Πού βασίζεται η ευτυχία; Η απάντηση δεν είναι αυτή που περιμένεις

16:30 29/10/2014 - Πηγή: iPop

Τι είναι και πού βασίζεται η ευτυχία; Είναι αυτό το αίσθημα της απόλυτης πληρότητας; Το θέμα είναι ότι η πληρότητα δεν εξαρτάται μόνο από όσα λαμβάνεις αλλά και από όσα περιμένεις ότι θα λάβεις.

Η ευτυχία περισσότερων από 18.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο προβλέφθηκε από μια εξίσωση που ανέπτυξαν ερευνητές στο University College του Λονδίνου, με αποτελέσματα που δείχνουν ότι η ευτυχία από στιγμή σε στιγμή δεν αντανακλά μόνο το πόσο καλά πάνε τα πράγματα, αλλά και το αν τα πράγματα πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο.

Η νέα

εξίσωση προβλέπει με ακρίβεια πόσο ευτυχισμένος θα πει κάποιος με βάση τι κερδίζει και τι περιμένει.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της ανταμοιβής.

Σχετικά με τη μελέτη, 26 άτομα ολοκλήρωσαν μια εργασία λήψης αποφάσεων, στην οποία οι επιλογές τους οδήγησαν σε χρηματικά κέρδη και ζημίες και κλήθηκαν επανειλημμένα να απαντήσουν στην ερώτηση «πόσο ευτυχισμένος είσαι τώρα;». Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα κατασκεύασαν ένα υπολογιστικό μοντέλο, στο οποίο η αυτο-αναφερόμενη ευτυχία συνδέθηκε με τις πρόσφατες ανταμοιβές και προσδοκίες. Το μοντέλο δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε 18.420 συμμετέχοντες στο παιχνίδι «Τι με κάνει ευτυχισμένο;» σε μια εφαρμογή για smartphone. Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν ότι η ίδια εξίσωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει πόσο ευτυχισμένος είναι ο παίκτης του παιχνιδιού, ενώ έπαιζε το παιχνίδι στο smartphone, ακόμα και αν μπορούσε να κερδίσει μόνο πόντους και όχι χρήματα.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ. Robb Rutledge δήλωσε:

«Οι προσδοκίες επηρεάζουν την ευτυχία, ακόμα και πριν μάθουμε το αποτέλεσμα της απόφασης. Αν έχετε σχέδια να συναντήσετε έναν φίλο σας στο αγαπημένο σας εστιατόριο, αυτές οι θετικές προσδοκίες μπορεί να αυξήσουν την ευτυχία σας τη στιγμή που κάνετε τα σχέδια. Η νέα εξίσωση αποτυπώνει αυτές τις διαφορετικές επιδράσεις των προσδοκιών και επιτρέπει να προβλεφθεί η ευτυχία με βάση τα συνδυασμένα αποτελέσματα πολλών γεγονότων του παρελθόντος».

The post Πού βασίζεται η ευτυχία; Η απάντηση δεν είναι αυτή που περιμένεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα