Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους;

16:24 6/1/2020 - Πηγή: iPop

Είναι πολύ όμορφο όταν περνούν χρόνο μαζί τα εγγόνια με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Γνωρίζουν και οι δύο πλευρές μια άλλη ηλικία, μακρινή από τη δική τους και σίγουρα περνάνε καλά, αφού συνέχεια κάνει χάρες ο ένας στον άλλο. 

Άλλωστε, η παροιμία λέει «Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» και ισχύει πάρα πολύ. Σύμφωνα με έρευνες, όταν περνούν πολύ χρόνο τα εγγόνια με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους υπάρχει ένα σημαντικό όφελος. Ποιο είναι αυτό;

Τα παιδιά που είναι κοντά στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους είναι πιο ευτυχισμένα και λιγότερο επιρρεπή

στην κατάθλιψη κατά την ενηλικίωση.

Αναμφίβολα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μοιράζονται έναν ισχυρό δεσμό με τα εγγόνια τους. Οι ερευνητές, όμως, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποφάσισαν να το διερευνήσουν λίγο παραπάνω. Συνέλεξαν και εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 1500 παιδιά. Μετά την ανάλυση των στατιστικών, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ζουν ή είναι κοντά με τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και είναι πιο ευτυχισμένα.

Pexels

Τα παιδιά αυτά έχουν, επίσης, καλύτερη ποιότητα ζωής και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, μεγαλώνοντας. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι αυτά τα οφέλη λειτουργούν με δύο τρόπους. Όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι με τα εγγόνια τους, είτε είναι ηλικιωμένοι είτε και νεότεροι, είναι λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί. Πράγμα που συμβαίνει αντίστοιχα και στα παιδιά.

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι μόνο θετικά. Στο περιοδικό The Gerontologist της Οξφόρδης δημοσιεύτηκε μια έρευνα, με βάση την οποία η σχέση αυτή μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους, όταν λαμβάνουν μόνο φροντίδα και δεν μπορούν να δώσουν κανένα αντάλλαγμα. Έχει παρατηρηθεί, ακόμα, ότι τα παιδιά τείνουν να απομακρύνονται από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους όταν φτάνουν στην πρώιμη ενηλικίωση. Αλλά επιστρέφουν και πάλι μεγαλώνοντας και πάντα συνεχίζουν να τους αγαπούν το ίδιο!

Τα εγγόνια κάνουν τη ζωή των παππούδων πιο ενεργητική και χαρούμενη. Οι γιαγιάδες μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά, ενώ οι παππούδες μπορούν να χρησιμεύσουν ως πνευματικοί οδηγοί, λέγοντάς τους ιστορίες από τις εμπειρίες τους. Οι παππούδες που περνούν χρόνο με τα εγγόνια τους έχουν 37% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτούς που δεν μπορούν να δώσουν την αγάπη τους. Επομένως, αυτή η σχέση ανάμεσα στα εγγόνια και τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλους!

Δες ακόμα:

Οι πιο γλυκές φωτογραφίες: Παππούδες και γιαγιάδες αγκαλιά με τα εγγόνια τους!

Photo: Instagram/ butnaturalphotogr

Το άρθρο Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα