Το iPop αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη με τις μελωδίες που μας ταξίδεψαν και μας έκαναν να ονειρευτούμε

16:17 2/9/2021 - Πηγή: iPop

Έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης σήμερα 02/09/2021 και η Ελλάδα ορφάνεψε καλλιτεχνικά. Ξυπνάς ένα πρωινό και μαθαίνεις ότι ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί με τον αγώνα και την επανάσταση έφυγε. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε την εποχή που οι άνθρωποι μάχονταν για την Ελευθερία. Με την τέχνη του,

τους στίχους τους και τις συνθέσεις του, βοήθησε στον αγώνα με δικό του τρόπο. Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι τεράστιο και είναι αυτό που θα τον κρατήσει για πάντα εδώ ακόμα και αν έφυγε σήμερα από κοντά μας. Το έργο του είναι η κληρονομιά που μας άφησε σε εμάς και τα παιδιά μας.

Από παιδί μικρό στις γιορτές του σχολείου

Χάρη στο Μίκη Θεοδωράκη και τις συνθέσεις του, από μικρά παιδάκια είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε απ’έξω τα λόγια των μεγάλων ποιητών μας. Σε όλες τις σχολικές γιορτές της 17ης Νοεμβρίου, μαθαίναμε τραγούδια από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Θυμάμαι ότι ακόμα και αν ήμουν μικρό παιδί εκεί γύρω στα 10 ανατρίχιαζα σύγκορμη στο άκουσμα του τραγουδιού «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» ή του «Ένα το χελιδόνι», «Της αγάπης αίματα» και «Το γελαστό παιδί»

Μίκης Θεοδωράκης: Τα χρόνια της εξορίας και οι αγώνες για τη Δημοκρατία και την ειρήνη

Συνεργασία με όλους τους μεγάλους

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους που πέρασαν! Ενδεικτικά κάποιες από τις συνεργασίες του που έχουν μείνει στην ιστορία ως το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Έγραψε τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά του Μιχάλη Κακογιάννη και το περίφημο Συρτάκι από το οποίο έλαβε διεθνή αναγνώριση (αν και υπάρχει διαμάχη για την πατρότητα του συγκεκριμένου ρυθμού και ποιος ήταν ο πρώτος που το εμπνεύστηκε).

Συνεργάστηκε με τους Beatles με το μελωδικό «The honeymoon song ». Με την Edith Piaf στη διασκευή της Όμορφης Πόλης στα γαλλικά. Με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη στην ταινία Φαίδρα, σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν.

Επίσης ένα εξαίσιο έργο ήταν η μελοποίηση του αφηγηματικού έργου του Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βραβεύσεις

Για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Με τα λόγια του Μίκη

Εκτός από μουσική και συνθέσεις όλων των ειδών, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει και στίχους για δικά του τραγούδια. Δύο είναι τα πιο αγαπημένα μου και κάθε Απρίλη σιγουτραγουδώ το ομώνυμο τραγούδι του, το έχω συνδέσει με την Άνοιξη και τη χαρά της δημιουργίας.

Ένα από τα πιο μελωδικά και υπέροχα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ και που μου θυμίζει Ελλάδα, αγάπη, καρδιοχτύπι είναι «Μαργαρίτα η Μαργαρώ», εδώ με την υπέροχη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Τον ουρανό μες στα δυο σου μάτια κοιτάζω,

Βλέπω την πούλια και τον Αυγερινό.

Μίκης ΘεοδωράκηςΜουσική για βρέφη

Και για να μαθαίνει και η επόμενη γενιά, ο Τάσος Ιωαννίδης υπογράφοντας την ενορχήστρωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια του σε αυτήν την πολλή ωραία δουλειά μάζεψε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ένα πολύ όμορφο και γλυκό άκουσμα σαν νανούρισμα.

Σήμερα έφυγε ένας μύθος, που είχαμε την τύχη να ζήσουμε την ίδια περίοδο μαζί του. Να ξυπνήσουμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, να κολυμπήσουμε στην ίδια θάλασσα, να πατήσουμε τα ίδια χώματα.

Αυτό ήταν ένα αφιέρωμα για εκείνον και καθώς το γράφω και διαβάζω για το βίο του, παράλληλα ακούω τα τραγούδια του και απολαμβάνω τόσο πολύ τη στιγμή. Ένα αφιέρωμα για το έργο του Μίκη θεοδωράκη που έφυγε σήμερα και άφησε το έργο του κληρονομιά σε όλους τους Έλληνες, για έμπνευση και παρακαταθήκη. Να έχει καλή ανάπαυση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το iPop αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη με τις μελωδίες που μας ταξίδεψαν και μας έκαναν να ονειρευτούμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα