Τόσο αυξήθηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης εν μέσω πανδημίας
Αν με τα αλλεπάλληλα lockdown ένιωσες ότι η ψυχολογία σου πέφτει και “φλερτάρεις” με την κατάθλιψη, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Αυξήθηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης εν μέσω πανδημίας όπως αποκάλυψε διεθνής έρευνα που έγινε υπό την αιγίδα του ΑΠΘ.
Τα ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την
Για τα αποτελέσματα της έρευνας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Καθρέφτης» ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.
«Η κατάθλιψη, κανονικά, στον γενικό πληθυσμό είναι της τάξης του 4,5%, πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 3% άνδρες και 6% στις γυναίκες. Τον περασμένο χρόνο μεσοσταθμικά σε 40 χώρες, που άλλοτε είχαν lockdown και άλλοτε ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα ή είχαν κορυφή στους θανάτους, είχαμε 12% κατάθλιψη. Με δεδομένο ότι συνήθως, ο μέσος όρος στα νέα περιστατικά κατάθλιψης είναι 0,3% τον χρόνο, είναι σαν να έχουμε συμπίεση και πρώιμη εμφάνιση καταθλίψεων τις οποίες θα βλέπαμε κανονικά, τα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Δηλαδή, διπλασιάστηκε έως και τριπλασιάστηκε η κατάθλιψη, ενώ επιπροσθέτως, το 20% των ερωτηθέντων βιώνει έντονη δυσφορία και στρες. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται σε «ζόρικη» κατάσταση όσο αφορά στην ποιότητα ζωής, που δείχνει να έχει πάρει την κάτω βόλτα σε όλα τα επίπεδα, στον ύπνο, στη διατροφή, στη σεξουαλικότητα, στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, στην οικονομική κατάσταση, μια οριζόντια επίδραση σε όλους τους τομείς που την ξέραμε, απλά τώρα την μετρήσαμε».
Με τίτλο: «COVID-19 Mental health international for the General Population Study», η εν λόγω έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, εμφάνισε τα παρακάτω εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το 38,08% των ερωτηθέντων ανέφερε αυξημένη ανάγκη για επικοινωνία και το 26,22% αυξημένη ανάγκη για συναισθηματική στήριξη. Ωστόσο, τα 2/3 των ερωτηθέντων κατάφεραν να διατηρήσουν μια οικογενειακή ρουτίνα. Το 9,92% ανέφερε αύξηση άγχους, το 11,52% αύξηση καταθλιπτικών σκέψεων, το 17,16% αύξηση αυτοκτονικών σκέψεων. Άτομα με ιστορικό ψυχικής νόσου εμφάνισαν 2,5 φορές υψηλότερα ποσοστά ενεργού κατάθλιψης σε ποσοστό 31,82%, έναντι 13.08% όσων δεν είχαν ιστορικό. Το 45,05% των ερωτηθέντων, είχε μείωση φυσικής δραστηριότητας στη διάρκεια της πανδημίας. Ένας στους δέκα έκανε περισσότερο ανθυγιεινή διατροφή, ενώ το 13,21% πρόσθεσε πάνω από 2 κιλά στο βάρος του. Τα 2/3 των ερωτηθέντων αύξησαν τη χρήση ίντερνετ και social media και το 22% απέκτησαν νέες διαδικτυακές συνήθειες.Μεταξύ άλλων, η έρευνα δείχνει επιδείνωση της σεξουαλικής ζωής, αύξηση θρησκευτικότητας, πνευματικότητας και αναζητήσεων για βοήθεια και στήριξη, σε ποσοστό 20% των ερωτηθέντων.
Το 50% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα και το 56% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν πιστεύει από λίγο ως πολύ ή θεωρεί πιθανό πως το εμβόλιο ήταν έτοιμο πριν από την πανδημία.
Στην ερώτηση αν ο ιός είναι όπλο για τη μείωση του πληθυσμού οι καταφατικές απαντήσεις είναι στο 65% στο σύνολο και 66% στην Ελλάδα.
Το 30% του συνόλου και το 18% των Ελλήνων ερωτηθέντων δεν απορρίπτει τη θεωρία για το 5G και το 70% πιστεύει ή θεωρεί πιθανό οι νεκροί της πανδημίας να είναι λιγότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται.
Την άποψη ότι ο ιός φτιάχτηκε για να προκαλέσει οικονομική κρίση δεν απορρίπτει το 60% των ερωτηθέντων (65% των Ελλήνων), ενώ το 33% του συνόλου και το 20% των Ελλήνων πιστεύει λίγο ως πολύ ή θεωρεί πιθανό την πανδημία να την έστειλε ο Θεός.
Ο κ. Φουντουλάκης σημειώνει πως εφόσον κάποιος νιώθει πως μπαίνει σε μια κατάσταση κατάθλιψης, θα πρέπει να απευθύνεται για μια εκτίμηση πρόσωπο με πρόσωπο σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, και δη ψυχίατρο, καθώς υπάρχει θεραπεία τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με ψυχοθεραπεία.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Τόσο αυξήθηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης εν μέσω πανδημίας εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ATM: Μπήκαν συντάξεις Ιουλίου 2021 ΙΚΑ ΟΓΑ- ΟΠΕΚΑ Επίδομα 534 ευρώ
- Η Ιωάννα Μαλέσκου απαντά για το επεισόδιο με τον Τζέιμς στην εκπομπή της
- Πρωτιά για το «Ενώπιος Ενωπίω»
- Πότε τελειώνει η Αγγελική;
- ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ: Μεγάλη πυρκαγιά στα Τέμπη
- Χάος με τις φορολογικές δηλώσεις: Ξέχασαν απ’ έξω τις ενισχύσεις και τα μειωμένα ενοίκια
- Τέλος το «αναγκαίο κακό»
- Πανελλήνιες 2021: Προτεινόμενα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία – Πότε εξετάζονται οι υποψήφιοι
- Έρχεται το ζεύγος Μακρόν στην Ελλάδα...
- Τόσο αυξήθηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης εν μέσω πανδημίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Τόσο αυξήθηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης εν μέσω πανδημίας
- Πότε τελειώνει η Αγγελική;
- Δουλεύεις με τοξικούς συναδέλφους; Οδηγός επιβίωσης για να μην φρικάρεις και να τα βγάλεις πέρα μαζί τους
- Ταξίδι μέσα από εικόνες: Κεφαλονιά, η αρχόντισσα του Ιονίου
- Έχεις σκεφτεί πόσο μεγάλα είναι τα όνειρά σου;
- 5 βήματα για να βρεις τον προορισμό του Καλοκαιριού για σένα που δεν ξέρεις ακόμα πού να πας διακοπές
- Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα; 6 πράγματα που θα παρατηρήσεις
- Η Meghan γέννησε και το Παλάτι ενθουσιάστηκε! Οι αναρτήσεις με τις γλυκές ευχές της βασιλικής οικογένειας για τον ερχομό της Lilibet Diana
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (7/6/2021)
- Παιδική νευρική ανορεξία: Ποια τα σημάδια και τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να την προλάβει;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ταξίδι στο Αίγιο με το αμιγώς ηλεκτρικό Volkswagen ID.3 1st Edition
- Πανελλήνιες 2021: Προτεινόμενα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία – Πότε εξετάζονται οι υποψήφιοι
- Τάκλιν του ΟΦΗ στο συντηρητισμό και τις διακρίσεις
- Να αφήσετε το ψεύδος, το σχίσμα και τον διχασμό- να έρθετε στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία
- Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός: ΣΕΛΦ ΤΕΣΤΙΝΓ GOV- Φορολογικές δηλώσεις 2021
- Έρχεται το ζεύγος Μακρόν στην Ελλάδα...
- ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ATM: Μπήκαν συντάξεις Ιουλίου 2021 ΙΚΑ ΟΓΑ- ΟΠΕΚΑ Επίδομα 534 ευρώ
- Στέλιος Πέτσας: Χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ για σχολεία στη Λάρισα
- Τέλος το «αναγκαίο κακό»
- 7 Ιουνίου 1907: Ο θάνατος του Τέλλου Άγρα