Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία | Οι ριζικές αλλαγές που περιλαμβάνει

09:30 29/5/2020 - Πηγή: iPop

ΤοΠαιδεία | βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». 

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο

περιλαμβάνει εργαστήρια δεξιοτήτων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής, των Ξένων Γλωσσών, των Κλασικών Γραμμάτων και της Φυσικής Αγωγής, αναγραφή χαρακτηρισμού διαγωγής στους τίτλους σπουδών, ενώ προτείνεται και η επιστροφή των Λατινικών.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Παιδεία; 

Πέρα από τα ήδη αναφερθέντα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων, την επαναφορά των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, την επαναφορά μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας, την καθιέρωση τριών Ομάδων Προσανατολισμού, ένα επιπλέον εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές και θέσπιση βάσης μετεγγραφών.

Προβλέπεται η ενίσχυση και διεύρυνση του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ενώ νέα είναι τα δεδομένα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών, την αξιολόγηση σχολείων, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, καθώς και για τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο.

Πανελλαδικές 

Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα θα γίνουν τρεις: 1.Ανθρωπιστικών Σπουδών, 2. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και 3. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.Από την ερχόμενη χρονιά επίσης, θα ισχύουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.Καταργείται, ακόμα, η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β’ λυκείου.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το επόμενο σχολικό έτος (2020-21). Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα») στους μαθητές, όπως και η βιωματική μάθηση. Τα εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.α.

Αγγλικά από το νηπιαγωγείο 

Εισάγεται πιλοτικά στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου η ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 προβλέπεται να λειτουργήσουν 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά Σχολεία.Τα σημερινά Πειραματικά Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα χαρακτηριστούν Πρότυπα Σχολεία, ενώ τα πέντε Πειραματικά Σχολεία των πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πατρών και Κρήτης (Ρέθυμνο) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν ως έχουν, πειραματικά.Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε σχολείο της Επικράτειας να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό του ως Πρότυπο ή Πειραματικό.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται, ακόμα, η αύξηση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο, η αξιολόγηση των σχολείων και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία- μέχρι πότε θα γίνονται μαθήματα

Photo: Dan Balilty / AP

Το άρθρο Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία | Οι ριζικές αλλαγές που περιλαμβάνει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα