Πως ξεκινάει κάποιος, το δικό του start-up;

15:30 6/5/2014 - Πηγή: iPop

Ολοένα και περισσότεροι νέοι κάνουν στροφή προς την καινοτομία δημιουργώντας το δικό τους start-up. Την άνθιση μάλιστα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιβεβαιώνει και η New York Times με πρόσφατο δημοσίευμά της με τίτλο «Η ύφεση δημιουργεί ένα κύμα από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις», δίνοντας ωστόσο παραδείγματα μόνο από επιτυχημένες προσπάθειες. Βλέποντας την επιτυχία που σημειώνεται στο συγκεκριμένο

τομέα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός αυτών που μπαίνουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν το δικό τους startup. Τα λάθη όμως στο ξεκίνημα και στη μη σωστή διαχείριση μπορεί να αποβούν μοιραία.

Πως όμως μπορείς, να ξεκινήσεις το δικό σου startup και ποια είναι τα λάθη, που θα πρέπει να αποφύγεις;Μπορεί να βγεις και χρεωμένος στο κλείσιμο της επιχείρησης;Τι ισχύει στην Ελλάδα, για τέτοιου είδους επιχειρήσεις;Πως μπορείς να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση και πώς να τη διαχειριστείς;

Δείτε τι μας είπε, ένας από τους πλέον αρμόδιους, σε θέματα startups στη χώρα.

1)Ξεκινάς με μια ιδέα.

Πρέπει να έχεις μια ιδέα. Να έχεις βρει, ένα κομμάτι της αγοράς, το οποίο έχει μια ανάγκη και χρειάζεται μια λύση. Αυτό που πρέπει να κάνεις, πρώτα, είναι μια έρευνα στο google. Να συγκεντρώσεις στοιχεία, να μαζέψεις πληροφορίες και να δεις τι κάνει ο ανταγωνισμός. Ποια είναι η αγορά του; Ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς του; Να τα βρεις όλα αυτά και να τα καταγράψεις. Να εντοπίσεις πιθανώς άλλες λύσεις, ή εκδοχές που υπάρχουν. Να πλησιάσεις τους πελάτες σου και να προσπαθήσεις να μάθεις τι θέλουν, τα προβλήματα τους, σε σχέση με το πεδίο εφαρμογής της ιδέας τους και μέσα στην διαδικασία, να δοκιμάσεις αν η λύση που έχεις στο μυαλό σου, λειτουργεί! Να προσπαθήσεις ακόμα και να την βελτιώσεις. Δηλαδή, να εξελίξεις την ιδέα σου, χωρίς ακόμα να έχεις κάνει επιχείρηση. Να ψάξεις τα πάντα γύρω από αυτή, χωρίς να έχεις μιλήσει και σε πολλούς, για το ποια είναι ακριβώς η ιδέα σου. (Αν δεν θέλεις να την δεις, φτιαγμένη από άλλους…)

2) Όταν κάνεις αυτή την έρευνα και ξέρεις τι συμβαίνει στην αγορά, μπορείς να αρχίσεις να ψάχνεις και για πατέντες, που υπάρχουν, γύρω από την ιδέα σου.

Πάλι μέσω google, στο ειδικό κομμάτι, που λέγεται google patents. Αυτό, χρειάζεται για δυο λόγους. Ο πρώτος, είναι για να μην πατήσει η λύση σου, πάνω σε κάτι που ήδη υπάρχει και είναι κατοχυρωμένο. Ο δεύτερος, για να δεις, αν η ιδέα σου είναι μοναδική. (Κάτι που θεωρητικά, ξέρεις, από το πρώτο βήμα της διαδικασίας). Όταν δεις, πως έχει πιθανότητες να είσαι μοναδικός, τότε μπορείς να κατοχυρώσεις πλέον την ιδέα σου, στο US patents office, στο uspto.gov. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό portal, μέσω του οποίου μπορεί οποιοσδήποτε απ όλον τον πλανήτη, με 70 δολάρια, να κάνει ένα Provisional-Patent (πρόχειρη/προσωρινή αίτηση πατέντας), όπως κάνουν οι φοιτητές στο Στάνφορντ όταν έχουν ένα project να δείξουν σε επενδυτές. Αυτό θα σε κατοχυρώσει για ένα χρόνο και βοηθάει στο αν σου κλέψουν την ιδέα και εφ όσων αυτή κατοχυρωθεί κάποια στιγμή, να μπορέσεις να αμυνθείς.

Μια Provisional Patent, μπορεί να είναι ένα κείμενο, που περιγράφει την ουσία της ιδέας σου, όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Π.χ «έχω ένα αλουμινένιο κύλινδρο και τον επικαλύπτω με χαλκό για να έχει καλύτερη αγωγιμότητα». Αυτή η διατύπωση είναι λάθος… Το σωστό είναι «με την διαδικασία επικάλυψης με χαλκό – εδώ περιγραφείς αναλυτικά την διαδικασία επικάλυψης του αλουμινένιου κυλίνδρου – επιτυχαίνουμε την καλύτερη αγωγιμότητα». Το κείμενο, πρέπει να έχει ένα Title, ένα Abstract, που σύντομα να περιγράφει την ουσία της ιδέας, ένα Background που να περιγράφει τι συμβαίνει σήμερα (current state of the art) και ποιο είναι το πρόβλημα που λύνουμε. Μετά, ένα Detailed Description, που να περιγράφει αναλυτικά την ιδέα με σχέδια και διαγράμματα ροής -αν υπάρχουν- και τέλος, να υπάρχει η λέξη Claims και από κάτω, τουλάχιστον μια αξίωση, με ένα αριθμό μπροστά πχ. 1. «Βάζοντας χαλκό με – αυτήν την διαδικασία – επιτυχαίνουμε καλύτερη αγωγιμότητα». Όλα στα Αγγλικά, με αρίθμηση ανά παράγραφο. Με την Provisional Patent που μόλις κατάθεσες (που είναι μια πρόχειρη αίτηση) έχεις χρονικό περιθώριο, λιγότερο από 11 μήνες, να βρείς έναν αμερικανό Patent Attorney (υπάρχουν μερικοί Ελληνοαμερικανοί Googlαρετε: George Pappas IP, Lazaris IP) και να προετοιμάσεις μαζί τους, να καταθέσεις μια κανονική αίτηση για πατέντα, βασιζόμενοι στην Provisional. Προσοχή: αν δεν κάνεις το δεύτερο βήμα, με την κανονική αίτηση, η ιδέα σου θα είναι δημόσια περιουσία, μόλις περάσουν οι 12 μήνες και κανείς δεν θα μπορεί ποτέ να την κατοχυρώσει (ούτε καν ο εφευρέτης…)

3) Άρχισε να χτίζεις ομάδα.

Ομάδα: οι άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν να υλοποιήσεις το προϊόν. Επιχείρηση δεν φτιάχνεις, μέχρι την ημέρα, που είσαι έτοιμος να πουλήσεις, ή μέχρι την ημέρα, που αρχίζεις να έχεις τα πρώτα μεγάλα έξοδα. Γιατί; Απλό! Η επιχείρηση έχει καθημερινά κόστη, που μπορεί να σε βαρύνουν. Όταν λοιπόν, φτιάξεις την ομάδα, πρέπει να μιλήσεις, κατά αρχάς, με νομικούς. Πρέπει να στήσεις όλο το νομικό πλαίσιο, που χρειάζεται, για να συνεργαστείς με τους ανθρώπους σου, δηλαδή όλο το πλέγμα συμβάσεων, που θα έχεις μαζί τους.

4) Αρχίζεις και φτιάχνεις το προϊόν σου! Αν μπορείς.

Φτιάχνεις αυτό που λέγετε Ελάχιστο Βιώσιμο Προϊόν ή MVP. Επιπλέον, πρέπει να βρεις χρηματοδότηση. Έχεις την αίτηση για Provisional Patent (αν η ιδέα σου είναι μοναδική), έχεις κτίσει την ομάδα σου… Τώρα πρέπει να ετοιμάσεις μια σύντομη παρουσίαση, ένα «Elevator Pitch», μαζί με την ομάδα σου (googlαρε πάλι την φράση, και θα βρεις αρκετές οδηγίες, του πως γίνεται).

Είναι χρήσιμο να φτιάξεις και μια πρόβλεψη εσόδων/εξόδων (Financial Plan) δυο – τριών ετών. Όταν έχεις όλα αυτά έτοιμα, αρχίζεις και κυνηγάς το Funding.

Θα έχεις ένα παράθυρο ευκαιρίας, να μιλάς ελεύθερα σε όλους για την ιδέα σου, χωρίς να χρειαστείς άλλα χρήματα για την κανονική πατέντα, περίπου οκτώ μηνών. Ίσως να είναι χρήσιμο, να έχεις έτοιμα το Elevator Pitch και το οικονομικό πλάνο, πριν καταθέσεις την αίτηση για Provisional Patent για να μεγιστοποιήσεις τον χρόνο που θα έχεις, για να βρει Funding, ενώ θα καλύπτεσαι, από την προστασία της αίτησης της πατέντας. Να προσέξεις να μην αναφέρεις σε κανένα επενδύτη, κάτι για την πατέντα σε αυτό το σημείο, να κάνεις μόλις πάρεις την χρηματοδότηση στα χέρια σου, γιατί στην πραγματικότητα, μέχρι να σου απονείμουν την πατέντα, δεν έχεις κάτι στα χέρια σου, εκτός από μια προτεραιότητα στην ιδιοκτησία της ιδέας, αν αυτή αποδειχτεί, από τους εξεταστές του USPTO, πράγματι μοναδική στον κόσμο.

5) Προσέγγισε τους πρώτους πελάτες, για να πουλήσεις. Πρώτα πούλα και μετά ίδρυσε εταιρία.

Η εταιρία, που ενδείκνυται να κάνεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι η ΙΚΕ, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, στην οποία μπορείς να έχεις έστω και 1 ευρώ κεφάλαιο και στην οποία μπορείς να είσαι 1 μέτοχος, ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Φρόντισε, οι υπόλοιποι να μην έχουν ασφαλιστικές εισφορές, γιατί αυτό θα βαραίνει όλο το εγχείρημα και θα δημιουργεί και προβλήματα σε περίπτωση αποτυχίας αργότερα.

Στην ΙΚΕ, οι μέτοχοι, μπορούν να εισφέρουν και σε είδος, όπως υπηρεσίες ή τεχνογνωσία. Την ΙΚΕ λένε πως μπορείς να την ξεκινήσεις με 1 ευρώ. Αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να βάλεις ένα μικρό κεφάλαιο, 5-6000 ευρώ για να μπορέσεις να έχεις τα πρώτα σου έξοδα. Γιατί μετά, θα πρέπει να κάνεις αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και αυτό κοστίζει.

6) Όταν ιδρύσεις την εταιρία, δε θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία, να φτιάξεις όμορφα γραφεία, αν δεν βρεις λεφτά ή αν δεν βρεις funding.

Γενικώς είναι λάθος να ξοδεύεις, σε οτιδήποτε εκτός από το προϊόν σου, πριν έχεις πωλήσεις και κάποια αρχικά κέρδη. Μπορείς να πας σε ειδικούς χώρους, οι οποίοι μισθώνονται, για να μπορείς να ελέγχεις αυτό το κόστος. Το μυστικό, είναι να έχεις χαμηλό κόστος, σε ότι κάνεις. Καμία εταιρία δεν έκλεισε ποτέ, γιατί δεν είχε ωραία γραφεία. Όλες κλείνουν, από έλλειψη κεφαλαίου κίνησης. Επίσης, καλό θα είναι να αποφύγεις την πρόσληψη υπάλληλων με ΙΚΑ, όσο αυτό είναι δυνατόν, γιατί σε περίπτωση αποτυχίας, θα έχεις υψηλό κόστος κλεισίματος της εταιρίας. Χρησιμοποίησε Freelancers όσο μπορείς με καλές συμβάσεις εργασίας, ώστε να μην έχεις ΙΚΑ, ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσεις κάτι παραπάνω. Μάθε πως λειτουργεί η εταιρία σου, μάθε το κανονιστικό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις σου, απέναντι στις αρχές. Μην αφήνεις τον λογιστή να τα χειρίζεται όλα αυτά, χωρίς να ελέγχεις τι κάνει. Κυνήγα τον τρίτο μήνα, να μάθεις αναλυτικά τα κόστη της εταιρίας σου και δες αν συμβαδίζουν με το οικονομικό πλάνο σου. Κάνε διορθώσεις αν χρειάζεται. Καλό είναι, η ανάπτυξη προϊόντων και οι πωλήσεις με το μάρκετινγκ, αλλά πρέπει να κάνεις και όλα τα άλλα σωστά, για να μπορέσεις να πετύχεις.

7) Έχε πάντα υπόψη σου, ότι μπορεί να αποτύχεις!

Ειδικά αν είσαι διαχειριστής της εταιρίας, δηλαδή CEO ή Πρόεδρος… Γιατί όλα, βαρύνουν εσένα, προσωπικά. Που σημαίνει, ότι σε περίπτωση αποτυχίας, θα πρέπει να έχεις ένα κεφάλαιο στην άκρη -5000-10000 ευρώ- για να κλείσεις την επιχείρηση. (Να κλείσεις όλες τις υποχρεώσεις που έχεις). Εδώ χρήσιμο είναι, να ξέρεις, πως είναι προς το συμφέρον σου, να αποτύχεις γρήγορα, σε λιγότερο από 1,5 χρόνο με ενεργή εταιρία, για να είναι περιορισμένο το κόστος της αποτυχίας. Τα χρήματα που θα χρειαστούν, έχουν να κάνουν με το θεσμικό σύστημα της χώρας, που είσαι εγκατεστημένος. Στην Ελλάδα, αυτό το ποσό για να κλείσει μια επιχείρηση, που λειτουργεί για 2 χρόνια, μπορεί να φτάσει, πάνω από 30.000 ευρώ.

Ποιο είναι το κόστος για να κλείσει μια επιχείρηση; Αναλόγως τον χρονικό διάστημα που είναι εν λειτουργία και το μέγεθος της.

Το κόστος αποτελείται από τα επιδόματα απόλυσης των υπάλληλων, τις τελευταίες χρωστούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, τον τελευταίο φόρο μισθωτών, το ΦΠΑ που πιθανόν οφείλεις, τα πρόστιμα ΚΒΣ-ΚΦΑΣ που ίσως προκύψουν από τον φορολογικό έλεγχο των βιβλίων, τις ρήτρες συμβολαίου μίσθωσης του χώρου, την κάλυψη επιταγών που δεν έχουν πληρωθεί, τα δάνεια, και τα χρωστούμενα σε μισθούς.

Όλα εκτός, της ρήτρας του συμβολαίου μίσθωσης και των δανείων, επισείουν ποινές φυλάκισης, σε περίπτωση που δεν καλυφτούν σε μέγιστο χρόνο 6 μηνών, από το κλείσιμο της επιχείρησης. Και πάνω σε όλα αυτά, θα πρέπει επιπλέον να υπολογιστούν και τα νομικά-φοροτεχνικά έξοδα, για το κλείσιμο. Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα για όλα αυτά, τότε θα πρέπει να υπάρχουν τα χρήματα, για τα νομικά έξοδα, για τα τουλάχιστον 10 δικαστήρια που θα ακολουθήσουν, όπως και τα χρήματα για την εξαγορά των ετών φυλάκισης που θα επιδικαστούν.

Έτσι υπολογίζουμε, αν μια χώρα είναι φιλική για start-up.

Στην Ελλάδα, για μια επιχείρηση 3 χρόνων με 4-5 υπάλληλους, το κόστος αυτό μπορεί να είναι ακόμα και 30-40.000.

Στην Αγγλία το κόστος είναι μηδενικό, γιατί αρκεί μια ειλικρινή πτώχευση, αν έχει εξανεμιστεί το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας και όλα διαγράφονται. Στην Ελλάδα ακόμα και με πτώχευση δεν διαγράφονται και επιπλέον, τα χρέη προς το δημόσιο, ακολουθούν τον διαχειριστή της εταιρίας για όλη του την ζωή. Σημειωτέον πως και η πτώχευση με το άρθρο 99, χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 8-10.000 ευρώ, για νομικά έξοδα!

Πιστεύετε ακόμα τόσο πολύ στην ιδέα σας;

Ξεκινήστε την!

Καλή επιτυχία….

Υ.Γ Ευχαριστούμε τον Ευάγγελο Αχιλλόπουλο, επικεφαλής της επιτροπής θεσμικών παρεμβάσεων του ΕΣΥΝΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών), που μας ενημέρωσε, για το ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε μια ιδέα.

The post Πως ξεκινάει κάποιος, το δικό του start-up; appeared first on iPop.

Keywords
new york times, new york, άρθρο 99, ελλαδα, york, times, συγκεκριμένο, λύση, google, office, gov, project, background, art, mvp, οαεε, ικα, ceo, σημαίνει, επιδοματα, ΦΠΑ, πτώχευση, ipop, σταση εργασιας, αυξηση φπα, www.google.gr, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, ipop, πτώχευση, αιτηση, βημα, δανεια, κβσ, πλαισιο, υφεση, ceo, mvp, office, times, αγορα, αυξηση, άρθρο 99, αρθρο, γινεται, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, εγχειρημα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εξοδα, επιτυχια, ερευνα, εταιρια, ετων, ζωη, ιδεα, ειδος, υπηρεσιες, ισχυει, κεφαλαιο, κυμα, κειμενο, λαθη, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λύση, μηνες, μυστικο, μικρο, μπορεις, μυαλο, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οκτω, οσο μπορεις, ουσια, παρουσιαση, πεδιο, πιθανοτητες, προβληματα, πωλησεις, συγκεκριμένο, συντομα, σχεδια, ομορφα, background, βηματα, gov, χωρα, project, κομματι, μπροστα, new york times, new york, πληροφοριες, σημαίνει, σωστο, θεματα, χερια, york
Τυχαία Θέματα