Όλοι οι λόγοι για να πας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Photos)
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξανάνοιξε τις πόρτες του για το κοινό και εμείς ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά του. Η μόνιμη έκθεση είναι εκεί και περιμένει τον κάθε επισκέπτη για να τον ταξιδέψει μέσα απ’ τα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
«Αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα τόσο μεγάλο μέρος της μόνιμης συλλογής του μουσείου στο ελληνικό κοινό. Πολλά απ’ τα έργα έχουν παρουσιαστεί ξανά σε θεματικές εκθέσεις στην προηγούμενη δραστηριότητα του μουσείου και κάποια απ’ τα έργα είχαν δημιουργηθεί ειδικά για το project
Μπαίνουμε στο κτίριο, γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος, κι αμέσως το ταξίδι ξεκινάει. Η μόνιμη συλλογή ξετυλίγεται σε 3 ορόφους, τον 2ο, τον 3ο και τον 4ο, ενώ διάφορα εκθέματα βρίσκονται και στους χώρους όπου κυκλοφορεί το κοινό.
Άρτεμις ΠοταμιανούΗ ροή της έκθεσης είναι αρκετά ανοιχτή, δεν χρειάζεται δηλαδή να ξεκινήσεις απαραίτητα απ’ τον 2ο όροφο και να καταλήξεις στον 4ο, ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του μουσείου που μας κάνει να σου προτείνουμε να ξεκινήσεις απ’ τον 2ο όροφο.
Ξεκινώντας την περιπλάνησή σου, μόλις ανέβεις στον 2ο όροφο, θα συναντήσεις τα εξαρτήματα που περισυνέλεξε η Μόνα Χατούμ απ’ το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ. Διάφορα σκουριασμένα αντικείμενα είναι περιφραγμένα στο βάθος του ορόφου απ’ όπου ξεκινάει η έκθεση, ενώ το ρεύμα διαπερνά κάθε τόσο την εγκατάσταση κι ενεργοποιεί το κύκλωμα με τους λαμπτήρες να αρχίζουν να αναβοσβήνουν, όπως ακριβώς αναβόσβηνε το ΕΜΣΤ όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι να ξεκινήσει επιτέλους επίσημα τη λειτουργία του το μουσείο.
Fix It – Μόνα ΧατούμΗ έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους, απ’ τους πέντε που προορίζονται για εκθέσεις. Στο ισόγειο και στο υπόγειο θα είναι οι περιοδικές εκθέσεις.
Τι θα δεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;Έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που έχουν “συσχετιστεί” μεταξύ τους τόσο φυσικά και απλά, σαν να ήταν συνεννοημένοι μεταξύ τους οι καλλιτέχνες, είναι τοποθετημένα στους ορόφους της μόνιμης έκθεσης.
«Χωρίς Τίτλο» – Γιάννης Κουνέλλης«Στη μόνιμη συλλογή υπάρχουν έργα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Υπάρχουν Έλληνες καλλιτέχνες της δεκαετίας του ’70 αλλά και ορισμένοι της νεότερης γενιάς. Επίσης υπάρχουν διεθνείς, σημαντικοί καλλιτέχνες, το έργο των οποίων πολλοί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα», λέει η Δάφνη Βιτάλη στο iPop.gr.
Τα έργα συνομιλούν μέσα από διαφορετικές υποθεματικές και αντιπαραθέσεις. Tι σημαίνει αυτό;H έκθεση έχει δομηθεί πάνω σε τρεις ξεχωριστούς άξονες: Πολιτικές αφηγήσεις, μυθολογίες του οικείου, όρια και διελεύσεις.
Όπως εξηγεί η κα Βιτάλη, η έκθεση επικεντρώνεται γύρω από κοινωνικά- πολιτικά ζητήματα, επίκαιρα ή προηγούμενων δεκαετιών. «Υπάρχει μια ενότητα έργων των Ελλήνων του ’70 που πραγματεύτηκαν τη δικτατορία, αλλά και πιο επίκαιρα, όπως το θέμα της μετανάστευσης, του αποκλεισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της βίας, την έννοια της Δημοκρατίας, την εθνική ταυτότητα κι άλλα. Πρόκειται για μια πολύ καλή συλλογή κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη των έργων, καθώς το καθένα έχει να πει μια ιστορία. Είναι μια συλλογή που χτίστηκε εκ του μηδενός».
Προσφυγική Σκηνή – Έμιλυ ΖασίρΗ συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει πάνω από 1.000 έργα, με τομείς όπως ζωγραφική και τρισδιάστατα αντικείμενα, φωτογραφία και νέα μέσα, αρχιτεκτονική και βιομηχανικό σχεδιασμό, ενώ το κοινό αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να δει 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Το κουτσό – Βλάσης ΚανιάρηςΤραπεζάκια – Νίκος ΑλεξίουΓιώργος ΛάππαςΟ ιδιαίτερος τέταρτος όροφος και τα έργα που περιλαμβάνειΟ τέταρτος όροφος του μουσείου είναι ένα αριστούργημα. Περιλαμβάνει έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, με ημερολογιακό χαρακτήρα.
Τα συγκεκριμένα έργα, όπως σημειώνει η Δάφνη Βιτάλη, ασχολούνται πολύ με τη μνήμη, τη ζωή, τον θάνατο, θεματικές πιο υπαρξιακές κι αυτά τα έργα έχουν δέσει πολύ καλά μεταξύ τους.
Στον 4ο όροφο θα βρεις κι ένα απ’ τα πιο συμβολικά έργα του ΕΜΣΤ, “Το Καράβι της Ζωής Μου” του Ίλια Καμπακόφ που είναι ένα πολύ σημαντικό έργο της εποχής.
Η Μπία Ντάβου έχει μια ξεχωριστή θέση στον όροφο, με τα Ιστία, στα οποία η ίδια κεντάει στίχους απ’ την Οδύσσεια. Το συγκεκριμένο έργο συνοψίζει την καλλιτεχνική της έρευνα, μέσα απ’ τον τρόπο που δούλευε.
Σε περίοπτη θέση θα συναντήσεις την εγκατάσταση Slumber της Τζανίν Αντονί. Την πρώτα φορά που παρουσιάστηκε το έργο, η καλλιτέχνης κοιμόταν στο κρεβάτι αυτό κάτω απ’ τον αργαλειό, καταγραφόταν το REM των ματιών της και το διάγραμμα που έβγαινε η ίδια το έπλεκε στον αργαλειό.
Απέναντι έχουμε έργο της Νίνας Παπακωνσταντίνου, το Χαμένο Ημερολόγιο, το οποίο είναι εμπνευσμένο απ’ την Σύλβια Πλαθ.
Και γιατί τελικά αξίζει να πας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;Θα σου απαντήσουμε απλά με τα λόγια της Δάφνης Βιτάλη, τα οποία μας εκφράζουν απόλυτα:
Νομίζω ότι πλέον η επίσκεψη σε ένα μουσείο δεν αφορά μόνο τη θέαση ορισμένων έργων αλλά είναι μια εμπειρία, και μπορεί κανείς να πάρει και μια αίσθηση απ’ αυτα που συμβαίνουν σήμερα, ποιες είναι οι αναζητήσεις της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, αλλά και κάποιες τάσεις της σύγχρονης τέχνης διεθνώς. Υπάρχουν διαφορετικές αφηγήσεις, διαφορετικές ενότητες έργων και σίγουρα όλοι θα βρουν κάτι που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον!
Acropolis Redux- Kendel GeersSpencer TunickΝίκος ΚεσσανλήςSuspect device – Μάκης ΦάροςNan GoldinTip!Μην ξεχάσεις να ανέβεις στην ταράτσα και να απολαύσεις την απίστευτη θέα στην Ακρόπολη απ’ τη μια πλευρά και στη θάλασσα απ’ την άλλη!
ΥΓ: Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων. Οι επισκέπτες, πριν από την είσοδό τους, ενημερώνονται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Αντισηπτικά διαλύματα είναι διαθέσιμα σε όλους τους χώρους, ενώ με ειδικές σημάνσεις οριοθετούνται οι διαδρομές μέσα στους εκθεσιακούς χώρους.
Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη έως τις 15/7.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Photos Credits: Κωνσταντίνα ΜητατάκηΤο άρθρο Όλοι οι λόγοι για να πας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Photos) εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Το «δώρο» Μπακογιάννη σε Αλαφούζο...
- Ανασχηματισμός: Πιο νωρίς οι «διορθωτικές παρεμβάσεις» – Όλα τα ονόματα
- Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με διπλή ασφάλιση
- Πανελλήνιες 2020: Απίστευτη γκάφα – Δείτε τι έπαθε υποψήφιος
- Πανελλήνιες 2020: Σχολιάζουμε LIVE τα θέματα των Μαθηματικών με το ΝΕΟ Φροντιστήριο (Video)
- Τι λέει ο ιβάν σαββίδης για την παραχώρηση του open
- Αγροτική Εστία ΟΠΕΚΑ: ΟΠΕΚΕΠΕ, επικουρικές συντάξεις πληρωμή ΙΚΑ Ιουλίου 2020 ΕΦΚΑ
- O μεγάλος περίπατος της προβοκάτσιας και του γεμπελισμού...
- Άδειασμα Μπακογιάννη σε Πέτσα - Ζητά να δημοσιευτούν τα χρήματα που δόθηκαν σε ΜΜΕ
- Πάμε βόλτα στην αναμορφωμένη Βασιλίσσης Όλγας (Photos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Όλοι οι λόγοι για να πας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Photos)
- Η συνταγή για αυθεντικά φαλάφελ που θα λατρέψεις
- Πάμε βόλτα στην αναμορφωμένη Βασιλίσσης Όλγας (Photos)
- MasterChef: Θυμάσαι τις οντισιόν του Σταύρου και του Σταυρή; (Videos)
- Η Naomi Campbell μας δείχνει μέσα σε 10 λεπτά το απόλυτο beauty routine!
- 5 wellness Instagram accounts για να ακολουθήσεις σήμερα!
- Premier League: Τα βλέμματα σε Ευρώπη και υποβιβασμό
- Φρέσκα backgrounds και stickers στο Facebook για τον μήνα Pride
- Κορονοϊός: Μήνυμα ελπίδας απ’ τον ΠΟΥ για την δεξαμεθαζόνη
- Τελικός MasterChef: Τα λάθη στην πρώτη μονομαχία και το φαβορί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αγροτική Εστία ΟΠΕΚΑ: ΟΠΕΚΕΠΕ, επικουρικές συντάξεις πληρωμή ΙΚΑ Ιουλίου 2020 ΕΦΚΑ
- Ζήτω το Έθνος!...
- Το «δώρο» Μπακογιάννη σε Αλαφούζο...
- Οι αρχές του Βερολίνου έδιναν σκόπιμα παιδιά σε παιδόφιλους...
- Και βασανιστές και ψεύτες οι αστυνομικοί στα Σεπόλια...
- Άδειασμα Μπακογιάννη σε Πέτσα - Ζητά να δημοσιευτούν τα χρήματα που δόθηκαν σε ΜΜΕ
- Συνελήφθη 47χρονος «μαϊμού» γιατρός που εξαπατούσε βαριά ασθενείς
- Ο Τσίπρας στο Κιλελέρ: Η Πολιτεία να στηρίξει τις ανάγκες των αγροτών
- Φορολογικές δηλώσεις 2020: Στα 600 ευρώ ο μέσος φόρος – Πώς θα πληρωθούν οι δόσεις
- Ο βίος του Αγίου Ιούδα Θαδδαίου που γιορτάζει στις 19 Ιουνίου