουμε… δεν είναι αυτό το point μας (αν και ισχύει)!

Μπορεί να ξεχνάς όσα έχεις πετύχει αλλά δεν ξεχνάς ποτέ ένα λάθος που έκανες. Σου στοιχίζει. Σκέφτεσαι κι αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να κάνεις κάτι διαφορετικά, αν δεν έπρεπε να το κάνεις με τον συγκεκριμένο τρόπο, αν πρέπει να το «μαρτυρήσεις» ή να βρεις μια άλλη λύση,

αν, αν, αν…

Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι όλοι (ανεξαιρέτως) κάνουμε λάθη. Και δεν μπορείς κάθε φορά που τα κάνεις να πέφτεις στα πατώματα, να κρύβεσαι από ντροπή και να παραδίδεις τα όπλα. Πού θα σε βοηθήσει αυτό; Πουθενά.

Η διαχείριση ενός λάθους είναι το πιο σπουδαίο πράγμα για να μη μείνεις στάσιμος και να μάθεις από αυτό το λάθος. Ναι, το να αλλάξεις την νοοτροπία σου απέναντι στα λάθη είναι περισσότερο ή λιγότερο εφικτή.

Η ψυχολογία σήμερα αναφέρει πέντε πράγματα που όλοι χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια ανεκτικότητα στα λάθη: Αγκαλιάζουμε τις προσπάθειες και τα λάθη μας, παίρνουμε την ευθύνη για τα δικά μας λάθη, έχοντας κατά νου ότι η τελειομανία μπορεί να μπει στο δρόμο μας, μετατρέποντας τελικά τα λάθη σε μαθήματα ζωής, σημαδεύοντας τα λάθη και όχι τον αυτό μας και είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε λάθη.

unsplash/Abigail Keenan

Όλα αυτά μπορεί να σου ακούγονται ως «καλές συμβουλές» αλλά μπορεί και να σε κάνουν να αισθάνεσαι λιγότερο φοβισμένος από τα να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο ακόμη κι αν κάνεις λάθος ή αποδειχθεί τελικά ότι έκανες λάθος.

Έκανες λάθος στη δουλειά; Αυτό είναι το #1 πράγμα που πρέπει να κάνεις!

Ωστόσο, όταν έχεις κάνει το λάθος και νιώθεις πολύ άσχημα δεν σε βοηθά να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου ως χαμένο αλλά πρέπει να προσπαθήσεις ξανά. Κι αυτό θα σε κάνει να βλέπεις το λάθος ως ένα εργαλείο ανάπτυξης.

Είναι τόσο εύκολο να θεωρούμε πως είμαστε τα λάθη μας, όμως η αλήθεια είναι ότι είμαστε μια συγχώνευση όλων όσων μαθαίνουμε στη ζωή! Έτσι, εάν κάνουμε ένα λάθος και το αγκαλιάσουμε ως ευκαιρία ανάπτυξης, είναι το μάθημα που μαθαίνουμε – ο παράγοντας ανάπτυξης – που γίνεται μέρος της ψυχής. Εάν, όμως, βλέπουμε το λάθος ως αποτυχία του εαυτού και όχι ως κάτι φυσικό στη ζωή μας, τότε επικεντρωνόμαστε σε όλα τα αρνητικά!

unsplash/Ian Kim

Η ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική. Σε βοηθά να δέχεσαι τα λάθη σου, είναι ένα φυσικό μέρος της μάθησης για το τι λειτουργεί για σένα και τι όχι, επιβεβαιώνοντας ότι η εμπειρία -με τα θετικά και τα αρνητικά της- σε κάνει πιο δυνατό.

Δεν επικεντρώνεσαι στο λάθος αλλά στο γεγονός ότι μεγαλώνεις, ωριμάζεις, μαθαίνεις, γίνεσαι καλύτερος. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι ωριμάζεις και μεγαλώνεις όταν κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο λάθος και δεν μαθαίνεις τίποτα.

Η νοοτροπία ενός ανθρώπου -είτε είναι θετική, είτε αρνητική- κάνει τη διαφορά για το αν ένας άνθρωπος θα δει το λάθος του ως αποτυχία ή ως μια σημαντική και πολύτιμη ευκαιρία μάθησης.

Διαβάστε επίσης:

Πράγματα στην καθημερινή ζωή που δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθος!

Photo: unsplash/Daniela Holzer

Το άρθρο Πώς μπορείς να διαχειριστείς το λάθος σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα