Το λεξικό του ποδοσφαίρου ή αλλιώς πώς να το παίξεις έξυπνη στον σύντροφό σου όταν βλέπετε μαζί μπάλα

14:16 11/6/2021 - Πηγή: iPop

Το Euro ξεκινά κι ο σύντροφός σου ετοιμάζεται ήδη για μαραθώνιο ποδοσφαίρου; Εσύ τι θα κάνεις όλες αυτές τις μέρες; Πώς θα επιβιώσεις χωρίς καν να ξέρεις τι είναι οφσάιντ; Σου έχουμε όλη την ορολογία του ποδοσφαίρου που πρέπει να γνωρίζεις για να τα βγάλεις πέρα.

Αγαπημένη μου φίλη που βγάζεις φλύκταινες και μόνο που ακούς τις λέξεις οφσάιντ, πέναλτι, τάκλιν και ντρίπλα, δεν χρειάζεται πλέον να δυσανασχετείς επειδή ο σύντροφός σου βλέπει μπάλα κι εσύ δεν καταλαβαίνεις τίποτα, γιατί πολύ απλά από σήμερα θα καταλαβαίνεις.

Πώς; Σου

έχουμε ετοιμάσει το ιδανικό άρθρο για να καταλάβεις τι είναι οφσάιντ με απλά λόγια και τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι ποδοσφαιρικοί όροι που σου φαίνονται δυσνόητοι και πλέον όχι απλά θα καταλαβαίνεις τι βλέπεις και τι λέει ο σύντροφός σου, αλλά μπορείς να του κάνεις και εντύπωση. Λοιπόν, κράτα σημειώσεις!

5 λόγοι να δεις ποδόσφαιρο, ακόμα κι αν είσαι γυναίκα!

Pexels Τι είναι οφσάιντ και άλλοι ποδοσφαιρικοί όροι που ακούς;

Οφσάιντ: Σύμφωνα με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ένας παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ εάν βρίσκεται στο αντίπαλο μισό του γηπέδου (στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η μεσαία γραμμή) και ταυτόχρονα είναι πλησιέστερα στην αντίπαλη γραμμή τέρματος, και από τη μπάλα και από τον προτελευταίο αντίπαλο. Ένας ποδοσφαιριστής δεν βρίσκεται σε θέση οφσάιντ αν βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον προτελευταίο αντίπαλο ή αν βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τους δύο τελευταίους αντιπάλους. Το γεγονός και μόνο ότι ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, δεν αποτελεί παράβαση. Ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ διαπράττει παράβαση και τιμωρείται μόνο αν τη στιγμή που η μπάλα αγγίζεται ή παίζεται από έναν συμπαίκτη του, αυτός αρχίζει να εμπλέκεται ενεργά στο παιχνίδι.

Δεν κατάλαβες τίποτα; Πολύ απλά, όταν ο επιθετικός της μίας ομάδας (που βρίσκεται κοντά στο τέρμα για να βάλει γκολ) παίρνει την μπάλα με πάσα από συμπαίκτη του και δεν καλύπτεται από τους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας τη στιγμή που ξεκινάει η πάσα, τότε αυτό είναι οφσάιντ και ακόμα κι αν βάλει γκολ ακυρώνεται, ελπίζοντας ότι ο διαιτητής έχει δει την παράβαση.

Λάκτισμα: Είναι ένας πολύ κοινός ποδοσφαιρικός όρος ο οποίος περιγράφει ένα πλήθος διαφορετικών χτυπημάτων. Σημαίνει χτύπημα με το πόδι (κλοτσιά).

Πέναλτι: Είναι είδος ποινής και συμβαίνει σε βάρος μιας ομάδας που διαπράττει οποιαδήποτε από τις παραβάσεις για τις οποίες κατακυρώνεται ένα άμεσο ελεύθερο λάκτισμα, ενώ η μπάλα βρίσκεται μέσα στη δική της περιοχή του πέναλτι (μεγάλη περιοχή) σε οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα ενώ «παίζεται».

Και όπως ίσως ήδη θα ξέρεις η ποινή είναι ότι ο παίκτης της αδικημένης ομάδας κλοτσάει τη μπάλα προς το αντίπαλο τέρμα με μόνο αντίπαλο τον τερματοφύλακα της άλλης ομάδας.

Τάκλιν: Πρόκειται για ένα μαρκάρισμα ενός ποδοσφαιριστή σε έναν άλλο για να κερδίσει την κατοχή της μπάλας. Υπάρχουν δύο είδη τάκλιν: το απλό και το τάκλιν με γλίστρημα.

Κόρνερ: Είναι ένας τρόπος επαναφοράς της μπάλας στον αγωνιστικό χώρο ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Κόρνερ κερδίζει η επιτιθέμενη ομάδα, όταν παίκτης της αμυνόμενης ομάδας διώξει εκούσια ή ακούσια την μπάλα πέρα από τη γραμμή του άουτ της δικής του περιοχής, δίπλα ή πάνω από τα δοκάρια του τέρματος.

Φάουλ: Φάουλ υπάρχει όταν ένας παίκτης μαρκάρει τον αντίπαλό του άσχημα είτε για τη μπάλα, είτε για επικίνδυνο παιχνίδι ή όταν ένας παίκτης έχει ακουμπήσει την μπάλα με το χέρι. Επίσης, φάουλ δίνεται όταν ο τερματοφύλακας είναι έξω από τη μεγάλη περιοχή και έχει ακουμπήσει την μπάλα με το χέρι. Το φάουλ εκτελείται με σέντρα, σουτ, πάσα ή πέναλτι.

Χατ-τρικ: Είναι ένας όρος που δηλώνει τις συνεχόμενες τρεις επιτυχίες ενός παίκτη, όπως το να έχει βάλει τρία γκολ σ’ έναν αγώνα.

Πλάγιο άουτ: Ουσιαστικά είναι όταν η μπάλα βγαίνει έξω από την πλάγια γραμμή του γηπέδου. Εκτελείται με επαναφορά της μπάλας στον αγωνιστικό χώρο μέσω των χεριών ενός παίκτη της αντίπαλης ομάδας από αυτήν της οποίας παίκτης ακούμπησε τελευταίος την μπάλα πριν βγει.

Ντρίπλα: Η ντρίπλα ή αλλιώς το ντριπλάρισμα είναι ο ελιγμός που κάνει ένας παίκτης με την μπάλα στα πόδια του γύρω από έναν αμυντικό μέσω σύντομων επιδέξιων κινήσεων. Σκοπός του είναι η προσπέραση του αμυντικού με απώτερο στόχο να σκοράρει.

Ασίστ: Είναι μία συμβολή από έναν παίκτη που βοηθά στην επίτευξη ενός γκολ. Είναι μπασκετικός όρος αλλά χρησιμοποιείται και στο ποδόσφαιρο όταν γίνεται πάσα από τον ένα παίκτη στον άλλο λίγο πριν το γκολ.

Και καλή απόλαυση των αγώνων!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το λεξικό του ποδοσφαίρου ή αλλιώς πώς να το παίξεις έξυπνη στον σύντροφό σου όταν βλέπετε μαζί μπάλα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα