Τα πιο τρομακτικά χημικά όπλα

14:31 26/8/2014 - Πηγή: iPop

Η ανθρωπότητα, από τους αλχημιστές ως του σύγχρονους ερευνητές, πάντα αναζητούσε τη χημεία της ζωής. Το ίδιο, όμως, μπορεί να ειπωθεί και για τη χημεία του θανάτου.

Χιλιάδες χρόνια πριν τα αέρια της μουστάρδας πνίξουν τα χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χημικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί σε πολέμους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας Έλληνες (κυρίως Σπαρτιάτες) και Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν χημικά συστατικά τα οποία έκαιγαν τους πνεύμονες, τύφλωναν, δημιουργούσαν σοβαρές εντερικές διαταραχές ή προκαλούσαν εγκαύματα στο δέρμα.

Οι σιωπηλοί και συνήθως αόρατοι αυτοί

δολοφόνοι απλώνονταν στα πεδία των μαχών και προκαλούσαν αδιάκριτα πόνο και θάνατο. Μόνο όμως στον 20ό αιώνα βρήκαν την πλήρη και τρομακτική εφαρμογή τους.

Τα πιο τρομακτικά από αυτά είναι με αντίστροφη (από το 8 ως το 1) σειρά:

ΒΖ

Η χημεία της ζωής και η χημεία του θανάτου συχνά αντανακλούν η μία την άλλη.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 τα παιδιά των λουλουδιών παίρνοντας ψυχεδελικά σκευάσματα ονειρεύονταν ένα κόσμο ειρηνικό. Την ίδια περίοδο ερευνητές του Αμερικανικού στρατού μελετούσαν κάποιες από τις ίδιες παραισθησιογόνες ουσίες για την περίπτωση διαξαγωγής ενός ψυχοχημικού πολέμου.

Ερευνούσαν επίσης για πιθανά όπλα στις πάνω από 400 μηνιαίως ουσίες που απέρριπταν για λόγους ανεπιθύμητων παρενεργειών οι φαρμακευτικές βιομηχανίες και οι οποίες ουσίες ήταν εμπορικά άχρηστες.

Από τη δίνη αυτή των παραισθησιογόνων, των αποτυχιών της ιατρικής και των ανθρωπίνων πειραμάτων προέκυψε ο βενζιλικός 3-κινουκλιδινυλεστέρας ή πιο γνωστός ως ΒΖ, σαν το πρότυπο χημικό συστατικό πρόκλησης ανικανότητας των ενόπλων δυνάμεων των Η.Π.Α.

Ένα λοιπό συστατικό που είχε απορριφθεί ως γαστρεντερική θεραπεία, το ΒΖ, αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο σαν χημικό όπλο λόγω της ισχυρής ιδιότητάς του να προκαλεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αμβλύνει πολλές κρίσιμες γνωστικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της προσοχής, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και της κατανόησης και το κάνει για τρεις μέρες.

Οι Η.Π.Α. χρησιμοποίησαν το όπλο εναντίον των Βιετκόνγκ και φέρεται να έχει διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης του σε περίπτωση μη στρατιωτικής σύρραξης (εξεγέρσεις πολιτών κ.λ.π.)

Οι Η.Π.Α. εγκατέλειψαν τελικά το ΒΖ λόγω των απρόβλεπτων επενεργειών του στο πεδίο της μάχης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ζάλη, απώλεια του κινητικού ελέγχου, έμετος, ξηροστομία, θολή όραση, σύγχυση, καταστολή, απρόβλεπτη συμπεριφορά, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις

Αέριο της μουστάρδας

Ένα χημικό όπλο δεν είναι απαραίτητο να σκοτώνει προκειμένου να είναι αποτελεσματικό. Το αέριο της μουστάρδας έγινε διαβόητο από την ικανότητά του να εξουδετερώνει ολόκληρες στρατιωτικές μονάδες μέσα στα χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π..

Το γενικώς άχρωμο και με οσμή μουστάρδας αέριο μπορεί να πάρει από 2 έως 24 ώρες προκειμένου ν’ αρχίσει να επιδρά, κάτι που εξαρτάται από τη συγκέντρωση αλλά το προκαλούμενο κάψιμο στα μάτια, στο δέρμα και στην αναπνοή μπορεί να θέσει εκτός μάχης στρατιωτικά τμήματα.

Παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία των πληγέντων αναρρώνει σε διάστημα εβδομάδων, υπήρξαν και εμπειρίες μόνιμης φοβίας, τύφλωσης και βλαβών στο DNA.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ερεθισμός του δέρματος, ερεθισμός του οφθαλμού, πόνος του οφθαλμού, οίδημα του οφθαλμού, δακρύρροια, ευαισθησία στο φως, προσωρινή τύφλωση, ρινική καταρροή, το φτέρνισμα, βράχνιασμα φωνής, αίμα στη μύτη, δύσπνοια, βήχας, κοιλιακός πόνος, διάρροια, πυρετός, ναυτία, εμετός, μειωμένο σχηματισμό αιμοσφαιρίων.

RICIN

Ανακαλύφθηκε κι αυτό και πατενταρίστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των Η.Π.Α. Με τη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί δεν βρέθηκε καμιά αξιόλογη μέθοδος διασκορπισμού του, αφού δεν είναι δυνατόν να το ρίξεις στο τσάι του εχθρού. Η χρήση του, ως επικάλυψη βλήματος, απαγορεύτηκε από τη Σύμβαση της Χάγης το 1899.

Η τοξίνη αυτή προέρχεται από το άλεσμα είδους φασολιών που τρων οι κάστορες (Ricincommunis) με πετρέλαιο. Είναι βραδείας (4-24 ώρες) δράσης θανατηφόρα τοξίνη. Αρκεί ένα χιλιοστογραμμάριο για να προκαλέσει τον θάνατο.

Με βλήμα που είχε επικάλυψη Ricin δολοφονήθηκε το 1969 με πυροβολισμό στο πόδι ο αυτομολήσας Βούλγαρος συγγραφέας Georgi Markov.

Αέριο χλώριο

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς στη μάχη του Ypres κατά τον Α’ Π.Π., αφανίζοντας δύο μεραρχίες Γάλλων και Αλγερινών μ’ αυτόν τον πικάντικο κιτρινοπράσινο δολοφόνο.

Το αέριο χλώριο αντιδρά με την υγρά εσωτερικά και εξωτερικά του σώματος φτιάχνοντας υδροχλωρικό οξύ με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

Οι Γερμανοί σοκαρισμένοι από τα αποτελέσματα της χρήσης του αερίου δεν το ξαναχρησιμοποίησαν.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Θολή όραση, φουσκάλες του δέρματος, κάψιμο στα μάτια, κάψιμο στο λαιμό, κάψιμο στη μύτη, βήχας, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, πνευμονικό οίδημα, ναυτία, έμετος, υγρά μάτια, συριγμό.

Αέριο φωσγένιο

Το αέριο φωσγένιο αποτελεί από μόνο του τον μεγαλύτερο φονιά του Α’ Π.Π. Σύμφωνα με μια αναφορά του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α. το 1987. περισσότεροι από το 85% όλων των θανάτων κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π. οφείλονται στο φωσγένιο. Η ομοσπονδία επιστημόνων ισχυρίζεται το ποσοστό ήταν 80%. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έναν πόλεμο με απώλειες 8,5 εκατομμυρίων στρατιωτικών.

Η χρήση του έγινε κατά κόρο και από τις δύο πλευρές. Αυτό το άχρωμο και βαρύ αέριο, που παρεμπιπτόντως αποτελεί προϊόν χημικής επεξεργασίας και δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση, εισέδυε στα χαρακώματα κάνοντας αισθητή την παρουσία του μόνο από μια ελαφριά μυρωδιά φρέσκου χόρτου ή καλαμποκιού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Βήχας, κάψιμο στα μάτια, κάψιμο στο λαιμό, δακρύρροια, θολή όραση, δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, έμετος, δερματικές αλλοιώσεις, πνευμονικό οίδημα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή ανεπάρκεια.

SARIN

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα είναι τα πιο ύπουλα χημικά όπλα. Προσβάλλουν την επικοινωνία μεταξύ οργάνων και εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες αυτοί αναστέλλουν το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση, η οποία χρησιμεύει ως «διακόπτης OFF» για τους αδένες και τους μυς. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν σταματά να δουλεύει τίποτε. Αντ’ αυτού, όλα υπερλειτουργούν. Έτσι, η διέγερση συνεχίζεται μέχρι το θύμα να πέσει ακίνητο, με κομμένη την ανάσα και απώλεια των αισθήσεων.

Το sarin ανακαλύφθηκε από μία γερμανική βιομηχανία φυτοφαρμάκων το 1938 και παρόλο που οι Γερμανοί γρήγορα κατάλαβαν τις θανατηφόρες δυνατότητές του ποτέ δεν προχώρησαν στην παραγωγή του.

Οι Η.Π.Α. και η Σοβιετική Ένωση παρήγαν πολύ μεγάλες ποσότητες του όπλο, που όμως ποτέ δεν χρησιμοποίησαν. Αντίθετα Ο Σαντάμ Χουσεΐν εξολόθρευσε με sarin ένα κουρδικό χωριό 50000 κατοίκων και οι Συριακές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 1000 άμαχους με ρουκέτες με sarin.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ρινική καταρροή, υγρά μάτια, πόνος των οφθαλμών, θολή όραση, τρέχουν τα σάλια, υπερβολική εφίδρωση, βήχας, σφίξιμο στο στήθος, γρήγορη αναπνοή, διάρροια, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, αυξημένη ούρηση, σύγχυση, υπνηλία, αδυναμία, κεφαλαλγία, αργός ή γρήγορος καρδιακός ρυθμός, χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, απώλεια συνείδησης, σπασμοί, παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια.

NOVICHOKS

Λίγο πριν το τέλος του ψυχρού πολέμου και τη συμφωνία του 1997 για τα χημικά όπλα η Ρωσία ανέπτυξε το novichoks, που στα Ρωσικά σημαίνει «νεοαφιχθέντες», την τέταρτη δηλ. γενιά χημικών όπλων που δρουν λίγο ως πολύ όπως και τα άλλα, μόνο που είναι 5 φορές πιο τοξικά και αφήνουν ελάχιστα ίχνη..

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Υπερβολικά χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, θολή όραση, σφίξιμο στο στήθος, σύγχυση, βήχας, διάρροια, τρέχουν τα σάλια, υπερβολική εφίδρωση, υπνηλία, πόνος του οφθαλμού, κεφαλαλγία, αυξημένη ούρηση, ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, γρήγορη αναπνοή, ρινική καταρροή, αργός ή γρήγορος καρδιακός ρυθμός, υγρά μάτια, αδυναμία, σπασμοί, απώλεια συνείδησης, παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια.

The post Τα πιο τρομακτικά χημικά όπλα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα