Τι άλλο περιμένουμε για να υπάρχει ισότητα και στο ποδόσφαιρο; Το πιο “ανδρικό” άθλημα έχει κι αυτό τις άγνωστες πτυχές του

17:46 28/6/2021 - Πηγή: iPop

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το ποδόσφαιρο ανδρικό άθλημα και δεν κάνουν λάθος για έναν και μόνο λόγο. Γιατί ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ισότητα στο ποδόσφαιρο. Κι όχι γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να παίξουν εξίσου καλό ποδόσφαιρο με τους άνδρες, όπως θυμάμαι να μου λένε μια ζωή.

Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν 12 χρονών και άρχισα να βλέπω εντατικά ποδόσφαιρο με τον μπαμπά μου, να παθιάζομαι με κάθε αγώνα, να υποστηρίζω σθεναρά ομάδες και να ζητωκραυγάζω για αυτές. Κι όλα ήταν μια χαρά ώσπου άρχισα να λέω στους

συμμαθητές μου στο σχολείο ότι παρακολουθώ ποδόσφαιρο και μου αρέσει κιόλας και με κοίταγαν με μισό μάτι μη μπορώντας να πιστέψουν ότι σ’ ένα κορίτσι αρέσει αυτό το άθλημα και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει και γνώσεις. Ξέρει τι σημαίνει οφσάιντ, ντρίπλα, κόρνερ, πλάγιο και πολλοί ακόμα όροι.

Για χρόνια δε με ένοιαζε τι έλεγαν οι υπόλοιποι, αν και ήταν πάντα ενοχλητικό να αποδεικνύω τις γνώσεις μου, επειδή υπήρχαν δύσπιστοι. Όμως, γιατί σου τα λέω όλα αυτά; Διότι μια μέρα ξύπνησα και κατάλαβα πως δεν υπάρχει ισότητα στο ποδόσφαιρο σε σημείο που η ανισότητα επηρέασε τις επιλογές μου. Έπρεπε να κάνω μπαλέτο κι όχι ποδόσφαιρο. Ένα κοριτσάκι δεν είναι τόσο θηλυκό αν παίζει σε μια ομάδα ποδοσφαίρου και πολλά ακόμη σχόλια που ακολουθούν.

Το ποδόσφαιρο θεωρείται ανδρικό άθλημα γιατί δεν πιστεύουμε αρκετά στις γυναίκες που αγαπούν, παίζουν και δίνουν την ψυχή τους γι’ αυτό.

Στην τηλεόραση προβάλλεται κατεξοχήν το ανδρικό ποδόσφαιρο, οι νίκες των γυναικείων ομάδων ποδοσφαίρου ακόμα και σε τελικούς μαθαίνονται σε ελάχιστες περιπτώσεις, όταν ακούμε ότι μια γυναίκα παίζει ποδόσφαιρο θεωρούμε αυτομάτως ότι είναι λεσβία, οι ποδοσφαιρίστριες παίρνουν χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες ποδοσφαιριστές στην πλειονότητα των χωρών. Και με πολλούς ακόμα τρόπους αποδεικνύεται ότι η κοινωνία δεν αποδέχεται πλήρως τις γυναίκες σε αυτό το επάγγελμα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FC Barcelona Femeni (@fcbfemeni)

Την Alex Morgan την ξέρεις; Την Megan Rapinoe; Την Ada Hegerberg; Γενικά ξέρεις κάποια; Όχι, αλλά από άνδρες ξέρεις ένα σωρό, τους λες και με κλειστά μάτια, ακόμα κι αν δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο. Και ξέρεις κάτι; Είναι λογικό. Σου έμαθαν και μας έμαθαν να μην ασχολούμαστε με το γυναικείο ποδόσφαιρο, να μη δίνουμε σημασία στις γυναίκες που δίνουν την ψυχή τους στο γήπεδο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alex Morgan (@alexmorgan13)

Το γυναικείο ποδόσφαιρο θα απελευθερωθεί ποτέ από την ανδρική κυριαρχία;

Η Γερμανίδα διαιτητής Bibiana Steinhaus άλλες κορυφαίες γυναικείες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου έχουν δημοσιεύσει οκτώ αιτήματα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο γερμανικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένης ενός για γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Στόχος; Η επίτευξη της ισότητας των φύλων στο ποδόσφαιρο, υπό το hashtag #FussballKannMehr (“Το ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει περισσότερα”).

Wir unterstützen #FussballKannMehr & danken

Almuth Schult
Bibiana Steinhaus
Claudia Neumann
Gaby Papenburg
Helen Breit
Jana Bernhard
Katja Kraus
Katharina Kiel
Sandra Schwedler

für ihren Vorstoß, der sich mit unseren Forderungen deckt. #WomenInFootballhttps://t.co/c553wXAshl pic.twitter.com/HXBPrbdJ4S

— F_in – Frauen im Fußball (@F_inNetzwerk) May 20, 2021

Στην επιστολή που δημοσίευσαν ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις αυξάνουν την πιθανότητα αντιμετώπισης μελλοντικών δυσκολιών με νέες λύσεις, οι δομικές αδυναμίες να αναγνωρίζονται ταχύτερα και οι συμπεριφορές να αμφισβητούνται. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που φέρνουν μαζί τους την ικανότητα, την εμπειρία και την ακεραιότητα να αναλάβουν ηγετικές θέσεις. Πολλές έχουν ήδη βρεθεί εκεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά απαιτούν στοχευμένη υποστήριξη και, πάνω απ’ όλα, ίσες ευκαιρίες».

«Επειδή είναι απαραίτητο. Επειδή είναι δίκαιο. Και επειδή το ποδόσφαιρο με περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει το μέλλον», έγραψαν.

Κατά καιρούς, οι γυναίκες έχουν προσπαθήσει να ανοίξουν τον δρόμο για ουσιαστική ισότητα στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτό δεν πετυχαίνει πάντα.

Το ποδόσφαιρο έγραψε ιστορία με φόντο τη γυναίκα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ada Stolsmo Hegerberg (@ahegerberg)

Άλλες χώρες έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να ανοίξουν το δρόμο για αλλαγή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο των γυναικών. Τον Οκτώβριο του 2017 η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα που συμφώνησε με τους ίδιους όρους μισθών τόσο για τις εθνικές ομάδες ανδρών όσο και για τις γυναίκες, ενώ στην πορεία ακολούθησαν και μερικές ακόμα χώρες που είπαν ναι στη μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών αθλητών του ποδοσφαίρου.

Ενώ η ισότητα των φύλων στο ποδόσφαιρο εξακολουθεί να φαίνεται ουτοπική έννοια σε ορισμένους, πολλοί πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι είναι το μέλλον. Για να επιτευχθεί αυτό, πιστεύεται ευρέως ότι πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες χρηματοοικονομικές επενδύσεις και δομές που να ενθαρρύνουν την αλλαγή και να ενισχύουν και το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Ας ελπίσουμε στις οθόνες μας να βλέπουμε λίγο περισσότερο γυναικείο ποδόσφαιρο, γιατί και αυτό κάτι έχει να μας διδάξει!

5 λόγοι να δεις ποδόσφαιρο, ακόμα κι αν είσαι γυναίκα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι άλλο περιμένουμε για να υπάρχει ισότητα και στο ποδόσφαιρο; Το πιο “ανδρικό” άθλημα έχει κι αυτό τις άγνωστες πτυχές του εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα