Άκαρπες οι προσπάθειες για αποσυμφόρηση του Πειραιά- Πάνω από 52.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

12:31 8/4/2016 - Πηγή: iPop

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Παρασκευής οι προσπάθειες για αποσυμφόρηση του Πειραιά οι οποίες, όμως, φαίνεται να είναι άκαρπες. Η πύλη Ε3 έχει σφραγιστεί και συνεχίζεται η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην πύλη Ε2 με στόχο να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τη βοήθεια μεταφραστών, ζητούν να μαζευτούν οι σκηνές και από την πύλη Ε2. Την ίδια στιγμή στην καταγραφή της Παρασκευής τονίζεται πως τα άτομα που βρίσκονται στη χώρα μας είναι πάνω από

52.000.

Νέο φυλλάδιο το βράδυ της Πέμπτης:

Με νέο φυλλάδια ομάδα ατόμων προσπάθησε για ακόμα μια φορά να παρακινήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μείνουν στο λιμάνι και να «πολεμήσουν» για το άνοιγμα των συνόρων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης όσοι είναι Αφγανοί υπήκοοι θα πρέπει να μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, ενώ οι Σύροι θα μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Ένα πούλμαν βρίσκεται έξω από την πύλη Ε2 με προορισμό τη βόρεια Ελλάδα αλλά οι πρόσφυγες δεν δείχνουν πρόθυμοι να ανέβουν.

Πόσο άτομα βρίσκονται στη χώρα μας;

Σε 52.666 ανέρχονται οι πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης την Παρασκευή.

Στα νησιά βρίσκονται 6.499 άτομα, εκ των οποίων οι 149 είναι νέες αφίξεις. Ενώ στο νομό Αττικής φιλοξενούνται 14.327, από τους οποίους οι 4.668 στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 2.528, ενώ στη νότια Ελλάδα σε 340.

Στην βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.972 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 11.269 είναι στην Ειδομένη και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου βρίσκονται ακόμα 1.264 άτομα.

Ενημερωτικό φυλλάδιο από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό:

Παράλληλα, με ενημερωτικό φυλλάδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής & το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προσπαθεί να πείσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν από τον Πειραιά.

Το φυλλάδιο είναι γραμμένο σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά), θα είναι έτοιμο από το τυπογραφείο το πρωί της Δευτέρας 11 Απριλίου, οπότε και θα ξεκινήσει να μοιράζεται στους πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στο λιμάνι.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ευχαριστεί όλους όσοι συνετέλεσαν στη δημιουργία του φυλλαδίου.

Επεισόδιο στη Λέσβο:

Μετά την προσωρινή αναβολή που είχαν πάρει οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, σήμερα, Παρασκευή, γίνεται η επανέναρξή τους με τη μεταφορά 150 ατόμων στη γειτονική χώρα. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας έφτασαν 149 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία.

Ειδικότερα, το πλοίο «Λέσβος» της Τουργιόλ μεταφέρει στην Τουρκία 50 μετανάστες από το hot spot στη Μόρια, οι οποίοι δεν έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, ούτε έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να κάνουν.

Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα στη Λέσβο μπροστά από το πλοίο με σκοπό να σταματήσουν την επαναπροώθηση.

Συγκεκριμένα, τρία άτομα έπεσαν στο νερό και αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, έπιασαν την αλυσίδα του πλοίου «Λέσβος» με σκοπό να αποτρέψουν την επαναπροώθηση.

Τα άτομα τελικά συνελήφθησαν από τις αρχές και το πλοίο αναχώρησε για την Τουρκία.

Εν συνεχεία το «Ναζλί Ζαλέ» της Ζαλέμ Τουρ θα μεταφέρει στην γειτονική χώρα 100 άτομα, τα οποία θα έχουν φθάσει στη Λέσβο από την Κω και τη Σάμο με το «Τέρα Τζετ».

Στο λιμάνι της πόλης Δικελί θα παραδοθούν οι μετανάστες στις τουρκικές αρχές. Ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex θα συνοδεύουν τους μετανάστες κατά την επανεισδοχή τους, με τον καθένα να είναι υπεύθυνο για την ασφαλή μεταφορά ενός μετανάστη. Παράλληλα, μαζί τους θα ταξιδέψουν και ομάδες ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης για κάθε ενδεχόμενο.

Εντάσεις σε Σάμο- Ειδομένη:

Στην Ειδομένη την Πέμπτη, πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. Απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.

Επεισόδια και στη Σάμο όπου 250 μετανάστες με την απειλή μαχαιριών και σπασμένων γυαλιών προσπάθησαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο του hotspot.Παράλληλα πολλοί ήταν και αυτοί που δραπέτευσαν από την αφύλακτη πλευρά της περίφραξης.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Άκαρπες οι προσπάθειες για αποσυμφόρηση του Πειραιά- Πάνω από 52.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα