Πότε θα απαγορευτούν πλήρως τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ελλάδα;

19:40 11/12/2019 - Πηγή: iPop

Ο περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης είναι μια μεγάλη πρόκληση στην Ελλάδα για τον Οργανισμό Ανακύκλωσης και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και σ’ αυτό ακριβώς το θέμα αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Μαρίνα Παπαδάκη. Πότε θα απαγορευτούν πλήρως τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ελλάδα;

Όπως ανέφερε η ίδια, η σχετική οδηγία 904 του 2019 θα πρέπει να ενσωματωθεί έως το 2020 στην ελληνική νομοθεσία, με στόχο να απαγορευτούν σταδικά τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ελλάδα

από το 2021.

Μιλώντας σε ημερίδα για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην κυκλική οικονομία, η κ. Παπαδάκη σημείωσε ότι ο άνθρωπος είναι σημαντικό κομμάτι της κυκλικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΑΝ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα γίνονται στα σχολεία.

Ο οργανισμός έδωσε βαρύτητα στο θέμα της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας με το περιβαλλοντικό τέλος που είναι ανταποδοτικό και η νέα διοίκησή του, διερευνά, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, τις ενέργειες πρόληψης στις οποίες θα διοχετευτεί το τέλος

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις που αφορούν την καθαριότητα της πόλης Νικόλαος Ζεϊμπέκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειες του δήμου εστιάζονται στην αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών και την ενημέρωσή τους, κάτι που, όπως είπε, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία και την αισθητική της πόλης.

Προγραμματίζεται η τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα από το 2020, ώστε το έργο να είναι σε πλήρη ανάπτυξη του 2023, καθώς επίσης και η ανάπτυξη των καφέ κάδων σε σημεία μεγάλης παραγωγής όπως οι χώροι εστίασης, οι λαϊκές αγορές, τα σούπερ μάρκετ και οι χώροι συνάθροισης κοινού

Κατά την ημερίδα για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην κυκλική οικονομία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο Collectors, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του έργου, καταγράφηκαν 252 διαφορετικά συστήματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων και δημιουργήθηκε βάση δεδομένων με έρευνες, νομικές πληροφορίες και ορθές πρακτικές από 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο του έργου Twan van Leeuwen, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για ένα σύστημα καθώς αυτό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δήμων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη στροφή προς την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, κάτι, που, όπως είπε, δεν αυξάνει τα ποσοστά της ανακύκλωσης χωρίς να αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του προγράμματος Bernard Steubing, μίλησε ξεχωριστά για την ανακύκλωση διαφορετικών ρευμάτων απορριμμάτων και επισήμανε ότι το μέταλλο φτάνει σε ποσοστό 100% αλλά το χαρτί δεν φτάνει στην πλήρη ανακύκλωσή του καθώς έχει διασπώμενες ίνες και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο υψηλά. Στο πλαστικό υπάρχουν απώλειες στη φάση της διαλογής και έτσι η ανακύκλωσή του φτάνει το 53% ενώ στους λαμπτήρες και τα μικρά ηλεκτρονικά υλικά τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς πολύ μικρό ποσοστό από αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή παρόμοιων υλικών και η ίδια η διαδικασία της ανακύκλωσής τους είναι πολύ δύσκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως είπε, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν πετύχει τους στόχους της ανακύκλωσης των εν λόγω υλικών.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της ΕΕ για το 2030, αυτοί ορίζουν ότι θα πρέπει να οδηγούνται στη συλλογή ανακυκλώσιμων το 85% του χαρτιού, το 55% του πλαστικού, το 60% του μετάλλου και το 75% του γυαλιού.

Δες ακόμα:

Πάνινες σακούλες μοιράζουν οι Δήμοι για να μειώσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας

Το άρθρο Πότε θα απαγορευτούν πλήρως τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ελλάδα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα